Vuosaarelainen futistaituri Casper Terho siirtyy pitkällä sopimuksella Belgian pääsarjaan

Terho kävi syyskuun lopussa allekirjoittamassa sopimuksen Brysselissä. Kuva: Casper Terhon kotialbumi

Hallitseva jalkapallon miesten Suomen mestari HJK tiedotti 27.9.2022, että sen vuosaarelaishyökkääjä Casper Terho, 19, teki 3,5 vuoden sopimuksen belgialaisen Royale Union Saint-Gilloisen (Union SG) kanssa. HJK saa siirrosta merkittävän korvauksen, ja siinä on myös optio yhdestä lisävuodesta. Belgian pääsarjassa viime kaudella toiseksi tullut joukkue oli havitellut Terhoa riveihinsä jo pidemmän aikaa, mutta myös muista eurooppalaisista pääsarjajoukkueista oli tullut ”Klubille” tarjouksia.

– Agenttini Seppo Miettinen sekä vanhempani tekivät hyvää työtä taustalla, suuri kiitos menee myös HJK:lle, joka kuunteli ja kunnioitti mielipidettäni siirtoasioissa. Halusin siirron Brysseliin, sillä kovassa sarjassa pelaavalla seuralla on selvästi minua varten laaditut tulevaisuudensuunnitelmat. Koin, että siellä tarjotaan kokonaisuus, jossa voin ottaa seuraavan stepin pelaajana kohti Euroopan top 5 -sarjoja, Terho kertoo.

Perinteikäs belgiseura

Vuonna 1897 perustettu Royale Union Saint-Gilloise ei pelannut vuosikymmeniin pääsarjassa, mutta nousi toissa kauden päätteeksi ylimmälle sarjatasolle. Tänä vuonna Brysselin esikaupunkialue Saint-Gillestä kotoisin oleva joukkue pelaa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, kuten HJK:kin. Eurooppa-liiga alkoi Union SG:ltä mainiosti, kun ensimmäisessä pelissä kaatui vieraissa 1. FC Union Berlin 0–1 ja toisessa kotona Malmö FF 3–2.

Union SG:n kotistadionina toimii Saint-Gillen viereisellä Forestin alueella vuodesta 1919 jalkapallokäytössä ollut suojeltu Stade Joseph Marie -stadion. Union SG:n harjoituskeskus taas sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Brysselin keskustasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

19-vuotias Terho ei ehtinyt kovinkaan tarkasti tutustumaan Belgiaan ollessaan syyskuussa allekirjoittamassa sopimusta tulevassa kotipaikassaan. Pitkä sopimus takaa sen, että maa tulee tutuksi. Kuva: Casper Terhon kotialbumi

Casper Terho siirtyy seuraan joulukuussa ja on edustuskelpoinen belgijoukkueessa tammikuun siirtoikkunan auetessa.

– Toiveissa olisi saada asunto harjoituskeskuksen läheltä, sillä siellä päivittäinen työ tehdään lukuun ottamatta pelejä. Sijainti on rauhallinen ja vilkkaan Brysselin ydinkeskustan ulkopuolella, kuten nytkin minulla on koti Vuosaaressa poissa Helsingin ytimestä, Porslahdentiellä vanhempiensa ja pikkusiskonsa kanssa asuva Terho miettii.

Valmistautumista ulkomaille muuttoon

HJK:ssa tällä kaudella usein wingbackina pelanneen vasenjalkaisen vuosaarelaisen Belgian alkutaipaleelle mukaan lähtee äiti, vaikkakin Terho on jo harjoitellut yksin elämistä muun muassa erilaisia ruokia laittamalla ja muita kotitöitä tekemällä.

– Äiti tulee alkuviikoille mukaan siksi, että käytännön asiat saadaan rullaamaan ja minä pääsen keskittymään heti työhöni jalkapalloon. Äidillä on mahdollisuus tehdä etätöitä ja hänen firmallaan on konttori Brysselissä, eli siinäkin mielessä tämä on toimiva yhtälö, englannin kielen opiskelut syyskuussa Suomessa aloittanut Terho kertoo.

Belgiassa elämiseen Terho on saanut vinkkejä joukkuetoveriltaan Valtteri Morenilta, joka on pelannut aiemmin maassa. Union SG:n belgialaisvalmentaja Karel Geraerts, 40, puhuu joukkueelle englantia, kuten Klubissa koutsaava Toni Koskelakin, 39.

– Vaikka Belgiassa puhutaan ranskaa ja flaamia, niin kuulemma englannillakin pärjää, Terho kertoo.

HJK:n runkopelaajaksi uudella pelipaikalla

Carper Terho on mielestään parantanut HJK:n vuosinaan etenkin eri pelitilanteissa pelaamistaan sekä fysiikkaansa. – Olen nyt monipuolisempi pelaaja, mutta olen pyrkinyt vahvistamaan myös vahvuuksiani, eli vasenta jalkaani sekä 1 vs. 1 -pelaamista, Terho analysoi. Kuvassa Terho kikkailee Stadin derbyssä HIFK-pelaajan ohi. Kuva: Mira Lönnqvist

Carper Terho on on sopeutunut kaudella 2022 HJK:ssa hyvin uudelle wingbackin-pelipaikalle. Kuvassa Terho kikkailee kauden 2021 Stadin derbyssä. Kuva: Mira Lönnqvist

Terho kertoi tammikuussa Vuosaari-lehden haastattelussa, että hänen tavoitteenaan on tällä kaudella vakiinnuttaa avauskokoonpanon paikka Klubissa ja sitä myöden saada siirto ulkomaille. Mikä johti siihen, että nuorukainen saavutti  kivikovassa HJK:n rosterissa nämä tavoitteet?

– Olen tällä kaudella sopeutunut mielestäni hyvin uudelle wingback-pelipaikalle ja kehittynyt puolustussuuntaan sekä kentän viimeisen hyökkäyskolmanneksen pelaamisessa. Otteisiini on tullut tasaisuutta ja muuntautumiskykyä, vaikka niitäkin pitää vielä kehittää. Olen tyytyväinen runkopelaajan asemasta ja siitä, että olemme Klubin kanssa sarjakärjessä sekä Eurooppa-liigassa. Kilpailuhenkisenä pelaajana haluaisin tietysti pelata vieläkin enemmän, sillä tyytyväisyys tappaa kehityksen, Terho viittaa vähiin eurominuutteihinsa.

HJK:ssa Terho on pelannut kuluvalla kaudella kenttäpelaajista kolmanneksi eniten minuutteja Veikkausliigassa viimeistellen neljä maalia, europeleissä peliminuutit ovat jääneet pieniksi. Casper Terho vakuuttaa, että hänen keskittymisensä on suunnattu täysin HJK:n loppukauden matseihin.

Fokus Klubin loppukaudessa

Sunnuntaina 2.10. pelatussa voitto-ottelussa Turun Interiä vastaan tuo keskittyminen huokui luovuutena ja rentona pelaamisena, joka aiheutti alati ongelmia turkulaisten puolustukselle. Terho syötti 3–0 päättyneen ottelun voittomaalin Anthony Olusanyalle ja keräsi muutenkin kehuja katsomossa myös puolustuspelaamisestaan. HJK:lla on mestaruus omissa käsissään kaksi ottelua ennen kauden loppua, myös Eurooppa-liigassa on tärkeitä pelejä jäljellä.

– Haluan päättää kauden Suomen mestaruuteen, myös Eurooppa-liigassa meillä on nähdäkseni hyvät mahdollisuudet saada avausvoitto ja pisteitä, nuorempana Viikingeissä jääkiekkoa pelannut Terho sanoo.

Räjähtävyydessä ja pääpelissä kehitettävää

Vasenjalkaisella Terholla on kova laukaus.

Vasenjalkaisella Terholla on kova laukaus. Kuva: Mira Lönnqvist

Belgian pääsarja on tunnettu siitä, että siellä koulitaan nuorista pelaajista ammattilaisia vielä suurempiin sarjoihin. Päämäärätietoiselle Terholle haaste sopii, usko omaan kehitykseen on kova.

– Pitkä sopimus Belgiaan osoittaa, että seuralla on pitkän tähtäimen suunnitelma minua varten. Nyt minun pitää vain tehdä nöyrästi töitä ja osoittaa olevani luottamuksen arvoinen. Uskon, että kovalla työllä saavutan paikkani sielläkin avauskokoonpanossa, Terho tuumii.

Casper Terho luettelee pelaajana suurimmiksi kehityskohteikseen lähtöjen räjähtävyyden sekä pääpelaamisen. 6-vuotiaasta saakka Vuosaaressa asuneella Terholla on nyt käsillä seuraavan askeleen ottaminen ammattilaisjalkapalloilijana. Pohja on valettu, aika näyttää, raivaako nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo tiensä Belgiasta astetta kovempiin sarjoihin.

Teksti: Antti Honkanen