Opettaja teki luokkansa kanssa aurinkokuntamallin

Johannes Honkala luokkansa kanssa Auringon alla.

Johannes Honkala luokkansa kanssa Auringon alla.

Puistopolun peruskoulun opettaja Johannes Honkala teki 5F-luokkansa kanssa aurinkokuntamallin Vuosaareen. Malli tehtiin osana ilmiöoppimista ja sen valmistumiseen kului noin kuukausi muiden koulutöiden ohessa. Mallia työstettiin pääosin veistoluokassa ennen ulos viemistä.

– Aurinkokuntamallin tarkoitus on havainnollistaa aurinkokuntamme mittakaavaa pienoismallin avulla. Aurinko sijaitsee Punakiventien toimipisteemme takapihalla ja moni muu sitten Vuosaaressa. Neptunuksen jouduimme laittamaan 4,5 kilometrin päähän Porvoontien varteen, Johannes Honkala kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Jupiter.

Jupiter.

Mallissa aurinkokuntamme planeetat ovat mittakaavassa 1 : 1 000 000 000 (yhden suhde miljardiin). Idean projektiin Honkala sai Pajamäestä, jossa on Ursan rakentama samankaltainen malli. Aurinkokuntamallia ovat käyttäneet muutkin koulun luokat, ja se sopii hyvin esimerkiksi suunnistamiseen.

– Haasteena oli taivaankappaleiden sijoittaminen sillä tavoin, etteivät ne joutuisi ilkivallan kohteeksi. Onneksi ainakin vielä kaikki rastit ovat pysyneet paikoillaan ja kunnossa, Honkala miettii.

Aurinkokuntamallin rasteja voivat käydä läpi myös koulun ulkopuoliset henkilöt. Auringon kohdalla on kartta, josta näkyy kaikkien taivaankappaleiden sijainnit. Lisäksi kaikilla paikoilla on oma QR-koodinsa.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Johannes Honkala