Eläimet tuhosivat Rakkauden Metsän puita – uusia taimia istutetaan syksyllä

Kuvan tuurenpihlajakin on kärsinyt kovia.

Kuvan tuurenpihlajakin on kärsinyt kovia.

Vuosaaren liikuntapuiston kylkeen, Porslahdentien ja Punakiventien risteyksen lähelle nousi 28.8.2020 Rakkauden Metsä. Asukkaat saivat tuolloin istuttaa puuntaimen sydämen muotoiseen metsään, ja valittavana oli 11 eri puulajiketta sekä 280 puuntainta. Puuntaimia tuhoutui viime talvena yli 20. 

Mistä on kyse, Staran vastaava työnjohtaja Tarja Silventoinen?

– Alueelle päässeet metsäkauriit söivät yli 20 puusta kuoren alkutalvesta 2021. Uudet taimet istutetaan nyt syksyn aikana.

Aiotaanko puita suojata jotenkin jatkossa tai keksiä keino, jottei Rakkauden Metsän puita tuhoutuisi?

– Rakkauden Metsän ympärille on viritetty aita kahtena syksynä suojaamaan puita kauriilta ja rusakoilta talven yli. Ikävä kyllä sinne eksyi viime syksynä arotasku-lintu, ja innokkaat lintuharrastajat kaatoivat aitaa pitkältä matkalta päästäkseen lähemmäs havaintoaan. Kauriit käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja ehtivät tuhota puita ennen kuin me saimme aidan taas pystyyn. On myös mahdollista, että viime talven runsas lumipeite auttoi rusakkoja ylittämään aidan ja viimeistelemään kauriiden tekemiä tuhoja. Ympärivuotinen aitaus ei tunnu hyvältä ratkaisulta luonnonmukaiseksi tarkoitetulla alueella.

Millainen on Rakkauden Metsän hoitosuunnitelma pääpiirteissään? 

– Kaksi ensimmäistä vuotta olemme kastelleet puita kasvukaudella, jotta niiden kasvuunlähtö saataisiin varmistettua. Tulevaisuudessa puita ei erityisemmin hoideta, vaan niiden annetaan kasvaa metsänä. Rakkauden Metsä on hoitoluokitettu lähimetsäksi.

Onko kaupungille tullut palautetta Rakkauden Metsän tilaa koskien? 

– Palautetta on tullut todella vähän. Yhdessä palautteessa toivottiin kuolleiden puiden uusimista ja piknikpaikalle roska-astiaa. Meille on vinkattu myös talviaidan raoista.

Vapaa sana koskien Rakkauden Metsää. 

– Koko idea Rakkauden metsästä on hieno ja sen toteutus Vuosaareen upea juttu. Me puiston kunnossapitäjät uusimme kuolleita puita niin kauan, kun alue on Staran hoidossa, jotta ”sydän” tulisi näkyväksi vuosien kuluessa. Puiden kasvaessa koko metsä on ylhäältä päin katsottuna sydän.

Haastattelu: Antti Honkanen