Taikinajuuresta kivijalkaleipomoksi

Tiina ja Mika Kujala leipomostyössä.

Tiina ja Mika Kujala leipomostyössä.

– Sain reilu kymmenen vuotta sitten käsiini äitipuoleni savolaisen taikinajuuren. Tuota yli 100-vuotiasta juurta voi oikeastaan pitää siemenenä, vai pitäisikö sanoa juurena, oman leipomoyrityksen perustamiseen, Tiina ”Tintti” Kujala naurahtaa.

Restonomiksi Haaga-Heliassa opiskellessaan Kujala kävi yrittäjäkurssin.

– Aluksi tein leipiä, piirakoita ja pizzapohjia, joita myytiin lähinnä Reko-periaatteella. Reko on tuottajien ja kuluttajien rinki, jossa tuotteet myydään suoraan kuluttajille ilman välikäsiä, Vuosaaressakin toimii oma Reko-ryhmä. Kun tuotteilla tuntui olevan kysyntää, päätimme mieheni Mika kanssa perustaa vuosi sitten oman leipomon, Kujala kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Leipomisen lisäksi leipurin työpäivään kuuluu välillä esittely- ja konsulenttitehtäviä eri kaupoissa ja tilaisuuksissa. Kuvassa Mika Kujala konsulenttina Vuosaaren K-Supermarketissa.

Leipomisen lisäksi leipurin työpäivään kuuluu välillä esittely- ja konsulenttitehtäviä eri kaupoissa ja tilaisuuksissa. Kuvassa Mika Kujala konsulenttina Vuosaaren K-Supermarketissa.

Näin syntyi kivijalkaleipomo Tintin Juurilla Oy. Se sijaitsee Hietalahdessa ja sen yhteydessä toimii myös kahvila, jonka toiminnasta vastaa Tiinan äiti.

– Vuosaaren K-Supermarketin kauppias Sasu Hamina otti meihin yhteyttä ja halusi ensimmäisenä tuotteitamme kauppansa valikoimiin. Nyt tuotteita on myynnissä yli kymmenessä kaupassa ja muutamassa kahvilassa, Tiina Kujala laskee.

Kujala ruokkii ruisjuurta ruisjauhoilla ja siitä syntyy ruisleipä. Ruisjuuri on käännetty myös vaaleaksi juureksi nelisen vuotta sitten. Vaaleasta juuresta syntyvät nyt myös vaaleat leivät ja pullat. Tuotteet leivotaan lähituottajien jauhoihin, jotka eivät sisällä lainkaan lisäaineita. Suosittuja tuotteita ovat muun muassa saaristolaisleipä ja Suorama, suomalais-ranskalaistyylinen leipä. Kaikki tuotteet tehdään käsityönä, lukuun ottamatta taikinoiden sekoitusta, jossa ovat koneet apuna. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Tiina ”Tintti” Kujalan hyppysissä syntyy leivät ja pullat.

Tiina ”Tintti” Kujalan hyppysissä syntyy leivät ja pullat.

– Asiakkailta tulee usein kehuja, että ruisleipämme muistuttaa ihan vanhanajan ruisleipää, jota mummo heille aikoinaan leipoi. Suorama taas kuulemma maistuu ihan vanhanajan kestileivältä, Kujala toteaa tyytyväisenä.

Parasta tunnustusta tuotteistaan Tintin Juurilla Oy sai voittamalla kaksi hopeamitalia Lappeenrannassa nyt syyskuussa järjestetyssä Artesaaniruoka 2022 -kilpailussa. Toinen hopea tuli Ruishapanleivät-sarjassa ruisleivällä ja toinen Muut juurileivät -sarjassa Suorama-leivällä.

Leipuripariskunnan päivät ovat pitkiä. Herätys on usein kello 03.30 aikoihin, ja jos päivään osuu konsulentti-tapahtumia ja Reko-myyntiä, niin tien päällä työpäivä saattaa vierähtää iltamyöhään. Kujalat myös hoitavat itse tuotteidensa kuljetukset kauppoihin.

Tiina Kujala muutti Vuosaaren Porslahteen vuonna 2002.

– En kyllä halua lähteä Vuosaaresta mihinkään. Paikan luonto viehättää tällaista maalaistyttöä. Täältä löytyvät niin sieni- kuin marjamaatkin, lisäksi meillä on viljelyspalsta ihan kodin lähellä. Vuosaaren harrastusmahdollisuudet ovat myös mainiot, uusioperheen miehensä Mikan kanssa perustanut Tiina Kujala toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Eero Honkanen