Neuvostoihmisen loppu

Teatterisali on rakennettu entisen lukiorakennuksen kirjaston tiloihin.

Teatterisali on rakennettu entisen lukiorakennuksen kirjaston tiloihin.

Entisiin Vuosaaren lukion tiloihin on valmistunut kuin varkain hieno noin 60-paikkainen teatterinäyttämö. Näyttämöllä esitetään syksyn aikana 15.9.–7.10. kantaesityksenä valkovenäläisen Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin tekstiin perustuva näyttämöteos Neuvostoihmisen loppu. Nykyään Aleksijevitšin tuotanto on kielletty Valko-Venäjällä, ja hän elää maanpaossa Berliinissä.

Entiset lukion, eli nykyisen Vuosaaren tilajakamon, tilat muuttuvat esityksessä 1990-luvun brutaaliksi venäläiseksi vanhainkodiksi. Näytelmässä Neuvostoliitto on jo hajonnut ja kommunismille nauretaan, mutta tarinan päähenkilö uskoo edelleen aatteeseen.

Esitys kertoo maailmankuvasta, johon Venäjän nykyhallinto on kasvanut. Tarkoituksena on tutustuttaa suomalaiset katsojat Aleksijevitšin tuotantoon ja lisätä katsojien ymmärrystä Venäjästä. Pääroolin esittää Sami Lanki.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vanha lukiorakennus on saanut kylkiinsä näkyvät mainosbannerit.

Vanha lukiorakennus on saanut kylkiinsä näkyvät mainosbannerit.

Esityksen tuottavat HELSINKI 98 ja Sadsongskomplex:fi. Tuotanto on osa Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Maailma näyttämölle -hanketta.

Sadsongskomplex:fi on vuonna 2015 Helsingissä perustettu kansainvälisesti operoiva teatteriryhmä, jonka esityksiä on tähän mennessä nähty 12 maassa – myös Venäjällä. Ryhmän seuraava tuotanto saa ensi-iltansa lokakuussa Italiassa.

Neuvostoihmisen loppu, Vuosaarentie 7. Ensi-ilta pe 15.9. klo 20. Esitykset ja liput: www.fienta.fi/neuvostoihmisen-loppu