Eino Leinon palkinnon saaneen Kaiho Niemisen 18:s romaani tekeillä

Vuoden 2022 Eino Leinon palkinto jaettiin 6.7. Päivitä Leino! -tapahtumassa Espan lavalla. Tänä vuonna palkinnon saaja oli vuosaarelainen kirjailija Kaiho Nieminen, 80, jolta on ilmestynyt tähän mennessä 17 romaania, 2 novellikokoelmaa ja muutamia radiokuunnelmia.

Eino Leinon palkinto annetaan Eino Leinon päivänä erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5 200 euroa. Lisää Kaiho Niemisen palkitsemisperusteista voi lukea tästä artikkelista.

Kirjoittaminen, korona ja kalastus pitäneet kirjailijan kiireisenä

– Palkintomitali on vankkaa tekoa, ja se painaa ainakin puoli kiloa, naurahti Eino Leino palkinnon saanut kirjailija Kaiho Nieminen. Kuva: Hanna Weselius

– Palkintomitali on vankkaa tekoa, ja se painaa ainakin puoli kiloa, naurahti Eino Leino palkinnon saanut kirjailija Kaiho Nieminen. Kuva: Hanna Weselius

– Ihan yllätyksenä palkinto tuli, alkuun olinkin siitä vähän äimänä. Onhan tämä iso juttu, että sain kirjallisesta tuotannostani kunnianosoituksen, puhelimitse kotoaan Merikorttitieltä tavoitettu Kaiho Nieminen kertoi elokuun alussa.

WSOY:n tallin kirjailijalta on ilmestymässä 18:s romaani syksyllä 2023. Suomenniemelle sijoittuva tarina kertoo korvessa olevasta peräkylästä, joka kasvaa menestyväksi yhteisöksi Karjalankannakselta saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten myötä. Paikka selviää kulkutaudeista sekä sodista kaupunkeja ja suurien teiden varrella sijaitsevia kyliä paremmin juuri syrjäisen sijaintinsa vuoksi.

– Uuden kirjan kirjoittaminen on minulle yleensä aina vuosien prosessi, mutta tämä on ollut poikkeuksellisen työläs homma. Sairastin alkukesästä koronan, jonka tuoma väsymys ja muut oireet hidastivat kirjoittamista, itse asiassa jonkinlaisia jälkioireita on yhä. Lisäksi vaatii paljon pohjatietoa, jotta monen ihmissukupolven tarinasta tulee yhtenäinen ja uskottava kokonaisuus, Nieminen pohti.

Uuden teoksen kirjoittamista ovat helpottaneet tutuissa Etelä-Savon maisemissa liikkuminen, onhan Niemisen synnyinpaikka Suomenniemi, jossa hän vierailee yhä säännöllisesti.

– Olen mukana Lyytikkälä-talon säätiössä, joka ylläpitää Museoviraston kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti Lyytikkälän talomuseota kesäisin. Paikalla järjestetään kesäisin erilaista kulttuuritoimintaa, nyt heinäkuussa siellä oli kertomassa Mika Waltarista vuosaarelaistoimittaja-kirjailija Päivi Istala, Nieminen sanoi. 

Koronasta huolimatta Kaiho Nieminen on myös päässyt kesällä lempiharrastuksensa pariin Suomenniemen mökillään.

– Verkoilla ja katiskalla tulee mökillä kalastettua, siinä pyyhkiytyvät huolet ja murheet helposti mielestä, vuodesta 1971 Vuosaaressa asunut kirjailija totesi.

Haastattelu: Antti Honkanen