HJK-laituri Casper Terho mielii ulkomaiden pelikentille

Carper Terho on mielestään parantanut HJK:n vuosinaan etenkin eri pelitilanteissa pelaamistaan sekä fysiikkaansa. – Olen nyt monipuolisempi pelaaja, mutta olen pyrkinyt vahvistamaan myös vahvuuksiani, eli vasenta jalkaani sekä 1 vs. 1 -pelaamista, Terho analysoi. Kuvassa Terho kikkailee Stadin derbyssä HIFK-pelaajan ohi. Kuva: Mira Lönnqvist

Carper Terho on mielestään parantanut HJK:n vuosinaan etenkin eri pelitilanteissa pelaamistaan sekä fysiikkaansa. – Olen nyt monipuolisempi pelaaja, mutta olen pyrkinyt vahvistamaan myös vahvuuksiani, eli vasenta jalkaani sekä 1 vs. 1 -pelaamista, Terho analysoi. Kuvassa Terho kikkailee Stadin derbyssä HIFK-pelaajan ohi. Kuva: Mira Lönnqvist

Haastattelimme vuosaarelaista jalkapalloilija Casper Terhoa, 18, viimeksi 19.12.2018 (Vuosaari-lehti numero 43/2018), jolloin Terho oli HJK:n kanssa solmitun 3+1-vuotisen sopimuksensa alkuvaiheessa. Sopimuksessa suomalaisella suurseuralla on lisävuoden optio käytettävissään. Viime kaudella Terho alkoi saada enemmän vastuuta HJK:n miesten edustusjoukkueessa, kun sitä ennen minuutteja kertyi pääosin Ykkösessä ja Kakkosessa pelanneen Klubi 04:n reservijoukkueessa. Nuorten maajoukkueista tuttu oikea laitahyökkääjä teki vuonna 2021 debyyttinsä myös Juha Malisen U21-maajoukkueessa.

– Viime kauden kohokohtia olivat HJK:n kanssa voitettu suomenmestaruus sekä Konfrenssiliigan pelit, vaikka niissä vastuu jäikin minulle vähäiseksi. Ja toki maajoukkueen edustaminen on aina todella hieno asia, vasenjalkainen Terho sanoo.

Huippujoukkueella paljon treenejä

Terho pallon kanssa Eurooppa-liigan pudotuspelissä turkkilaista suurseura Fenerbahcea vastaan. Kuva: Mira Lönnqvist

HJK:lla on käynnissä valmistautuminen tulevaan kauteen ja treenimäärät ovat suuret: Edustusjoukkue harjoittelee yleensä maanantaista keskiviikkoon kaksi kertaa päivässä toisen treenin ollessa esimerkiksi kuntosalia tai vesijumppaa. Torstaina ja perjantaina harjoitellaan lajitreeniä kerran päivässä, kun taas yleensä lauantaina pelataan, sunnuntai on useimmiten lepopäivä. Kaiken päälle harjoitellaan omatoimisesti.

Vuonna 1907 perustetulta seuralta odotetaan joka kausi voittoja ja pystejä niin kotimaan kuin ulkomaidenkin kentiltä. Täksi kaudeksi Klubiin siirtyi muun muassa Suomen maajoukkeessa pelanneet Joona Toivio ja Pyry Soiri, kilpailu peliajasta on siis äärettömän kovaa kaikilla pelipaikoilla.

– Kilpailu minuuteista vie joukkuetta eteenpäin, kun kaikki haluavat antaa parastaan. Olen itse todella kilpailuhenkinen, joten minulle asetelma sopii erinomaisesti. Mielestäni joukkueessa on myös tästä syystä todella hyvä henki, olen saanut paljon esimerkkejä ja vinkkejä peliini kokeneemmilta pelaajilta, kertoo Terho, joka hioi lapsena tekniikkaansa tuntikaupalla Vuosaaren pihapeleissä.

Tavoitteena avauspaikan vakiinnuttaminen

Hyvänä 1 vs. 1 -pelaajana tunnettu Terho pääsi kentälle viime vuonna myös Olympiastadionilla Suomen Cupin finaalissa KuPS:ia vastaan. HJK jäi hopealle rangaistuspotkukilpailun jälkeen. – Tuo tappio harmittaa vieläkin, ensi vuonna viedään kultaa myös Cupissa, Terho kaavailee. Kuva: Mira Lönnqvist

Hyvänä 1 vs. 1 -pelaajana tunnettu Terho pääsi kentälle viime vuonna myös Olympiastadionilla Suomen Cupin finaalissa KuPS:ia vastaan. HJK jäi hopealle rangaistuspotkukilpailun jälkeen. – Tuo tappio harmittaa vieläkin, ensi kerralla viedään kultaa myös Cupissa, Terho kaavailee. Kuva: Mira Lönnqvist

Vuonna 2003 syntynyt Terho pelasi kaudella 2021 Veikkausliigassa 11 ottelussa tehden 2 maalia ja Ykkösessä 12 pelissä tehden 3 maalia. Miten sitten maajoukkuetähtiä vilisevässä joukkueessa voi vakiinnuttaa paikkansa avauksessa tai saada edes peliaikaa?

– Pitää tehdä koko ajan paljon töitä, minulla on nälkä ja usko siihen, että saan edustuksessa paljon enemmän minuutteja kuin viime kaudella ja vakiinnutan paikan avauksessa. Haluan esimerkiksi kehittää räjähtävyyttä, nopeutta ja kimmoisuutta, pelin rytmittämistä sekä valmentajan pelisuunnitelman noudattamista. Haluan tuoda omia vahvuuksiani esiin ja osoittaa olevani hyvä lisä kentän viimeisellä kolmanneksella, Puistopolun peruskoulun liikuntaluokan käynyt Terho mainitsee.

Suosikkijoukkueensa Liverpoolin pelejä vapaa-ajallaan seuraavan Terhon tavoitteena on siirtyä ulkomaille jo ehkäpä tulevalla kaudella, kyselyitä ja tarjouksia on tullut Euroopasta aiemminkin. Tärkeää olisi saada tarjous, jossa olisi luvassa myös vastuuta kentällä.

– Tähtäin on ulkomailla nyt, kun korona toivottavasti alkaa helpottaa myös seurasiirtojen kannalta. Agenttini ja vanhempani kartoittavat mahdollisia siirtokuvioita, mutta oma fokukseni on täysin Klubin ja mahdollisissa nuorisomaajoukkueiden peleissä. Ei ole pakko väkisin mihinkään lähteä, mutta jos sopiva tarjous tulee, niin jo kesken kaudenkin olen valmis, Terho tuumii.

Sisko vei hokkarit

Reilu kymmenen vuotta Purjetiellä vanhempiensa ja pikkusiskonsa kanssa asunut Terho muutti perheineen vuonna 2020 Porslahdentielle suurempaan asuntoon. Nuorukainen on viihtynyt uudessa osoitteessa mainiosti, vaikka Purjetieltä hyvien lapsuusmuistojen keskeltä pois lähteminen olikin haikeaa.

– Kotimme on mukavan rauhallisessa paikassa, mutta kuitenkin sopivan lähellä esimerkiksi Kartanon ja Heteniityn futiskenttiä ja vaikkapa Urheilutaloa, jossa olen ajoittain käynyt tekemässä kuntosalitreeniä. Teen omatoimisia harjoitteita usein 13-vuotiaan Milja-siskoni kanssa, hänkin pelaa jalkapallo, Terho sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

HJK:ssa pelaava Casper Terho kannustaa kaikkia junioreita harrastamaan monipuolisesti eri lajeja mahdollisimman pitkään, jos se on vain mukavaa ja mahdollista. – Jääkiekossa sain muun muassa kehitettyä peliälyä ja pienen tilan nopeaa ratkaisukykyä. Valmentaja Juha Lindin monipuoliset harjoitteet loivat hyvän pohjan fysiikan kehittämiseen myös jalkapallon puolella, kuvassa Heteniityn urheilukentän kuntoilupaikalla treenaava Terho sanoo. Kuva: Antti Honkanen

HJK:ssa pelaava Casper Terho kannustaa kaikkia junioreita harrastamaan monipuolisesti eri lajeja mahdollisimman pitkään, jos se on vain mukavaa ja mahdollista. – Jääkiekossa sain muun muassa kehitettyä peliälyä ja pienen tilan nopeaa ratkaisukykyä. Valmentaja Juha Lindin monipuoliset harjoitteet loivat hyvän pohjan fysiikan kehittämiseen myös jalkapallon puolella, kuvassa Heteniityn urheilukentän kuntoilupaikalla treenaava Terho sanoo. Kuva: Antti Honkanen

Terho viiletti aiemmin talvisin myös Heteniityn jääkiekkokaukalossa, olihan Viikingeissä jääkiekkoa pelannut vuosaarelainen monilahjakkuus myös lätkässä ikäluokkansa maajoukkuetasoa. Perhon Liiketalousopistossa merkonomiksi opiskelevaa Terhoa ei kuitenkaan ulkojäillä ole tänä talvena nähty, sillä hänellä ei ole enää luistimia.

– Olin loppuvuodesta menossa kavereiden kanssa Hettarin ulkojäille, mutta pikkusiskoni ilmoitti, että hän on ottanut vanhat luistimeni käyttöönsä, koska ne eivät kuulemma enää minulle mahdu. Ensi talveksi ostan itselleni luistimet, olisi hauska päästä pitkästä aikaa kaukaloon, Terho naurahtaa.

Koronatilanne vaikuttanut vähän omaan pelaamiseen

Terho kertoo, ettei korona ole juurikaan hänen jalkapallon pelaamiseen vaikuttanut, sen sijaan esimerkiksi kavereiden näkeminen on jäänyt vähemmälle ja muutamat altistumiskaranteenit on vietetty eristyksissä ulkomaailmasta.

– Vapaa-ajalla olen yrittänyt keskittyä kehonhuoltoon, ravintoon ja lepoon sekä olen viettänyt paljon aikaa perheeni kanssa. Yleisön luoma tunnelma kuuluu jalkapalloon ja siitä me pelaajat saamme lisävoimaa, mutta toisaalta olen peleissä niin intensiivisesti keskittynyt otteluun, että melkeinpä unohdan ympäröivän maailman, molempien jalkojen hyvästä laukauksestaan tunnettu Terho miettii.

U19-maajoukkueen EM-jatkokarsinnat Suomessa

Casper Terhon vasuri puhuu ottelussa FC Interiä vastaan. Kuva: Mira Lönnqvist

Casper Terho on pelannut vuonna 2003 syntyneiden U19-maajoukkueessa viidessä pelissä ja tehnyt kolme maalia. U19-maajoukkue eteni hienosti viime vuonna EM-jatkokarsintaan, jonka kolme karsintapeliä pelataan Suomessa maaliskuussa. Vastaan asettuvat kivikovat Italia, Belgia sekä Saksa, ja lohkosta yksi joukkue etenee tämän vuoden kesäkuussa Slovakiassa pelattaviin EM-kisoihin.

– Meillä on tosi hyvä nippu 2003 syntyneitä pelaajia kasassa ja uskon, että siitäkin on meille lisähyötyä, että jatkokarsinnat pelataan Suomessa. Hommia on paiskittava paljon ja uskoa tavoitteisiinsa. Kun keskittyneesti ahkeroi kohti haaveitaan, niin kaikki on mahdollista – jopa ykkösunelmani jalkapallossa eli Liverpoolissa joskus pelaaminen, kohtelias vuosaarelaisnuori uskoo.

Haastattelu: Antti Honkanen