Aurinkolahden peruskoulun väistötilaratkaisuista

Aurinkolahden peruskoulun väistötilaratkaisuista on uutisoitu Vuosaari-lehden palstoilla viimeksi 1.11.2023 ilmestyneessä lehdessä. Väistötila-saaga jatkuu. Keskiviikkona 1.11.2023 Auringonpilkun oppilaiden huoltajille järjestetyssä Teams-kokouksessa kerrottiin, että ulkopuolinen konsultti tekee Itäkeskuksen väistötilarakennuksessa ”aistinvaraista kartoitusta” tilojen kunnosta kaupungin päätöksen tueksi. Ja vaikka päätös väistötilojen siirtämisestä Puotilasta Itäkeskukseen tehtiin myös säästösyistä, ei kokouksessa kaupungin taholta osattu kuitenkaan juuri vastata kustannuskysymyksiin, vaan ”näppituntuma riittää”.

Viime keväänä me huoltajat emme niinkään vastustaneet Aurinkolahdesta Kukkaniityntielle siirtymistä. Pääosin vastustimme sisäilmaongelmaisessa Auringonpilkussa odottamista, vaikka Kukkaniityn tilat ovat tyhjillään. Etäisyys ei ole ollut ongelma, vaan oppilaiden terveysturvallisuus. Kukkaniityntiellä väistötilat olisivat olleet terveysturvalliset, mutta Itäkeskuksen kielilukiossa on tehty remonttien jälkeen vain radonmittaus vuonna 2019. Lisäksi 3.3.2020 päivätyssä pöytäkirjassa uuden kielilukion tarveselvityksen yhteydessä todetaan Itäkeskuksen tilojen olevan huonokuntoiset myös remontin jälkeen vuonna 2020. Nyt käynnissä oleva pelkkä aistinvarainen kartoitus ei korvaa rakenneavauksia ja mikrobitasojen mittauksia.

Kaupunki on perustellut päätöstä väistötilan vaihtamisesta Kukkaniityntieltä purkukuntoiseen Kajaaninlinnantien vanhaan kielilukioon liikuntasalin puuttumisella Kukkaniityntieltä sekä Botby grundskolanin kasvaneella oppilasmäärällä (huoltajien laskujen mukaan noin 8 prosenttia neljässä vuodessa), jolloin Kukkaniityntiellä olevat eivät mahdu enää ruokailemaan Botbyssa.

Olemme huoltajien kesken miettineet ratkaisuja, joilla Aurinkolahden Auringonpilkun oppilaiden ruokailu ja liikunta saadaan järjestymään ja väistötilat alkuperäisen suunnitelman mukaan Puotilan Kukkaniityntielle Itäkeskuksen Kajaaninlinnantien sijaan. Tässä on osa ratkaisuehdotuksistamme.

Eikö Botby grundskolanissa voi osa oppilaista syödä omissa luokissaan, kuten Aurinkolahden peruskoulussa osittain tehdään? Laskelmien mukaan ruokaa ei tarvitse kuitenkaan valmistaa lisää kuin noin 40 oppilaalle viime vuoteen verrattuna, koska viime lukuvuonnakin on Kukkaniityntiellä väistössä olevien ruokailu järjestynyt.

Vaihtoehtoina on myös leikkipuistoruokailutyyppinen ratkaisu Kukkaniityntiellä tai valmiit annospakatut lounaat. Molempiin on välineet ja järjestelmä valmiiksi kaupungilla olemassa. Lämmityskeittiön rakentamisen kustannukset olisivat noin 200 000 euroa, mikä taas mahdollistaisi Kukkaniityntien käytön jatkossakin kaupungin väistötilana.

Liikuntasali on tutkimusraportissa todettu yhdeksi Itäkeskuksen vanhan kielilukiorakennuksen terveydelle haitallisimmaksi tilaksi. Ulkoliikuntaa voi ja olisi suositeltavaakin harrastaa ympäri vuoden, ulkoliikunta noudattaa lisäksi opetussuunnitelmaa. Puotilan ympärivuotisesti huollettu tekonurmi olisi kävelymatkan päässä Kukkaniityntie 2:sta. Kevään tiedostustilaisuudessa siirtymisestä Kukkaniityntie 2:een todettiin, että viikottaisia liikuntatunteja karsitaan ja järjestetään korvaavia liikuntapäiviä Liikuntamyllyssä, mikä lienee edelleen toteutettavissa, jos säät estävät ulkoliikunnan. Lisäksi Botby grundskolanin liikuntasali on hyvin tilava ja jaettavissa kahteen osaan.

Ditte Godt