Rehtori odottaa vesi kielellä uuteen lukiorakennukseen siirtymistä

Rehtori Marko Paju iloitsee, että uuden lukiorakennuksen rakennustyöt eivät ole viivästyneet koronan vuoksi. – Toivon, että paraatipaikalla sijaitseva Vuosaaren lukio on vuosaarelaisille ja Vuosaarelle alueen veturi, joka on tärkeä osa Vuosaaren yhteisöllisyyttä.

Rehtori Marko Paju iloitsee, että uuden lukiorakennuksen rakennustyöt eivät ole viivästyneet koronan vuoksi. – Toivon, että paraatipaikalla sijaitseva Vuosaaren lukio on vuosaarelaisille ja Vuosaarelle alueen veturi, joka on tärkeä osa Vuosaaren yhteisöllisyyttä.

Vuosaaren lukiossa alkaa olla historialliset hetket käsillä, kun Vuosaarentie 7:ssä sijaitsevassa rakennuksessa vietetään jäähyväisiä. Lukion toiminta siirtyy kivenheiton päähän Mosaiikkiraitti 2 B:hen täysin uuteen rakennukseen, jossa alkaa syyslukukausi elokuussa 2021.

Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju, mitä ajatuksia uuteen rakennukseen siirtyminen herättää sinussa?
– Uuteen rakennukseen siirtyminen herättää vain ja ainoastaan positiivia ajatuksia, koska vanhan rakennuksen käyttöikää on tekohengitetty monet kerrat pienin remontein. Lisäksi olemme tavallaan pyörittäneet kahta koulua kolme vuotta samaan aikaan, sillä onhan tämä vaatinut paljon pohjatyötä, miten luomme täysin uuden toimintakulttuurin uuteen paikkaan.

Olet ollut Vuosaaren lukion rehtori elokuusta 2009, mitkä ovat parhaat muistosi vanhasta koulurakennuksesta?
– Hyviä muistoja on todella paljon, mutta monia niistä yhdistää se, että ne liittyvät auditorioomme, joka on ollut Vuosaaren lukion yhteisöllisyyden sydän. Auditoriossa on järjestetty esimerkiksi vierailijaluentoja, musiikkiesityksiä, konsertteja, iltatapahtumia ja penkkareiden abishow.

Onko sinulla tietoa, mitä vanhalle lukiorakennukselle tapahtuu ennen sen purkamista?
– Eri toimijat ovat tätä minulta kysyneet monesti viime aikoina. Varmaa tietoa minulla ei ole, mitä siirtymisvaiheessa tapahtuu, kaupunki kokoustaa asian tiimoilta seuraavaksi 14.6. Rakennustahan ei ihan heti tulla purkamaan, meilläkin jää sinne perusinfraa, kuten pulpetteja, jos jotain opetustoimintaa tarvitsee järjestää vanhassa paikassa.

Vuosaaren lukiosta valmistuu tänä vuonna noin 40 ylioppilasta, onko korona pienentänyt lakitettavien määrää?
– Kyllä koronatilanne on valitettavasti pienentänyt lakitettavien määrää, sillä keväällä 2020 lukiostamme valmistui reilu 70 opiskelijaa. Etäopiskelut ja muut koronan vaikutukset näkyvät, vaikka yritimme kovasti saada opiskelut järjestettyä mahdollisimman normaalisti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Uusi lukiorakennus sijaitsee osoitteessa Mosaiikkiraitti 2 B.

Uusi lukiorakennus sijaitsee osoitteessa Mosaiikkiraitti 2 B.

Koulunkäynti alkaa siis ihan uudessa rakennuksessa elokuussa 2021, mitkä tulevat olemaan suurimmat parannukset tiloihin uudessa rakennuksessa?
– Infrastruktuuri ja oppimateriaalitkin tulevat olemaan lähes kaikki täysin uutta, eli aloitamme täysin puhtaalta pöydältä. Vanha rakennus on valmistunut 1976, eli nyt tilat päivittyvät nykyaikaan ja opetussuunnitelmaan sopiviksi. Uusi rakennus on valoisa, tilava ja monipuolinen, esimerkiksi huonekorkeus on suuri. Meille tulee studiotilat ja esiintymispaikat niin ulos kuin sisälle. Rakennuksessa on muun muassa huipputekniikalla varustettu kaupunkiverstas, jossa on 3D-tulostimet. Suomessa ei ole oikeastaan verrokkirakennusta, mutta ehkä eniten odotan suurelta monitoimisalilta, jonka lava on auki myös samassa kerroksessa olevaan ruokasaliin. Lava on teknisesti varusteltu niin, että esityksen voi pitää kumpaan suuntaan tahansa. Veikkaisin, että tuosta ykköskerroksen tilasta tulee Vuosaaren lukion uusi sydän.

Uudessa lukiorakennuksessa opiskelijamäärä lähes tuplaantuu, kuinka paljon Vuosaaren lukion opettajien määrä kasvaa uudessa lukiossa?
– Vanhassa lukiorakennuksessa on noin 530 opiskelijaa ja 30 opettajaa, ja Helsingin kaupungin tavoitteena on, että vuonna 2023 meillä olisi noin 900 opiskelijaa ja noin 50 opettajaa, eli suunnilleen samassa suhteessa opiskelijoiden ja opettajien määrä kasvaa. Jo elokuussa 2021 meillä aloittaa 268 lukion ekaluokkalaista, joka on 113 nykyhetkeä enemmän.

Miksi Vuosaaren lukion kannattaa tulla opiskelijaksi?
– Meillä on elokuusta alkaen uusi, uniikki talo, joka tarjoaa huippusijainnilla metron vieressä monipuolisia mahdollisuuksia esimerkiksi musiikin ja teknologian opiskeluun, jotka ovat meillä painotuksina. Vaikka tilat olisivat kuinka hienot tahansa, on toimintamme keskiössä yhä se, että meiltä saa hyvää opetusta turvallisessa oppimisympäristössä.

Milloin uuden lukiorakennuksen tiloja vapautuu iltaisin ja viikonloppuisin muuhun kuin koulukäyttöön vaikkapa Vuosaaren asukkaille?
– Tuleva syksy on rauhoitettu pelkästään lukion käyttöön, mutta tammikuusta 2022 Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tilapalvelut alkaa vuokrata tiloja muuhun käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin.

Haastattelu: Antti Honkanen