Laaja katujengiin liittyvä huumevyyhti käräjäoikeuteen

Esitutkinnassa takavarikoitua huumausainetta.

Esitutkinnassa takavarikoitua huumausainetta. Kuva: Poliisi

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan käsitellä 16.11.2023 ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon ja vuosaarelaiseen RK 98 -katujengiin liittyviä rikossyytteitä. Laajassa huumejutussa on nostettu syytteet yhteensä 27:ää ihmistä vastaan.

Poliisi tiedotti aiemmin, että Suomeen epäillään tuodun yli 350 kiloa huumeita sekä yli miljoona lääkeainetablettia. Epäillyt ovat syntyneet pääosin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella. Heidän joukossaan on lukuisia kansalaisuuksia. Yli puolet epäillyistä on yhä vangittuna.

Poliisi pääsi rikosvyyhdin jäljille vuoden 2022 syksyllä, kun se huomasi, että Dödspatrullen-ryhmään liittyvien henkilöiden huomattiin tapaavan suomalaisia katujengiläisiä ja viettävän aikaa heidän kanssaan Suomessa.

Poliisi sai tietoonsa, että vierailijoiden mukana Suomesta Ruotsiin liikkui rahaa. Alkuvuodesta 2023 Helsingin poliisin tekemä liikennepysäytys vahvisti käsityksen, että kyse on huumeista, sillä pysäytyksen yhteydessä takavarikoitiin 1,5 kiloa amfetamiinia ja ampuma-aseiden osia.

Laajan rikosvyyhdin oikeudenkäynnille on varattu 30 käsittelypäivää tammi–helmikuulle asti.