OmaStadin ehdotuksiin voi tutustua netissä

Aurinkolahden uimarannan kivienpoisto oli yksi OmaStadi-hankkeessa toteutukseen päässeistä kohteista viimeksi OmaStadi-hankkeessa. Kuva: Eero Honkanen

Aurinkolahden uimarannan kivienpoisto oli yksi OmaStadi-hankkeessa toteutukseen päässeistä kohteista viimeksi OmaStadi-hankkeessa. Kuva: Eero Honkanen

OmaStadin osallistuvaan budjetointiin on tullut paljon Vuosaarta koskevia tai Vuosaarta sivuavia ehdotuksia. Julkaisemme ehdotuksia lisää seuraavissa numeroissa. Syksyllä 2021 äänestetään, mitkä kaupunkilaisten ehdotuksista etenevät toteutukseen.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät syksyllä 2021 ja kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset. Kaikkiin ehdotuksiin voi tutustua täällä.

Ulkokuntoiluvälineet Kallahdenniemen uimarannalle

Ehdotan Kallahdenniemen uimarannan kehittämistä Helsingin kaupungin strategian liikkumisohjelman mukaisesti sijoittamalla alueelle ulkokuntoiluvälineet. Ulkokuntoiluvälineet, sijoitettuna lasten leikkipaikan läheisyyteen mahdollistaisi koko perheen yhteisen ajanvieton liikunnan parissa. Ulkokuntoiluvälineet suositulla ulkoilualueella myös mahdollistavat kuntoilun aloittamisen matalan kynnyksen periaatteiden mukaisesti.

Ehdotuksen tekijät: Sally.

Portaat Vuosaaren raittisillalle nousuun

Vuosaaren ja Puotilan yhdistävä kevyen liikenteen silta eli Vuosaaren raittisilta valmistui vuoden 2018 lopulla. Silta on suuri parannus Vartiokylänlahden kävellen tai pyöräillen ylittäville helsinkiläisille. Vuosaaren päässä uudelle hienolle sillalle ei kuitenkaan pääse nousemaan suoraan Vuosaaren sillan alittavalta suositulta ulkoilureitiltä, vaan kävelijöiden on kierrettävä yli 300 metrin hassu ylimääräinen kierros päästäkseen kävelysillalle. Puotilan puolella tätä ongelmaa ei ole. Rakentamalla portaat autoilusillan ja kävelysillan väliin tämä ikävä ja nolo suunnitteluvirhe korjautuisi. Portaille on siltojen välissä sopiva paikkakin jo valmiina odottamassa.

Ehdotuksen tekijät: Matti Lipponen.

Vesiliukumäki Aurinkolahden uimarannalle

Tarkoituksena oli saada iso vesiliukumäki Aurinkolahden uimarannalle. Mielestämme nuoret käyttävät liikaa puhelimia kesällä ja sen takia vesiliukumäki olisi hyvä idea. Tarkoituksena on myös saada nuorille enemmän tekemistä. Liukumäestä laskettaisiin suoraan mereen.

Ehdotuksessa rakennettaisiin iso vesiliukumäki, jonka hinta olisi noin 115 000 euroa.

Vesiliukumäki on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta enimmäkseen nuorille.

Ehdotuksen tekijät: Sander Mäeots.

Idän olohuoneet – Puotilan olkkari, Vartiokylän nuorisotila ja Vuosaaren kartano

IDÄN OLKKARIT toimisivat useassa paikassa: Puotilan ala-asteella (valmistuu 2022), Vartiokylän ala-asteella ja Vuosaaren kartanolla. Olkkari olisi olemisen, harrastamisen ja tekemisen paikka. Olkkarissa olisi erityisesti koululaisille ja nuorille suunnattua toimintaa. Olkkari tarjoaisi nuorille viihtyisän ja turvallisen paikan ajanviettoon aikuisten läsnä ollessa. Asukaskahvila ja ryhmätilat olisivat porrastetusti kaiken ikäisten asukkaiden käytössä. Alueella ei ole ennestään asukas- tai nuorisotiloja. Niille on selvä tarve.

Olkkari palvelisi myös asukkaita, yhdistyksiä ja harrasteryhmiä. Olkkari parantaisi hyvinvointia alueella ja tukisi etenkin koululaisia ja nuorisoa tarjoamalla heille paikan, jossa viettää aikaa turvallisten aikuisten seurassa ja osallistua mielekkääseen toimintaan. Olkkari lisäisi suojaavia tekijöitä, vähentäisi kaikenikäisten yksinäisyyttä sekä loisi yhteisöllisyyttä.

Toimenpiteet: vuokrataan tilat, palkataan koordinaattori ja ohjaajat. Budjettia käytetään myös sisustukseen, materiaaleihin sekä tiedottamiseen.

Olkkarin toiminnan ylläpitäminen olisi kaupungin vastuulla. Suunnittelutiimissä kaupungin lisäksi esim. asukasyhdistykset, vanhempainyhdistykset, MLL, urheiluseurat, Martat, Helsingin teatterikoulu, Lions ja srk.

Ehdotuksen tekijät: Eero Hilden, Mikko Sorsa, Elise Ramstad, Obiageli, Mounia Noski.

Kuningattaren huviloiden kunnostus ja käyttöönotto

Vuosaaressa on useita kaupungin omistuksessa olevia hylättyjä ja unohdettuja huviloita, jotka pitäisi kunnostaa kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Kunnostamiseen voisi käyttää vapaaehtoistyövoimaa ja esim. tehdä nuorille ja muillekin työttömille ja lomautetuille kursseja, joiden kautta voisi löytyä vaikkapa uusi ammatti käsistään käteville. Kallahdenniemen kärjessä Kuningattaren alueella on kaksi hylättyä punamultahuvilaa vanerit ikkunoissa. Ehdotan niiden kunnostusta ja ottamista kaupunkilaisten harrastuskäyttöön meren ja luonnon ehdoilla. Siellä voisi järjestää vaikkapa käsillä tekemiseen liittyviä ”kursseja” leijojen, onkien, pajupillien tai purjeveneiden pienoismallien tekokursseja. Tai järjestää pienimuotoisia akustisia konsertteja ja kahvilatoimintaa. Nämä huvilat voisivat olla kohtaamispaikkana kaikenikäisille ihmisille. Pienistä asioista voi tulla onnelliseksi. Teema liittyy useampaankin osa-alueeseen. Korjattavia huviloita Vuosaaressa riittää.

Ehdotuksen tekijät: Eija Hyvärinen.

Elämysten Mustavuori

Ehdotetaan toteutettavaksi vuoden 2019 äänestyksessä paljon kannatusta saanut samanniminen hanke, joka silloisen budjetin puitteissa ei mahtunut toteutettavien joukkoon.

Hanke pyrkii edistämään kaikenikäisille kävijöille virkistäytymiseen ja luonnon yksityiskohtien opiskeluun sopivaa esteetöntä liikkumista Mustavuoren alueella jo olevilla poluilla ja rakennettavilla uusilla kulkuväylillä, jotka varustetaan opastein ja yksittäisiä kohteita kuvailevin tekstein.

Suunnitelmassa mainittu kota on sopiva retkeilykohde asuinalueen pohjoisosan päiväkodeille.

Ehdotuksen tekijät: Matti Kanerva.

Vuosaaren metron sisääntuloväylän ilmeen siistiminen

Laitetaan isoja värikkäitä kukkaruukkuja kuten Mosaiikkitorilla kulkuaukon seinustoille sisä- ja ulkopuolelle ohjaamaan kulkua ja estämään turhan seisoskelun oviaukkojen edustoilla. Lisää myös turvallisuutta. Kukat vuodenajan mukaan. Talvella ruukut korvataan betoniesteillä. Palvelee kaikki metroasemalla kulkijoita. Budjetti noin parisen tonnia, joka voidaan lisätä kaupungin ympäristön muuhun ylläpitoon.

Ehdotuksen tekijät: Uusimaa.

Puistopolun pk:n piha-alueen kunnostus kaikille vuosaarelaisille

Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteessä toimi aikaisemmin Mustakiven ala-aste. Yläkoulun opetus siirrettiin Pohjavedenkadulle, jossa aikaisemmin oli ollut alakoululaisia. Lisäksi toimipisteeseen on rakennettu lisäsiipi (valmistuu 5/2021). Piha-alueet ovat huonossa kunnossa, eikä niitä ole suunniteltu yläkoululaisia varten.

Joka kymmenes helsinkiläinen nuori asuu Vuosaaressa. Alueelle on rakennetaan paljon uusia asuntoja lähivuosina – väestömäärä kasvaa siis rajusti. Kartanon liikuntapuisto on erinomainen paikka, mutta se on varattu seurojen käyttöön. Nuorten ja myös muiden asukkaiden harrastemahdollisuudet ovat rajallisia. Koulun kunnostettava piha-alue on päivisin oppilaiden käytössä. Myös läheisen Nuorisokeskuksen (Nutan) käyttäjät voivat hyödyntää piha-aluetta monipuolisesti. Iltaisin sekä viikonloppuisin piha-alue on nuorten sekä iäkkäämpien vuosaarelaisten käytössä.

Kunnostettava piha-alue sijaitsee Mustakiven puiston ja Vuosaaren metroaseman lähellä Vuosaaren ytimessä – sinne on helppo tulla.

Ehdotuksen tekijät: Pertti Tossavainen.

Luistelupaikka esim. kanavalle

Aurinkolahteen tarvitaan luistelupaikka. Lähimmät luistelupaikat aurinkolahtelaisille ovat Mustankivenpuistossa/Lillkallvikinpuistossa sekä jäähallin yleisövuoroilla. Erityisesti lapsiperheille on tärkeää päästä jäälle helposti. Esimerkiksi Uutelan kanavan pyöreä pääty sopisi tähän tarkoitukseen.

Jos kanavan pääty jäädytettäisiin heti pakkasten tullen, pääsisivät pienetkin lapset harjoittelemaan turvallisesti ja useammin. Päädyn pyöreä muoto reunuksineen sopisi loistavasti pieneksi luistinradaksi ja sen ympärillä on jo valmiina penkkejä luistinten vaihtoa varten. Talvikäyttö elävöittäisi mukavasti talvisin hieman kolkkoa asfalttikaukaloa.

Ehdotuksen tekijät: Sinikka Lahti.