Itämeren valtioiden neuvosto kokoontui Kallvikinniemessä

Sisäministeriön pelastusosaston järjestämään kolmipäiväiseen koulutusohjelmaan kokoushotelli Sofiassa Kallvikinniemessä osallistui yli 40 asiantuntijaa Itämeren rantavaltioista.

Sisäministeriön pelastusosaston järjestämään kolmipäiväiseen koulutusohjelmaan kokoushotelli Sofiassa Kallvikinniemessä osallistui yli 40 asiantuntijaa Itämeren rantavaltioista.

Sisäministeriön pelastusosasto järjesti 18.3.–21.3. Vuosaaressa Baltic Excellence Programme -nimellä kulkevan koulutusohjelman siviiliturvallisuuden toimijoille Itämeren alueelta. Ohjelmaan osallistui yli 40 asiantuntijaa Itämeren rantavaltioista. Koulutusohjelma järjestettiin Kallvikinniemessä kokoushotelli Sofiassa, jossa yöpyi edustajia Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Saksasta.

Suomi toimii puheenjohtajamaana

Koulutusohjelma oli osa Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) Suomen puheenjohtajakauden ohjelmaa. Itämeren valtioiden neuvoston jäseniä ovat Norja, Islanti ja Euroopan Unioni sekä kaikki Itämeren rantavaltiot Venäjää lukuunottamatta.

Koulutusohjelman teemoina olivat yhteiskunnallinen resilienssi ja kokonaisturvallisuus. Kolmipäiväisen ohjelman aikana vierailtiin Merihaan väestönsuojassa, kuunneltiin esityksiä lukuisilta kriisivarautumisen parissa toimivilta toimijoilta sekä työskenneltiin erilaisissa työpajoissa.

Merellinen  ympäristö sopi hyvin teemaan

– Sofia sopi koulutusohjelmamme pitopaikaksi todella hyvin tiloiltaan ja tekniikaltaan sekä ympäristön miljööltään. Sijainti Itämeren ympyröimänä ei voisi olla parempi neuvostomme tilaisuudelle, sisäministeriön eritysasiantuntija, Itämeren valtioiden neuvoston istuva puheenjohtaja Jari Honkanen kertoi.

Osallistujien oma resilienssi laitettiin koetukselle, kun he joutuivat yhtenä iltana laittamaan itse oman illallisensa retkikeittimillä Vuosaaren K-Supermarketista tilatuista raaka-aineista. Yhtenä keskeisenä teemana olikin kansalaisten omatoiminen varautuminen ja sen kehittäminen.

– Moni osallistuja ulkoili vapaa-ajallaan Kallvikinniemen luontomaisemissa, jotka tekivät vieraisiin vaikutuksen. Myös muu Vuosaarikin tuli osallistujille tutuksi, kun yhtenä päivänä illallistimme Aurinkolahdessa ravintola Vilamossa, Jari Honkanen sanoi.

Puhujina ohjelmassa nähtiin asiantuntijoita viranomaistaholta, järjestöistä sekä tutkimus- ja yritysmaailmasta.

– Suomalainen kriisivarautuminen kiinnostaa nyt maailmalla erityisen paljon, sillä Suomessa varautumisesta on koko ajan pidetty huolta. Muun muassa väestönsuojat ja kokonaisturvallisuuden malli herättävät laajaa kiinnostusta paitsi naapurimaissamme myös muualla, Jari Honkanen totesi.

Juhannuksen jälkeen Itämeren valtioiden neuvoston vuoden mittainen puheenjohtajuus siirtyy Virolle.