Ville Jalovaaralle vuoden 1944 pommituksista

Sotahistorioitsija Ville Jalovaara on selvittänyt ansiokkaasti Helsingin 1944 pommituksia ja on myös kirjoittanut aiheesta kirjan.

Vuosaaren kohdalla hän uskollisesti väittää, että täällä ei ollut pommituksen aikana valetulia.

Tässä on toinen tulkinta. It-patteri ”Pommin” henkilökuntaan kuulunut  Aake Pesonen on myös kirjoittanut aiheesta kirjan Helsinki sodassa, Kirjayhtymä 1985, ISBN: 951-26-2783-3.

Kirjan sivulla 154 on kirjoitettu seuraavaa: ”Nordsjön maastoon oli kapteeni Risto Salmisen johdolla jo 23.2. lähetetty 4-tykkinen raskas it-patteri, joka sai peitenimen ”Pommi”. Sen tehtäväksi määrättiin pyrkiä heti harhauttamaan viholliskoneita sytyttämällä maastoon valmiiksi kasattuja halkopinoja ja  ampumalla kiivaasti sulkuja.”

Sivulla 155 on seuraavaa: ”Heti hyökkäysten alettua olivat Nordsjössä olevan Pommi-patterin pyromaanit lähteneet bensiinikanisterien kanssa sytyttämään valmiiksi kasattuja kokkoja, joita oli 20 kpl.”

Ville Jalovaara perustelee väitettään sillä, että hän ei ole löytänyt sotapäiväkirjoista kyseistä mainintaa. Sota-aikana ei kaikkea sotapäiväkirjoihin merkattu, joten tämä tapahtumakin on ilmeisesti jäänyt kirjaamatta.

Valitettavasti ne henkilöt, jotka ovat olleet Pommi-patterin toiminnassa mukana, eivät ole enää kertomassa tilannetta. Myöskään silloisen Vuosaaren asukkaitakaan ei taida olla enää joukossamme, joten aikalaisten haastatteluja ei voi enää tehdä.

Voihan sitä näinkin tulkita sotahistoriaa.

Hyvää kevättalven jatkoa toivottaa,
Viljo Lehtonen