Vaarallisella ruotsalaisella rikollisverkostolla mediatietojen mukaan yhteyksiä Vuosaareen

Esitutkinnassa takavarikoitua amfetamiinia. Kuva: Poliisi

Esitutkinnassa takavarikoitua amfetamiinia. Kuva: Poliisi

Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi tiedottivat 4.10.2023 paljastaneensa laajan kansainvälisen huumausaineiden levitysorganisaation, jonka epäillään tuoneen Suomeen satoja kiloja huumausaineita. Poliisi onnistui takavarikoimaan yli 100 kiloa huumausaineita, 230 000 huumaavaa tablettia ja yli 200 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi esitutkinnan aikana selvitetyllä tiedolla tehtiin huomattavia huumausaine- ja ampuma-asetakavarikoita Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa.

Esitutkinnan aikana otettiin kiinni 30 henkilöä, joista 17 on edelleen vangittuina. He ovat Ruotsin, Iso-Britannian, Somalian, Serbian, Norjan, Irakin, Ukrainan, Kosovon, Turkin ja Suomen kansalaisia.

– Alkuvuonna 2023 Helsingin poliisi takavarikoi katujengeihin liittyviltä henkilöiltä huumausaineita ja käteistä rahaa sekä useita ampuma-aseita. Yhden liikennepysäytyksen yhteydessä takavarikoitiin 1,5 kiloa amfetamiinia ja ampuma-aseiden osia. Tästä pysäytyksestä alkoi tämän kokonaisuuden selvittäminen, sanoo rikostarkastaja Kimmo Sainio Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi tutki verkoston Ruotsissa asuvia jäseniä, jotka vastasivat osaltaan verkoston huumausaineiden maahantuonnista. Epäiltyjä on yhteensä kuusi, joista kaksi odottaa edelleen luovuttamista Suomeen. Henkilöillä on saadun tiedon perusteella kytkös ruotsalaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yle uutisoi 6.10.2023, että Suomessa tutkittavan rikosvyyhdin yhteydessä Suomessa tehdyt pidätykset ovat kohdistuneet erityisesti Vuosaaressa toimivaan RK-98-katujengiin. Ylen tiedon mukaan useita heidän jäseniään olisi otettu kiinni tässä tutkinnassa, ja että RK-98-jengillä olisi yhteys vaaralliseen ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon. Ylen mukaan ainakin neljä Ruotsissa asuvaa tämän rikoskokonaisuuden epäiltyä on Dödspatrullenin ydintä, muttei kuitenkaan johtohenkilöitä.

Dödspatrullenin jäsen teki Vuosaaressa rikoksia jo 2020

MTV uutisoi 10.10.2023, että Dödspatrullenin jäsen tuomittiin jo kesällä 2020 osittain Vuosaaressa 30.3.2020 tehdyistä rikoksista. Käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2020 Dödspatrullen-miehen yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vapaudenriistosta, pakottamisesta, varkaudesta ja väärän henkilötiedon antamisesta viranomaisille.   

Noista rikoksesta uutisoi myös keväällä 2020 Vuosaari-lehti. Tapahtumat alkoivat 30.3.2020 puolenyön jälkeen asianomistajan kodin edustalla Herttoniemessä. Asianomistaja pakotettiin käsiaseella uhkaamalla henkilöautoon. Autossa häntä estettiin pakenemasta aseella uhkaamalla. Auto ajettiin Vuosaareen Kallvikinniementien päädyssä sijaitsevalle uimarannan pysäköintialueelle, jossa uhria uhattiin ampua aseella polveen.

Mieheltä anastettiin rannekello, puhelin, avaimet ja päällysvaatteet. Tekijät poistuivat paikalta autolla. Mies jätettiin metsikköön alushousuillaan ilman paitaa ja kenkiä. Uhri käveli paljain jaloin hakemaan apua. Lämpötila oli tuona kevättalven yönä nollan tuntumassa. Hän tapasi vajaan puolen tunnin kuluttua lehdenjakajan, joka soitti hätäkeskukseen.

Poliisipartio oli hetki ennen ryöstöilmoitusta pysäyttänyt tuntomerkkeihin sopivan henkilöauton tarkastaakseen sen kuljettajan ajokunnon. Kuljettaja ja kyydissä olleet henkilöt otettiin kiinni. Rikokset liittyivät uhrin huumevelkoihin.