Sankarikoira Nessan aistit pelastivat miehen Kangaslammen rantavedestä

Sankarikoira Nessa Kangaslammen rannalla.

Sankarikoira Nessa Kangaslammen rannalla.

Kennelliitto myöntää vuonna 2020 Sankarikoiran arvon 22 koiralle. Lisäksi 18 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Yksi vuoden 2020 Sankarikoiraksi valittu karvakuono on Hanna Vehviläisen 7-vuotias vehnäterrieri Nessa, joka auttoi huomaamaan pahaan pulaan joutuneen henkilön Vuosaaren Kangaslammella sunnuntaina 3.11.2019.

Hanna Vehviläisen ja hänen puolisonsa Juha-Pekka Pantsun rutiininomainen iltalenkki Nessa-koiran kanssa muuttui pelastustehtäväksi kylmänä ja pimeänä iltana kello 20:n aikoihin. Kangaslammen lounaiskulman puusillan kohdalla koira jäi nuuhkimaan sillan kupeeseen. Vehviläinen hoputteli koiraa jatkamaan matkaansa, mutta tuolloin 6-vuotias vehnäterrieri murahteli ja kurotti kohti rantavettä.

– Mentyäni tarkemmin katsomaan rantaveteen näkyi kaislikossa mieshenkilö ja hänen levinneen kauppakassinsa sisältö. Mies oli Pohjoiselta ostarilta tullessaan kävellyt mutkan suoraksi ja kaatunut pahasti rantaveteen. Hän ei kyennyt huutamaan apua eikä päässyt ojasta pois omin avuin, Vehviläinen kertaa syysiltaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Hanna Vehviläinen pitää Nessaa talutushihnassa paikassa, jossa mieshenkilö joutui pulaan. Juha-Pekka Pantsu seuraa taustalla.

Hanna Vehviläinen pitää Nessaa talutushihnassa paikassa, jossa mieshenkilö joutui pulaan. Juha-Pekka Pantsu seuraa taustalla.

Vehviläinen sekä Pantsu saivat ohikulkijan avukseen ja nostivat osittain kastuneen miehen istumaan läheiselle penkille. Ylös autettu henkilö pyysi, että hänet autettaisiin alle kilometrin päässä olleeseen kotiinsa, mutta hänen jalkansa eivät kantaneet ja toinen käsi oli täysin veltto. Vehviläinen soittikin tässä vaiheessa hätäkeskukseen, jotta paikalle tulisi ambulanssi tarkistamaan miehen kunnon. Kohta ambulanssi saapuikin paikalle.

– Kyseisen sillan kohta on syysiltana tosi pimeä, joten emme olisi mitenkään nähneet ojaan pudonnutta henkilöä ilman koiran eleitä. Itse köpöttelin jo hyvän matkaa edellä, kun Nessa alkoi käyttäytyä poikkeavasti, Juha-Pekka Pantsu muistelee tilannetta.

Ojasta ylös kammettu henkilö ei osannut kertoa, kuinka kauan hän ehti olla kiipelissä. Ilta oli kylmenemässä kohti nollaa astetta, miehen vaatteet märät eikä hän pystynyt liikkumaan, joten Nessan toiminta saattoi jopa pelastaa miehen hengen.

– Tuon tapauksen jälkeen olemme alkaneet ottaa koiran vaistot enemmän huomioon. Jos ulkoiluttaa koiraa musiikkia kuunnellen tai vaikka samalla puhelinta räpläten, voi lemmikin poikkeava käytös jäädä huomaamatta. Moni aisti on eläimillä paljon tehokkaampi kuin ihmisillä, joten koiran reaktioiden ymmärtäminen voi parhaillaan pelastaa jonkun hengen, Hanna Vehviläinen miettii.

Teksti ja kuvat: Antti Honkanen