Havaintoja kerätään nisäkkäistä

Kuvakollaasin kuvat: Anja Vest ja Teemu Heinonen, Inka Sääskilahti, Jan W. Ahlfors, Hannu Rämä ja Håkan Söderholm.

Kuvakollaasin kuvat: Anja Vest ja Teemu Heinonen, Inka Sääskilahti, Jan W. Ahlfors, Hannu Rämä ja Håkan Söderholm.

Helsingin kaupunki kerää asukkaiden havaintoja kuudesta helposti tunnistettavasta nisäkäslajista. Keruu toteutetaan Lajitietokeskuksen laji.fi-nettisivuston avulla. Hankkeessa on mukana myös Helsingin yliopiston metsäekologian laitos.

Kaupunki toivoo asukkailta havaintoja ketuista, mäyristä, supikoirista, rotista ja siileistä. Tässä kyselyssä ollaan kiinnostuneita myös oravahavainnoista.

– Orava on helposti havaittava ja ajoittain runsaskin nisäkäs. Se on kuitenkin Suomessa taantunut, ja sillä on ollut tässä välissä huonoja aikoja etenkin kuusen heikkojen siemenvuosien takia, mikä vaikuttaa myös kaupunkioravien ravinnonsaantiin. Meitä askarruttaa, mikä on Helsingin nimikkoeläimen tilanne juuri nyt, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen kaupungin ympäristöpalveluista.

Havaintojen määrä ei suoraan kerro nisäkäslajien runsaudesta, mutta tiedustelu antaa luotettavaa tietoa niiden levinneisyydestä ja siten kaupunkilaistumisen asteesta. Havainnot pyydetään ilmoittamaan verkossa laji.fi-palvelun kautta, helpoimmin verkkolomakkeella. Tärkeimmät ilmoitettavat tiedot ovat laji, havaintopaikka ja päivämäärä. Havainnon mukana voi lähettää myös kuvan. Havaintoja voi jättää 30.10.2023 saakka.