Palkittu näytelmä tänä kesänä Vuosaaren kesäteatterin lavalle: – Naurattaa, mutta myös koskettaa

Vuosaaren Kesäteatterin Mummun saappaassa soi fox -näytelmässä esiintyvät Hanne Soukkala, Satu Tuomikorpi, Eppu Kitula, Torsti Alhava, Lotta Lindroos ja Elsa Peltola.           Kuva: Maria Kimalle

Vuosaaren Kesäteatterin Mummun saappaassa soi fox -näytelmässä esiintyvät Hanne Soukkala, Satu Tuomikorpi, Eppu Kitula, Torsti Alhava, Lotta Lindroos ja Elsa Peltola. Kuva: Maria Kimalle

Vuosaaren Kesäteatterin näytelmä Mummun saappaassa soi fox tempaa mukaansa Mörttisen perheen maailmaan ja tarjoaa myös pohdittavaa.

Vuosaaren kesäteatterissa idyllisessä Villa Lill Kallvikissa nähdään tänä kesänä palkittu Mummun saappaassa soi fox -näytelmä, joka naurattaa, mutta myös koskettaa. Tarinan keskiössä on Mörttisen perhe. Yhden viikonlopun aikana tapahtumat vyöryvät niin, että paikalle tarvitaan sekä opettajaa että poliisia. Sitten olisi vielä Mummun syntymäpäiväjuhlat, jonne pitäisi ehtiä.

– Näytelmässä puhutaan paljon, mutta tärkeimmät asiat taitavat löytyä rivien välistä. Perheen lapset kantavat harteillaan suuria huolia, eikä vanhemmilta löydy taitoa kohdata ongelmia. Näytelmä ei nimestään huolimatta ole musiikkinäytelmä, vaikka menoa ja meininkiä varmasti riittääkin, kertoo ohjaaja Mikko Semi.

Esityksen ohjaaja Mikko Semi on tehnyt kesäteatteria aiempina vuosina muun muassa Karkkilassa ja Somerniemellä. Itä-Helsinki on entuudestaan tuttu, sillä Semi näytteli useita vuosia Lähiöteatterissa, joka sijaitsi Myllypurossa.

– Sirkku Peltolan kirjoittama Mummun saappaassa soi fox on tavattoman taitavasti kirjoitettu näytelmä, perhekomedia, joka naurattaa, mutta myös koskettaa. Sen ensiesitys oli vuonna 2001, mutta ajattomana istuu esitettäväksi vielä tänäkin päivänä paremmin kuin hyvin.

Peltola sai aikoinaan tekstistä Näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkinnon, joka myönnetään vuosittain parhaalle näytelmälle. Semi luki tekstin vuosia sitten ja ajatteli jo tuolloin, että haluaisi ohjata sen. Teksti tuli heti mieleen, kun Vuosaareen etsittiin näytelmää ja teatterin erityisenä toiveena oli, että se olisi aihepiiriltään perinteistä kesäteatterifarssia syvällisempi.

Semi kehuu näyttelijöiden ottaneen roolinsa haltuun reippaasti. Yhdessä on pohdittu, ihmetelty ja naurettu.

– On ollut ilo sukeltaa tämän porukan kanssa näytelmän maailmaan. Näyttelijät ovat hypänneet roolihenkilöidensä saappaisiin rohkeasti heittäytyen ja tehneet ahkerasti töitä roolihahmojensa eteen. Meillä on ollut harjoituksissa hauskaa, ja toivottavasti se näkyy lopputuloksessa. Tervetuloa katsomaan, toivottaa Semi.

Ensi-ilta keskiviikkona 8.6. Villa Lill Kallvikissa (Juhannusruusunkuja 5). Esitykset 8.–22.6. Liput netissä: holvi.com/shop/vkt