Stadiluotsi esittäytyy: Innostunutta meininkiä Vuokissa

Stadiluotsi Johannes Jauhiaisen vastuualueena on Helsingin kaakkoinen suurpiiri ja Vuosaaren peruspiiri.

Stadiluotsi Johannes Jauhiaisen vastuualueena on Helsingin kaakkoinen suurpiiri ja Vuosaaren peruspiiri.

Nimeni on Johannes ja aloitin viime vuoden toukokuussa Helsingin kaakkoisen suurpiirin ja Vuosaaren peruspiirin stadiluotsina. Ennen sitä olin luonut suhdetta Vuosaareen vierailemalla Uutelan ulkoilualueella, rantojen uimapaikoilla sekä alueen jalkapallokentillä, joissa Viikkarit tarjosi junnuvuosina kovan vastuksen.

Viime aikoina olen saanut työskennellä paljon Vuosaaren ja Meri-Rastilan asioiden parissa. Ei vähiten siksi, että Meri-Rastila on kaupunkiuudistusalue, jonne on tulevien vuosien aikana tulossa uusia rakennuksia sekä palveluita.

Meri-Rastilan lisäksi Vuotalon edessä komeilevaa toria ja tulevaa Kulttuurikorttelia kehitetään, ja tällä hetkellä Vuotalossa onkin Helsinki-päivään asti nähtävissä havainnekuvia korttelin tulevaisuudesta. Tämä tulevaisuus ei kuitenkaan ole lukkoon lyöty, vaan mallinnuksia täydennetään ja muokataan asukkailta saadun palautteen sekä mielipiteiden perusteella.

Ilokseni olen saanut huomata sen, että moni vuosaarelainen toimija – kaupunkilaisesta kaupungin palveluun – on aidosti innostunut alueen asioista ja hyvinvoinnista. Esimerkkisi Vuosaaren terveysasemalla vietetään avointen ovien päivää 28.3., jolloin ohjelmassa on luentoja asukkaiden toivomista terveysasioista.

Meidän stadiluotsien tehtävänä on auttaa kaupunkilaisia löytämään oikeat vaikuttamiskanavat Helsingissä. Yksi näistä vaikuttamiskanavista on Helsingin osallistuva budjetointi, eli OmaStadi, jonka seuraava kierros pyörähtää käyntiin alustavan suunnitelman mukaan ensi syksynä. Kuluneen vuoden aikana OmaStadia on kehitetty aiempien kierrosten kokemusten ja palautteiden perusteella. Tärkeimpänä toiveena on kaupunkilaisilla ollut, että aika ehdotusten jättämisen ja äänestyksen välissä lyhentyisi merkittävästi eikä kestäisi vuotta. Joten jos olette yhdessä alueen asukkaiden kanssa huomanneet jonkun haasteen, johon pitäisi tarttua tai tilan, jonka käyttöä voisi parantaa, niin on mahdollista, että osallistuva budjetointi sopii vaikuttamiskanavana siihen parhaiten. Voimme pohtia tätä yhdessä!

Osallistuvan budjetoinnin pyörittämisen lisäksi meiltä luotseilta saa tietoa siitä, miten kaupunkilaiset voivat osallistua ja vaikuttaa Helsingissä. Olkaa siis rohkeasti yhteydessä näiden asioiden tiimoilta, jos jokin asia pohdituttaa. Minut tavoittaa parhaiten sähköpostitse osoitteesta johannes.jauhaiainen@hel.fi ja Facebookissa nimellä Stadiluotsi – Kaakkoinen suurpiiri ja Vuosaari.

Teksti: Johannes Jauhiainen