Kulttuurikeskus Sofiassa kansainvälisen kirjan julkistus

Hagia Sophia -kirjan julkistamistilaisuudessa riitti kansainvälisiä vieraita. Kuvat: Vlada Wahlsten

Hagia Sophia -kirjan julkistamistilaisuudessa riitti kansainvälisiä vieraita. Kuvat: Vlada Wahlsten

Kallvikinniemen Sofia-keskuksessa järjestettiin harvinaislaatuinen kansainvälinen tapahtuma maanantaina 25.9. Siellä julkaistiin uusi Hagia Sophia – The churches of the Wisdom of God around the world -teos, joka arkkitehtonisesti ja hengellisesti esittelee 37 Sofia-nimistä kirkkoa ympäri maailmaa. Teos on tarkoitus kääntää 12 kielelle. Tällä hetkellä kirja on saatavilla Suomessa ainoastaan englanniksi.

Teos on ortodoksisten kansanedustajien kansainvälisen järjestön julkaisema. Heidän edustajinaan oli Vuosaaressa vieraana poliitikkoja ja diplomaatteja monesta maasta ja esimerkiksi Kreikan suurlähettiläs Natalia Karageorgou sekä Bysanttiin erikoistunut tutkija, professori Paavo Hohti ja professori, kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija Renja Suominen-Kokkonen.

– Tunnetuin Hagia Sofia -kirkko on nykyisessä Istanbulissa. Hagia Sofia, suomeksi Pyhä Viisaus, viittaa Kristukseen jumalallisena viisautena, isä Ambrosius kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Hagia Sophia – The churches of the Wisdom of God around the world -teos.

Hagia Sophia – The churches of the Wisdom of God around the world -teos.

Ambrosius harmitteli, että tuo Istanbulin kirkko, joka aiemmin toimi museona, muutettiin jokin aika sitten jälleen islamilaiseksi moskeijaksi. Muutoinkin useimmat kristityt joutuivat 1900-luvulla lähtemään maanpakoon Turkista.

Ambrosius kertoi, että sanana Sofia ei Vuosaaren kulttuurikeskuksen yhteydessä viittaa pyhään marttyyri Sofiaan, joka kuoli vuonna 137.

– Vaikka Kulttuurikeskus Sofiassa muistellaan marttyyri Sofiaa rakkaudella, myös keskus kantaa Kristuksen nimeä jumalallisena viisautena. Tätä perinnettä Sofia välittää ekumeenisessa hengessä tänäänkin Vuosaaressa ja paljon laajemmalle, isä Ambrosius selvensi.

Kirjan voi ostaa Kulttuurikeskus Sofiasta (Kallvikinniementie 35) 40 euron hintaan, ja siellä on tällä hetkellä esillä myös kirjan kirkkojen valokuvanäyttely.