Kuoromies Rainer Fribergistä Sulasolin kunniapuheenjohtaja

Sulasolin kunniapuheenjohtajan merkiksi Friballe ojennettiin kunniapuheenjohtajan symboli, hopeinen nuija.

Sulasolin kunniapuheenjohtajan merkiksi Friballe ojennettiin kunniapuheenjohtajan symboli, hopeinen nuija.

Vuosaarelainen pitkän linjan kuoromies Rainer ”Friba” Friberg  nimettiin joulukuussa 2022 musiikkijärjestö Sulasolin kunniapuheenjohtajaksi. Nimitys tapahtui Vanhassa kirkossa 18.12. järjestetyn Helsingin Suomalaisen Klubin kuoron joulukonsertin yhteydessä. Friba on kuoron laulajia ja hän on aiemmin toiminut myös tuon kuoron puheenjohtajana.  Hänelle ojennettiin nimityksen yhteydessä myös hopeinen nuija. 

– Kyllähän tuollainen luottamuksen osoitus oli minulle totaalinen ja mieluisa yllätys, taisi siinä silmäkin hieman kostua, Rainer Friberg kertoo joulukonsertin yllätyksestä.

Friban taival kuoromaailmassa on ollut pitkä ja monipuolinen.

– Kaikki alkoi 25.8.1981, kun minut hyväksyttiin Vuosaaren Mieslaulajiin. Toimin kuorossa myös muutamaan otteeseen puheenjohtajana. Kuoro nimesi minut Sulasolin Helsingin piirin hallitukseen vuonna 1987 ja toimin myöhemmin Sulasolin varapuheenjohtajana. Vuosina 1999–2004 toimin sitten Sulasolin puheenjohtajana, Friba sanoo.

Vuonna 1967 perustettu Vuosaaren Mieslaulajat yhdistyi Kalevan Laulajien kanssa vuonna 2007. Friberg oli myös taustalla vaikuttamassa tuolloin perustetun Helsingin Lauluveljien syntymään.

– Puheenjohtajavuodet Sulasolissa olivat antoisia. Mieleen ovat jääneet esimerkiksi Laulu- ja soittojuhlien järjestelyt Haminan Bastionissa ja Viron kanssa yhdessä järjestyt Laulu- ja soittojuhlat Tallinnan Laululavalla sekä tanssijoiden esitykset Helsingin Olympiastadionilla, Friba muistelee puheenjohtajavuosiensa kohokohtia.

– Lukuisat kuorojen ja orkestereiden merkkipäiväjuhlat ovat tietysti myös jääneet unohtumattomina mieleeni.

Enää Friba ei laula kolmessa kuorossa. Jäljellä on vielä Helsingin Suomalaisen Klubin kuoro, jossa hän on laulanut kohta 20 vuotta. Kuoron jäsenyys edellyttää myös jäsenyyttä kulttuuriklubina tunnetussa Suomalaisessa Klubissa. Tuonkin kuoron puheenjohtajana Friba ehti häärätä 11 vuotta. Klubin kuoro tekee joka toinen vuosi esiintymismatkan ulkomaille, tänä vuonna kohteena on Puolan Krakova.

Lähes koko ikänsä Vuosaaressa asunut Friba on nähnyt ja kokenut  Vuosaaren muutoksen pienestä maalaiskylästä suureksi Helsingin kaupunginosaksi.

– Vuosaari on mielestäni täällä ilmenneistä lieveilmiöistä huolimatta rauhallinen kaupunginosa asua ja elää. Juureni ovat tällä Vuosaaressa enkä voisi kuvitella muuttavani täältä pois, Friba toteaa.

Haastattelu: Eero Honkanen