Sukupolvet kohtaavat Mummun ja vaarin tuvalla

”On vilinää, melskettä, helinää helskettä lapsiperheiden. On korvia, jalkoja, iloisia nassuja ihanien perheiden. Lapsiperheet saapuvat Mummun ja vaarin tuvalle. Iloisia tervehdyksiä ja kuulumisten vaihtoa. Yksi lapsi valitsee lautapelin ja toinen istahtaa innokkaana matolle junarataa rakentamaan. Moni lapsista toivoo askartelua varamummun kanssa, osa lapsista ja vanhemmista haluavat rauhallisen jutteluhetken työntekijän kanssa. Tupaillan aikana lapsiperheet ja vapaaehtoiset mummut ja -vaarit viettävät aikaa yhdessä jutellen ja leikkien. Samalla mahdollistuu tärkeä kahden sukupolven kohtaaminen.”

Matalan kynnyksen kohtaamispaikat, Mummun ja vaarin tuvat, ovat osa SOS-Lapsikylän ennaltaehkäisevää työtä. Mummun ja vaarin tuvalla eri ikäiset ihmiset kohtaavat viikoittain yhteisen tupaillan aikana. Tupaillan aikana lapsiperheet ja vapaaehtoiset varamummut ja -vaarit viettävät aikaa yhdessä jutellen ja leikkien. Tupaillan aikana valmistetaan myös yhdessä lämmin ruoka. Ruoka on keskeinen osa tupailtaa, ja ruoka valmistetaan ohjaajan ja vapaaehtoisten toimesta ja syödään yhdessä saman pöydän ääressä lasten sekä heidän vanhempiensa kanssa.

Tupailta mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen arjessa. Lapset ja heidän vanhempansa pääsevät nauttimaan ikäihmisten seurasta sekä ikäihmiset lapsiperheiden seurasta. Kun tuodaan ihmiset yhteen iästä riippumatta, luodaan pohja vuorovaikutukselle ja yhteisöllisyydelle eri-ikäisten ihmisten kesken. Sukupolvien välisellä kanssakäymisellä on paljon positiivia vaikutuksia. Se vähentää ennakkoluuloja ja kasvattaa empatiaa eri sukupolvia kohtaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

”Tupailta lähenee loppuaan ja yhdessä siistitään leikit ja puuhastelut omille paikoilleen. Kiitoksia jaetaan mukavasta tupaillasta, osa lapsista haluaa halata. Toivotetaan kaikille mukavaa viikkoa ja seuraavan tupaillan ruokatoiveita esitetään. Heippojen jälkeen tupa tyhjenee ja ilta hiljenee – takana taas mukava, vauhdikas ja erilaisia kohtaamisia täynnä oleva tupailta.”

Meri-Rastilan leikkipuisto Haruspuistossa Mummun ja vaarin tupa toimii tiistai-iltaisin kello 16.30–19 ja tupa onkin täynnä lapsiperheitä. Tupailtoihin mukaan kaivataan kipeästi lisää vapaaehtoisia ikäihmisiä toimimaan vapaaehtoisina varamummeina ja -vaareina.

Jos sinulla on aikaa kerran viikossa viettää yhteistä iltaa lapsiperheiden parissa, niin tule mukaan varamummuksi tai -vaariksi Mummun ja vaarin tuvalle. Toimintaan mukaan tulemiseen riittää aito kiinnostus ja halu toimia lapsiperheiden parissa. Tervetuloa tutustumaan tupailtaan!

Vapaaehtoiset mummut ja vaarit koulutetaan työhön ja heillä on aina SOS-Lapsikylän työntekijä tukenaan. Vapaaehtoisille järjestetään lisäksi koulutuksia sekä vertaistapaamisia.

Lisätietoja: Mari Otava, puh. 044 761 4193 tai sähköpostitse mummunjavaarintupa@sos-lapsikyla.fi

Teksti: Mari Otava
Kuvat: Sanna Karlsson