Kalervo Rivieran Vuosaari-single on oodi lapsuusmuistoille

Kalervo Rivieran Vuosaari-musiikkivideota kuvattiin Vuosaaressa. Metroaseman edessä vasemmalta alkaen Miika Kyyrö, Tyko Haapala ja Ville Laamanen.
 Musiikkivideon voi katsoa tämän artikkelin perässä.

Kalervo Rivieran Vuosaari-musiikkivideota kuvattiin Vuosaaressa. Metroaseman edessä vasemmalta alkaen Miika Kyyrö, Tyko Haapala ja Ville Laamanen. Musiikkivideon voi katsoa tämän artikkelin perässä. Kuva: Outi Haaranen

Kalervo Riviera, oikealta nimeltään Ville Laamanen, julkaisi bändeineen perjantaina 3.3.2023 Vuosaari-nimisen pop-kappaleen musiikkivideon, joka on mukana 17.3. julkaistavalla Trapetsia ratakiskoilla -albumilla.

– Vuosaari on laulu lapsuuden kaipuulle, kotipaikkakuntarakkaudelle ja ihmisille. Vuosaari on aina kotini, vaikka olen asunut muuallakin Itä-Helsingissä. Videolla tarkastellaan Kalervon lapsuuden kulmia aikuistuneempien linssien läpi, Ville Laamanen toteaa.

Nuoruutensa Vuosaaressa viettänyt Laamanen viehättyy yhä edelleen Vuosaaren monimuotoisesta luonnosta ja varsinkin sen rannoista, alkuperäisestä 60-luvun arkkitehtuurista ja yhteisöllisistä ihmisistä. Vuonna 1993 Malmilta Kallahteen muuttanut Laamasten perhe saapui varsin erilaiseen Vuosaareen, jossa Kallahtea ja Meri-Rastilaa vasta rakennettiin, Aurinkolahtikin oli pääosin metsää Mustalahti-nimisenä.

Myynnin parissa nykyisin työskentelevä Laamanen muistelee kaiholla lapsuutensa kesiä Vuosaaressa, pyörämatkoja Rastilan rannalle, itse tehtyjä metsämajoja ja skeittiramppeja.

Monipuolista harrastamista Vuosaaressa

– Harrastin Vuosaaressa painia, karatea sekä kokeilin jääkiekkouraa Viikingeissä. Rullalautailu ja musiikki veivät lopulta sydämeni. Soitin Kallahden nuorisotalolla liki kymmenen vuotta niin ska- kuin punk- ja hardcore-bändeissäkin. Näistä kuitenkin ajauduin hip hop -kokeilujen kautta rakentamaan Kalervo Rivieran tarinaa, Laamanen muistelee. 

Vaikka laulaja-kitaristi asuukin nykyään toisaalla pääkaupunkiseudulla, on vanha kotikaupunginosa vahvasti mukana hänen elämässään.

– Vuosaaren rannat vetävät minun luonnon syleilyyn viikoittain ja vietän paljon aikaa ystävieni seurassa siellä. Rakastan myös kierrellä Pohjois-Vuosaaressa ja kuvata 60-luvun arkkitehtuuria omaksi ilokseni, Laamanen kertoo.

Itä-Helsingin tunteiden tulkki

Kalervo Rivieran Trapetsia ratakiskoilla -albumi julkaistaan 17.3. Kuvassa albumin kansi.

Kalervo Rivieran Trapetsia ratakiskoilla -albumi julkaistaan 17.3. Kuvassa albumin kansi. Kuva: Outi Haaranen

Laamasen luoma Kalervo Riviera haluaa olla Itä-Helsingin tunteiden tulkki ja herkkä tarinankertoja. Hänen biiseissään liikutaan melankolisissa tunnelmissa Vuosaaren lisäksi myös esimerkiksi Puotinharjussa ja Kontulassa. Tuossa musiikissa betonisen harmaat lähiöt ovat paljon muutakin kuin synkkiä ongelmapesäkkeitä: ne heräävät lauluissa hienoiksi ja turvallisiksi kasvupaikoiksi, joista riittää monenlaisia tarinoita lauluiksi.

Trapetsia ratakiskoilla on kymmenen kappaleen albumi, joka on äänitetty vanhoilla äänitysmetodeilla magneettinauhalle. Kalervo Rivieran kokoonpanossa soittavat Tyko Haapala (rummut, laulu) ja Miika Kyyrö (basso). Trapetsia ratakiskoilla -albumilla koskettimista vastaa Harri Taittonen. Tyko Haapala tunnetaan myös rap-artisti Tykopaattina, joten albumin kappaleen rytmielementeistä löytyy yhtäläisyyksiä hip hopin rytmikkääseen maailmaan.

– Pidän itse Trapetsia ratakiskoilla -albumin kokonaisuutta metromatkana, jonka eri pysäkeiltä voi hypätä kyytiin ja tarkastella täysin uusista näkökulmista maailmaa, Vuosaareen jämäkästi kiintynyt Ville Laamanen sanoo.

Kalervo Rivieran Trapetsia ratakiskoilla -albumi julkaistaan suoratoistopalveluissa 17.3.2023. Julkaisijana toimii Alakulttuuritalo-levy-yhtiö, ja albumin Vuosaari-singlen musiikkivideon voi käydä jo katsomassa Youtubessa:

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Outi Haaranen