Puistopolun peruskoulun oppilaat valloittivat yleisön sydämet puheillaan

Nuoret sydämet ovat yhtä täynnä ajatuksia kun taivas tähtiä yöllä. Kuva: Mia Nilsson

Nuoret sydämet ovat yhtä täynnä ajatuksia kun taivas tähtiä yöllä.
Kuva: Mia Nilsson

Puistopolun peruskoulun taideilmaisupainotteisilta 7.–9. luokilta pääsi seitsemän oppilasta puhumaan 11.5.2022 Kiasma-teatteriin seminaariin Luokka retkellä – koulun ja kulttuurilaitosten kohtaaminen. Kyseessä oli toisinto aiemmin Vuotalossa Helsingin kulttuurikasvatuksen foorumiin valmistetusta esityksestä Nuori sydän.

Esitystä suunniteltiin noin kaksi viikkoa ja esitys oli vaivansa arvoinen. Oppilailla oli hauskaa tehdä puheitaan ja esittää ne jännityksestä huolimatta. Kyyneleitäkin löytyi yleisöstä sekä oppilailta. Oppilaiden puheet kertoivat heidän omista kokemuksistaan tästä maailmasta sekä yleisesti kulttuureista sekä ajankohtaisista aiheista, kuten syrjinnästä ja ennakkoluuloista, sekä miten maailma voisi olla parempi paikka jokaiselle. Lopussa he lauloivat pätkän laulusta Taivas on sininen ja valkoinen. Laulun pätkästä ja nuorista inspiroituneena annettiin esitykselle nimeksi Nuori sydän.

Esitys syntyi, kun Helsingin kulttuurikasvatuksen foorumiin etsittiin esitystä, jossa kuuluisi nuorten oma ääni, ja järjestäjää viehätti Puistopolun peruskoulun taideilmaisupainotus. Ilmaisutaidon opettaja Mia Nilsson lupasi koota puolitaiteellisen puheenvuoron teemasta Monien kulttuurien Helsinki. Nuori sydän teki yleisöön niin suuren vaikutuksen, että sitä pyydettiin myös Taidetestaajien ja MunAteneumin yhdessä järjestämään seminaariin Kiasma-teatteriin. Oppilaat lähtivät innokkaasti uusimaan esitystään, olihan tämä hyvä tilaisuus vielä kehittää kokonaisuutta. Vaikka Kiasmassa oli noin puolet enemmän yleisöä, noin 100–120 henkeä, saatiin jännitys nujerrettua ennen esityksen alkua.

Taideilmaisu on Puistopolun peruskoulun oma painotusoppiaine, joka yhdistää ilmaisutaitoa, kuvataidetta, kädentaitoja ja musiikkia. 

Teksti: Emma Vänninen 8A