Keskustelua esteettömyydestä Vuosaaren kirkossa

Auli Tynkkynen muistuttaa, että fyysisten esteiden ohella este voi olla myös asenteissa. – Jokainen tulisi hyväksyä sellaisena kuin on.

Auli Tynkkynen muistuttaa, että fyysisten esteiden ohella este voi olla myös asenteissa. – Jokainen tulisi hyväksyä sellaisena kuin on.

Vuosaaren seurakunnassa on keskusteltu siitä, onko seurakunnan tilaisuuksiin helppo tulla ja onko niissä hyvä olla. Esteet voivat olla fyysisiä, esimerkiksi luiskien tai kaiteiden puuttuminen. Esteitä voi olla myös esimerkiksi asenteissa ja niihinkin on nyt aika kiinnittää huomiota.

Viime vuoden puolella seurakuntaneuvosto kokosi keskuudestaan esteettömyystyöryhmän. Ryhmä järjestää kaikille vuosaarelaisille avoimen tilaisuuden lauantaina 3. helmikuuta alkaen kello 13.

– Tilaisuuden tarkoituksena on ennen kaikkea keskustella Vuosaaren seurakunnan tilojen ja toiminnan esteettömyydestä ja niiden kehittämisestä yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Asiantuntijat avaavat myös erilaisia näkökulmia esteettömyyteen, kertoo työryhmään kuuluva Auli Tynkkynen.

Asenteelliset rajoitteet

Siviiliammatiltaan Invalidiliiton koulutussuunnittelija Tynkkynen korostaa, että esteettömyys on edellytys äärimmäisen tärkeälle yhdenvertaisuudelle.

– Esteettömyys mahdollistaa kaikkien osallistumisen riippumatta henkilön ominaisuuksista, esimerkiksi toimintarajoitteista, seksuaali- tai muuhun vähemmistöön kuulumisesta, kielestä tai kommunikointitavasta.

Tynkkynen peräänkuuluttaa asenteellista esteettömyyttä kaikkien ihmisten kohtaamisessa.

– Meidän on pohdittava, osaammeko toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaan. Lisäksi mietimme yhdessä osallistujien kanssa, miten voisimme huomioida erilaisten ihmisten tarpeet entistä paremmin.   

Tilaisuuden alussa on lyhyet asiantuntijapuheenvuorot ja sen jälkeen yhteinen keskustelumahdollisuus ryhmissä. Esiin tulevista haasteista ja kehittämisehdotuksista tehdään yhteenveto seurakuntaneuvostolle.

– Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan, kahvittelemaan ja erityisesti keskustelemaan, Tynkkynen sanoo.

Esteetön seurakunta -tilaisuus Vuosaaren kirkossa (Satamasaarentie 7) lauantaina 3. helmikuuta kello 13–15.30. Kahvitarjoilun vuoksi pyydetään ilmoittautumiset torstaihin 1.2.2024 mennessä: sari.kumin@hotmail.fi tai p. 040 197 1411.

Teksti: Marja Nyman
Kuva: Auli Tynkkynen