Aurinkolahden katusuunnitelmia

Gustav Pauligin kadulle välillä Leikosaarentie–Vuotie on tehty uusia katusuunnitelmia, jotka olivat uudelleen esillä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa 31.8., koska suunnitelmat jätettiin 24.8. Otso Kivekkään (vihr.) pyynnöstä viikoksi pöydälle. 31.8. suunnitelmat menivät läpi kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa.

Suunnitelmia on hieman täydennetty nähtävillä olon jälkeen ja alueelle lisätään muutamia puita ja monilajinen istutusalue muutetaan niittymäiseksi. Suunnitelmassa Gustav Pauligin kadulla autoliikenteeltä poistetaan turhia kääntymiskaistoja ja kaistaleveyksiä muutetaan paremmin autoliikenteen paikallisverkkoon sopiviksi.

Pyöräliikenne toteutetaan yksisuuntaisin järjestelyin. Kadun pohjoisosassa pyörätie on jalankulun tasossa. Maustetehtaankadun ja Bertha Pauligin kadun korotetun risteysalueen kohdalla pyöräliikenne ohjataan ajoradalle autokaistojen viereen. Pyöräkaistat erotetaan kadunvarsipysäköinnistä ovenavaustiloilla.

Kadun uusimisen myötä kadunvarsipaikkoja tulee kolme lisää. Jalkakäytävät säilyvät kadun molemmin puolin. Katuilmettä elävöitetään betonikiveyksin, katupuin ja alueen omaa valaisintyyppiä käyttäen.

Bertha Pauligin katu on tonttikatu. Auto- ja pyöräliikenne kulkevat ajoradalla, jonka molemmin puolin on pysäköintipaikkoja sekä jalkakäytävät. Seniorikeskukselle toteutetaan saattoliikennepaikka. Pintamateriaaleina asfaltin rinnalla käytetään erivärisiä betonikiveyksiä.

Katusuunnitelman nähtävillä olon jälkeen valaistus päätettiin muuttaa viihtyvyyden lisäämiseksi siten, että valaisimet toteutetaan ajoradan molemmin puolin. Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat noin 1 990 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

– Gustav Pauligin katu  890 000 euroa/m² (alv. 0 %).

– Bertha Pauligin katu  1 100 000 euroa/m² (alv. 0 %).

Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.