Kolmiloikan EM-hopeamitalisti Kristiina Mäkelä nauttii Vuosaaren urheilu- ja luontopaikoista

Vuosaaressa Heteniityn urheilukentällä kesäisin harjoitteleva Kristiina Mäkelä kannustaa junioriurheilijoita kääntämään epäonnistumiset voitoiksi, sillä urheilussa myös vastoinkäymiset ovat tärkeitä. – Tietysti haaveiden eteen pitää tehdä paljon töitä ja nauttia kunnolla hyvistä hetkistä, Mäkelä tuumaa.

Vuosaaressa Heteniityn urheilukentällä kesäisin harjoitteleva Kristiina Mäkelä kannustaa junioriurheilijoita kääntämään epäonnistumiset voitoiksi, sillä urheilussa myös vastoinkäymiset ovat tärkeitä. – Tietysti haaveiden eteen pitää tehdä paljon töitä ja nauttia kunnolla hyvistä hetkistä, Mäkelä tuumaa. Kuva: SUL / Jesse Väänänen

Itä-Helsingin Myllypurossa asuva kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, 29, on kokenut arvokisakävijä, jolla on aikuisten puolella kasassa 11 arvokisat, joista finaalissa hän on ollut seitsemän kertaa. Perjantaina 19.8.2022 Münchenin EM-finaalissa kohdalle osui kaikkien aikojen tulos, EM-hopeaan oikeuttanut uusi Suomen ennätys 14,64 metriä.

– Hyvät ja iloiset fiilikset on nyt EM-hopeasta, paljon olen saanut onnitteluviestejä, joista on tullut kiva mieli. Toisaalta tosi kiivas kisatahti on tehnyt sen, että takki alkaa olla aika tyhjä matkustelusta ja hyppäämisestä, maanantaina 29.8. puhelimitse tavoitettu Mäkelä kertoo.

Perjantaina 26.8. Mäkelä sijoittui seitsemänneksi Lausannen Timanttiliigan osakilpailussa. Tulos 13,99 metriä jäi vaisuksi, mutta juuri tiivis kisailu ja matkustelu (esimerkiksi MM-kisat Yhdysvaltojen Eugenessa heinäkuun lopulla, Kalevan kisat Joensuussa elokuun alussa, EM-kisat elokuun puolivälissä) selittävät paljon. 

– Kisahyppyjen välillä ei ole ehtinyt palautua tarpeeksi, viime viikolla Lausannessa huomasin, ettei hermosto ole vielä palautunut kunnolla EM-kisoista, Mäkelä pohtii.

Kuormittava kausi

– Oli mahtavaa, että Münchenin EM-kisoissa menestystä tuli eri lajeissa niin nuoremmille kuin vanhemmillekin suomalaisurheilijoille. Myös vilpitön ilo toisen menestymisestä näkyi ja tuntui yli lajirajojen, Kristiina Mäkelä iloitsee.

– Oli mahtavaa, että Münchenin EM-kisoissa menestystä tuli eri lajeissa niin nuoremmille kuin vanhemmillekin suomalaisurheilijoille. Myös vilpitön ilo toisen menestymisestä näkyi ja tuntui yli lajirajojen, Kristiina Mäkelä iloitsee. Kuva: SUL / Jesse Väänänen

Kristiina Mäkelä myöntää rehellisesti, ettei Olympiastadionilla 3.–4.9. järjestettävässä Ruotsi-ottelussa ole luvassa uutta Suomen ennätystä, sen verta kuormittava kausi on fyysisesti ja henkisesti takana.

– Hymyssä suin mutta tosissaan lähdetään kaatamaan Ruotsia. Siitä tulee hieno tapahtuma, ja olisi mahtavaa, että saataisiin Olympiastadionille mahdollisimman paljon yleisöä kruunaamaan yleisurheilukausi, lauantaina 3.9. stadionilla kisaava Mäkelä miettii.

Se, että Mäkelä saavutti ensimmäisen arvokisamitalin juuri tänä kesänä, on pitkän työn tulos. Viitteitä yli 14,5 metrin loikasta oli ollut ilmassa kauan.

– Vuodesta 2018 olemme työskennelleet valmentajani Tuomas Sallisen kanssa tekniikkaa ja fysiikkaa kuntoon. Olen myös samalla kasvanut henkisesti ihmisenä paljon urani aikana. Kolmiloikka on aika herkkä laji, jossa pitkään hyppyyn tarvitaan monta pientä osatekijää osumaan kuntoon sekä tietysti myös ripaus tuuria. Münchenissä sattui kohdalle hullun hyvä päivä, Heteniityn urheilukentällä kesäisin arvioilta kahdesti viikossa treenaava Mäkelä summaa.

Vuosaari tuttu paikka

Vuosaareen Mäkelä on päätynyt tekemään ulkotreeniä kaupunginosan helpon ja nopean tavoitettavuuden vuoksi aina Helsingissä ollessaan.

– Varsinkin nyt kun Leppävaaran urheilukenttä on remontissa, on ollut mukava ajaa Myllypurosta Heteniitylle, jossa on hyvät olosuhteet kaikkine varusteineen. Siellä saa aika rauhassa harjoitella, mutta pari kertaa on pieniä yleisurheilijoita tullut ilostuttamaan yksinäistä puurtamista. On ollut kiva ottaa yhteiskuvia ja jakaa nimmareita, pidän siitä, että voin toimia esikuvana ja tuoda ihmisten elämään iloa, Mäkelä kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kristiina Mäkelä tuulettaa hopeaa palkintojenjaossa Münchenin EM-kisoissa 2022.

Kristiina Mäkelä tuulettaa hopeaa palkintojenjaossa Münchenin EM-kisoissa 2022. Kuva: SUL / Jesse Väänänen

Välillä Suomen ennätysnainen käy heittämässä koripalloa Heteniityn urheilukentän koriskentällä ja jokusen kerran hän on harjoitellut Aurinkolahden uimarannan ulkokuntosalilla.

– Korona-aikaan ulkoilin paljon Uutelan metsissä. Muutenkin vietän vapaa-aikaa yllättävän paljon Vuosaaressa, sillä sinne on helppo tulla ja se on monipuolinen kaupunginosa liikunta- sekä luontopaikoiltaan. Vuosaaressa ollessa ei tunnu, että olisi Helsingissä, koska se vaikuttaa ihan omalta paikkakunnaltaan, Mäkelä kehuu.

Nuorena urheillessaan Mäkelälle sanottiin, että kolmiloikkaaja on parhaassa iässä kolmenkympin korvilla.

– Vaikka takana on jo pitkä ura, niin haaveissa on mitalien kirkastaminen ja kehittyminen urheilijana. Nyt käsissä on hyvä ja tasapainoinen työkalupakki menestykseen. Aion jatkaa urheilu-uraa niin kauan kuin uskon, että minulla on annettavaa urheilun saralla, Mäkelä miettii.

Ruotsi-ottelu kesäkauden päätöskisa

Tulevan viikonlopun yleisurheilun Ruotsi-ottelu on Kristiina Mäkelän tiiviin kesäkauden päätöskisa, loma alkaa sen jälkeen ministeritapaamisella, jossa juhlitaan EM-menestystä.

– Pidän syyskuun lopussa lomaviikon varmaankin jossain Suomessa. Kotimaan luontokohteet ja nähtävyydet kiinnostavat, Orimattilan Jymyä edustava Mäkelä suunnittelee.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: SUL / Jesse Väänänen