Vuosaarenhuippu mukana Ympäristörakenne-kisassa

Vuosaarenhuipulta avautuu komeat näkymät satamaan, merelle, keskustaan ja aina kauas Sköldvikiin asti.

Vuosaarenhuipulta avautuu komeat näkymät satamaan, merelle, keskustaan ja aina kauas Sköldvikiin asti. (Arkistokuva)

Puutarhaliiton järjestämään Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun tuli edellisvuosien tapaan runsaasti kiinnostavia ja monipuolisia ehdokaskohteita, joissa oli mietitty rakennettua ympäristöä niin visuaalisesti kuin alueiden toimivuudenkin kannalta. Myös kestävän ympäristösuunnittelun periaatteet oli huomioitu useissa kohteissa. Eniten kohteita tuli pääkaupunkiseudulta, mutta lisäksi kohteita oli Kuopiosta, Pieksämäeltä, Porista ja Tampereelta.

Ympäristörakentamisen monimuotoisuus ja merkitys tulivat hyvin esiin ehdotuksissa, joissa esiteltiin moneen käyttöön tarkoitettuja puistoja, ulkoilualueita sekä julkisten rakennusten pihoja ja ulkotiloja.  Kohteiden joukosta tuomaristo valitsi kuuden kärjeksi seuraavat kohteet: Myyrmäen urheilupuisto Vantaalla, Ranta-Tampella Tampereella, Snellmanninpuisto ja katualueet Kuopiossa, Triplan ulkotilat Helsingin Pasilassa, Woodcityn kattopuutarha Helsingin Jätkäsaaressa ja Vuosaarenhuippu Helsingin Vuosaaressa.

Valintaperusteista kärkikuusikkoon Vuosaarenhuippua perustellaan seuraavasti:

Helsingin sataman tuntumassa sijaitseva Vuosaarenhuippu on rakennettu pitkän ajan kuluessa. Siinä toteutuu kestävän ympäristörakentamisen periaatteet puhtaimmillaan. Entisen kaatopaikan päälle ylijäämämaista rakennettu kukkula muodostaa useiden erilaisten luontotyyppien kokonaisuuden, joka tarjoaa eksoottisen lähiluontokokemuksen.

Vuoden ympäristörakenne -kilpailun voittaja julkistetaan ensi helmikuussa Jyväskylän Viherpäivillä, joka on alan merkittävin kotimainen tapahtuma.