Puskan takaa maksulliset padelkentät Aurinkolahden ilmaiselle pelikentälle

Pelikenttä Aurinkolahdessa.

Pelikenttä Aurinkolahdessa.

Mihin unohtui asukasdemokratia ja Kuntalain 22§:n asukaskuulemistilaisuudet?

Yksittäisellä virkamiespäätöksellä on jo keväällä 2020 vuokrattu Aurinkolahden koko perheen liikuntapaikkaan liittyvä, ilmaiskäytössä oleva hiekkakenttä kaupalliselle yrittäjälle. Mitään lain edellyttämää asukasinfoa ei pidetty. Tieto vuokrauksesta tuli asukkaille vasta nyt, kun padelrakenteille haetaan rakennuslupaa. Vuokralaisella oli lukuisia maksuhäiriömerkintöjä jo vuokrasopimusta tehtäessä. Kaupungilla ei kuitenkaan ole tapana tarkistaa vuokralaisten luottotietoja. Niinpä yritys jätti jo heti vuonna 2020 maksamatta tarjoamansa 12 710 euron vuokran ja pystyy hakemaan rakennuslupaa vasta nyt. Vuokraukseen liittyy monia selvityksen alla olevia epäselvyyksiä. Siksi nyt on oikea aika nostaa asia esille.

Viranhaltijan vuokraama kenttä ei sovellu kaupalliseen käyttöön. Esimerkiksi asemakaava kieltää kiinteät rakennelmat kentälle. Lisäksi kenttä on muun muassa Helsingin Ympäristön tuoreessa esitteessä ”Helsingin sylit” määritelty kaikille kansalaisille ilmaiseksi liikuntakentäksi. Hiekkakenttää käyttävät aktiivisesti alueen kolme päiväkotia ja ala-aste. Petankki- ja mölkkyporukat kokoontuvat kentällä säännöllisesti pitäen näin yllä myös ikäihmisten vireyttä. Myös erilaiset vapaaehtoiset jumpparyhmät kokoontuvat kentällä.

Kentät olisivat aivan asuintalojen vieressä ja pelaajien autoliikenne aiheuttaisi myös merkittävää haittaa.

Padel on nopeatempoinen mailapeli, joka on yhdistelmä tennistä ja squashia. Kenttiä ympäröivät 4 metriä korkeat aidat ja kenttiä valaistaan iltaisin kirkkailla led-valoilla. Sinänsä kannatettava liikuntamuoto, mutta koko perheen ilmaista liikuntakenttää ei saa vuokrata kaupalliselle yrittäjälle. Oikea paikka padelkentille on vajaakäytössä oleva Vuosaaren urheilupuisto Vuosaaren kartanon lähellä.

Kunnallista asukasdemokratiaa sekä padelkenttien siirtoa vaativaan adressiin on tullut jo yli 90 allekirjoitusta. Puskan takaa tullut tieto virkamiespäätöksestä ihmetyttää asukkaita. Näinkö asukasdemokratia on siirtynyt lautakuntien vaaleilta valituilta poliitikoilta yksittäisten virkamiesten käsiin?

Stadin pormestarimallin myötä valitsemiemme luottamushenkilöiden kontrolloimia lautakuntia vähennettiin roimasti. Ja samalla aiemmin lautakuntien kontrolloidusti tekemät päätökset ovat siirtyneen yksittäisen henkilön ”viranhaltijapäätöksiksi”. Niitä tehdään Stadissa tuhansia vuosittain. Ja niistä tiedotetaan sähköisesti vain lyhyesti hel.fi-sivuilla. Aktiivisellakaan kuntalaisella ei ole mitään mahdollisuutta seurata näitä päätöksiä, vaikka kyseessä on usein isoja asukkaiden ”etuun ja oikeuteen” liittyviä päätöksiä.

Näin kuntavaalien lähestyessä tämä suuri epäkohta on syytä nostaa vakavaan keskusteluun.

Asukasdemokratian ja nuorten ilmaisten pelikenttien puolesta,
Antti Elonen, antti.elonen@iki.fi