Kaupunki aikeissa myydä useita rakennuksiaan – Vuosaaresta mukana kolme kohdetta

Villa Vuosanta sijaitsee Hallkullanniemessä.

Villa Vuosanta sijaitsee Hallkullanniemessä.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli 11 kohteen myyntiä koskevaa suunnitelmaa kokouksessaan tiistaina 7.3. Asia jäi tuossa kokouksessa pöydälle. Ehdotusta käsiteltiin uudelleen lautakunnan kokouksessa tiistaina 14.3., jolloin se hyväksyttiin. Osa kohteista on tarkoitus myydä tarjouskaupalla ja osa neuvottelumenettelyllä. Rakennusten myynti on tarkoitus aloittaa tänä vuonna.

Helsingin kaupungin tavoitteena on myydä myös Vuosaaressa sijaitsevat Villa Solvik (Solvikinkatu 4/Gustav Pauligin katu 19, ravintolatila), Rastilan kartano (Karavaanikatu 4, ravintola- ja kokoontumistila) sekä Vuosanta (Hallkullanniemi 8, kaksi asuinrakennusta, sauna ja viisi talousrakennusta). Kaupunki ehdottaa Rastilan kartanoa myytäväksi hintakilpailulla ravintolakäyttöön, alustava myyntiaikataulu olisi kesä/syksy 2023. Myös Villa Solvikia ehdotetaan myytäväksi hintakilpailulla ravintolakäyttöön, alustava myyntiaikataulu olisi kevät 2024. Vuosantaa ehdotetaan myytäväksi hintakilpailulla asemakaavan mukaiseen käyttöön, arvioitu myyntiaika olisi kevät 2024. Vuosaaren kohteissa on tällä hetkellä vuokralla yksityisyrittäjiä.

Kaikki nyt myytäväksi suunnitellut kohteet

 • Iso Puistotie 1 (Ravintola Kaivohuone ja talousrakennus)
 • Klippan (Ravintola Luoto)
 • Kartanomuseontie 3 (Lystikukkula-asuinrakennus ja varasto)
 • Yhdyskunnantie 72 (Risulan torppa, asuinrakennus)
 • Kunnantie 2 (Malmikoti-asuntolakerrostalo)
 • Vanha Helsingintie 9 (päivätoimintakeskus)
 • Keulakuvantie 18 (asuinhuvila, talousrakennus ja sauna)
 • Karavaanikatu 4 (Rastilan kartano, ravintola- ja kokoontumistila)
 • Gustav Pauligin katu 19 (Villa Solvik, ravintolatila)
 • Hallkullanniemi 8 (Vuosanta, kaksi asuinrakennusta, sauna ja viisi talousrakennusta)
 • Kipparlahden silmukka 5 (Kulosaaren kartano, kokoontumis-, asuin-, sauna- ja talousrakennuksia)

Helsinki luopuu suunnitellusti rakennuksista

Helsingin kaupungin tavoitteena on luopua rakennuksista, joita se ei tarvitse omissa palveluissaan tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä. Näin kaupungin varat voidaan kohdentaa pääasiassa koulujen, päiväkotien ja muiden palvelurakennusten kunnostamiseen sekä ylläpitoon.

Rakennukset valitaan myyntiin muun muassa niiden kunnon ja kehityspotentiaalin perusteella. Nyt myyntiin esitettäviin yhteentoista kohteeseen on tulossa merkittäviä perusparannuksia tai niissä on jo välittömiä remonttitarpeita. Kaupungin arvion mukaan kohteiden laskennallinen korjausvelka on noin 7,7 miljoonaa euroa. Korjausvelalla tarkoitetaan summaa, jolla kohteet saataisiin remontoitua kohtuulliseen käyttökuntoon. Vuosittaiset hoitokulut kohteissa yhteensä noin 272 000 euroa. Vuosittaiset vuokratuotot kohteissa yhteensä noin 1,07 miljoonaa euroa.

Vuosaaresta 8 kaupungin kohdetta myyntivalmistelussa

20.12.2022 kokouksessaan kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä useita Helsingistä omistamiansa kohteita. Niiden joukossa oli Vuosaaresta Helsingin kaupungin omistamat kahdeksan kohdetta, jotka olivat Villa Achille (Kallahdenniementie 11), Kesäsiirtola Hästholmen (Heposaarentie 3–4), Sommarhem (Kallvikinniementie 23), Sommarsol (Leppäniementie 12), Wikströmin huvila (Kallvikinniementie 36), Riveliniemi, Wahlbergin huvila (Kuningattarenpolku 9) ja Kuhlefeltin huvila (Kuningattarenpolku 10–12). Nämä kahdeksan vuosaarelaiskohdetta ovat kaupungilla tällä hetkellä myyntivalmistelussa.