Ayisat Yusufin tie kulki futiksen perässä Lagosin ghetoista Helsingin lähiöihin

FC Viikinkien valmentaja Ayisat Yusufilla piti olla perjantaina 5.4. jalkapalloharjoitukset Kartanon tekonurmella, mutta ne jouduttiin perumaan kovan lumimyräkän vuoksi. – Säälle ei voi kukaan mitään ja olen jo tottunut tällaiseen, Yusuf nauraa. Kuva: Antti Honkanen

FC Viikinkien valmentaja Ayisat Yusufilla piti olla perjantaina 5.4. jalkapalloharjoitukset Kartanon tekonurmella, mutta ne jouduttiin perumaan kovan lumimyräkän vuoksi. – Säälle ei voi kukaan mitään ja olen jo tottunut tällaiseen, Yusuf nauraa. Kuva: Antti Honkanen

FC Viikinkien P11- ja P13-ikäluokan vastuuvalmentaja Ayisat Yusuf, 39, on entinen Nigerian naisten jalkapallomaajoukkueen pelaaja. Hän aloitti vuosaarelaisessa jalkapalloseurassa valmennustehtävät loppuvuodesta 2023.

Uefan B-valmentajalisenssin ensimmäisenä nigerialaisnaisena suorittanut nainen on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan tien Nigerian Lagosin ghetoista Helsingin lähiöihin. Matkan käänteisiin on vaikuttanut eniten jalkapallo ja Yusufin sinnikäs luonne. Jalkapallo oli jo pienenä lapsena Yusufille niin rakas harrastus, että hän sai kärsiä lapsena siitä niin henkisesti kuin fyysisesti.

– Jalkapallo on antanut minulle hirveän paljon, jopa syyn elää, Yusuf sanoo huhtikuun alussa Vuosaaren jäähallin aulassa lumimyräkän aikana tehdyssä haastattelussa.

Ruoskimista jalkapallon takia

Ronaldinho ja Ayisat Yusuf Pekingin olympialaisissa 2008. Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Ronaldinho ja Ayisat Yusuf Pekingin olympialaisissa 2008. Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Nigeriassa ei ollut tavanomaista, että muslimityttö pelasi jalkapalloa poikien kanssa, harrastusta paheksuttiin vilkkaan tytön suvussa. Hänet lähetettiin alle 10-vuotiaana tädin luokse asumaan, jotta kielletty harrastus loppuisi. Jalkapalloa pelaamasta tullutta Yusufia saatettiin kotona ruoskia tai pitää nälässä, myös koulunkäyntiä rajoitettiin, koska koulussa pääsi pelaamaan jalkapalloa.

Noin 15-vuotiaana Yusuf karkasi kotoaan asumaan Lagosin ghettoon, jossa tyttöjen jalkapallojoukkue Vero Bim Queensin omistajapariskunta otti hänet huomiinsa tarjoten kodin, ruokaa sekä pienen palkan mahdollistamaan koulussa käymisen.

Nigeriasta Ouluun

Yusuf alettiin tuntea Nigeriassa hänen jalkapallotaitojensa myötä, ja Oulun Luistinseura (OLS) bongasi hänet netistä Fifan tilastolistoilta. Niinpä 19-vuotias Ayisat Yusuf lensi Ouluun pelaamaan jalkapalloa.

– Suurin kulttuurishokki oli sää: täällä oli lunta ja pakkasta, Nigeriassa hellesäät. Nytkin on lumimyrsky vaikka on jo huhtikuu, iloinen Yusuf nauraa.

Pikkuhiljaa suomen kielen oppinut puolustaja pelasi Oulun jälkeen Porissa ja Kuopiossa sekä jonkin aikaa Ruotsin Haaparannassa. Hän on edustanut Nigeriaa MM-kisoissa vuonna 2007 ja olympialaisissa vuonna 2008 ja on myös kolminkertainen Afrikan mestari. Nigerian edustaminen arvokisoissa ja haastatteluissa avoimesti intohimostaan jalkapalloa kohtaan puhuminen tekivät Yusufista Nigeriassa julkkiksen, joka sai naisjalkapallolle paljon huomiota. Yusufin ura ammattilaisjalkalloilijana kesti vuodet 1996–2009.

SheFootball-säätiön perustaja

SheFootball-säätiön jalkapalloilijoiden kanssa Nigeriassa. Säätiön toimintaan voi tutustua osoitteessa shefootball.com Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

SheFootball-säätiön jalkapalloilijoiden kanssa Nigeriassa. Säätiön toimintaan voi tutustua osoitteessa shefootball.com Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Yousuf on perustanut SheFootball-säätiön Nigeriaan tukeakseen nigerialaisten tyttöjen jalkapallon pelaamista. Hän vierailee Nigeriassa vuosittain ja vie säätiölle varuste- ja rahalahjoituksia. Säätiö tavoittaa jopa 400–500 tyttöä vuosittain Nigeriassa. Yusuf voitti lokakuussa 2022 jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPRO:n ansiopalkinnon ensimmäisenä naisena ja afrikkalaisena pelaaja. Palkinto myönnettiin Yusufille hänen tekemästään työstä tyttöjen ja naisten jalkapallon parissa.

FC Viikingeissä valmentamisen lisäksi Yusuf on toiminut kymmenisen vuotta vastaavana liikunnanohjaajana Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry:ssä Monaliikussa.

– Kävin Monaliikun vuoksi aikoinaan Kallahden nuorisotalolla vetämässä treenejä, mutta Vuosaari on silti vielä vähän tuntematon alue minulle, sanoo Kannelmäessä kahden lapsensa kanssa asuva Yusuf.

Tärkeää työtä Monaliikussa

Yusuf kehuu Suomea, suomalaista yhteiskuntaa ja rauhallisuutta vuolaasti ja arvostaa erityisesti tasa-arvoa, joka vallitsee sukupuolten välillä. Siksikin työ Monaliikussa on hänelle erityisen tärkeää. Maahanmuuttajanaisten ei ole aina helppoa päästä harrastamaan liikuntalajeja esimerkiksi uskonnosta tai kulttuurista johtuvien rajoitteiden vuoksi.

– Monaliikussa pääsen kannustamaan ja ohjaamaan naisia liikkumaan taustoista riippumatta. On myös kotoutumisen kannalta tärkeää, että meillä kaikilla olisi Suomessa oikeus harrastaa mieleistänsä liikuntaa. Aluksi huippu-urheilijan oli hankala siirtyä tähän työhön, kun oli tottunut ammattimaiseen henkiseen ja fyysiseen kuriin, mutta nykyisin se sujuu luonnostaan ja rakastan työtäni, Yusuf iloitsee.

Viikkareissa eka kertaa poikien vastuuvalmentaja

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 pelatessaan Nigerian maajoukkueessa Yusuf pääsi vaihtamaan Lionel Messin kanssa kuulumiset. – Vaikka hän oli jo tuolloin supertähti, hän oli erittäin nöyrä ja ystävällinen, Yusuf kehuu. Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 pelatessaan Nigerian maajoukkueessa Yusuf pääsi vaihtamaan Lionel Messin kanssa kuulumiset. – Vaikka hän oli jo tuolloin supertähti, hän oli erittäin nöyrä ja ystävällinen, Yusuf kehuu. Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Gnistanista ja Pohjois-Haagan Urheilijoista (POHU) aiemmin valmentanut Yusuf saapui FC Viikinkeihin valmennuspäällikkö Roberto Nuccion houkuttelemana. Poikajalkapallo tuli tutuksi jo pienenä lapsena Nigeriassa, kun Yusuf pelasi kadulla palloa nuorukaisten kanssa.

– Haluan luoda valmentamiini joukkueisiin sellaisen ilmapiirin, jossa kaikki voivat tuntea olonsa hyväksi ja itsevarmaksi. Kaikkia pitää kunnioittaa ja hyvä joukkuehenki on tärkeää. Huomaan välillä olevani puoliksi valmentaja ja puoliksi äiti pelaajille, mutta pidän siitä. Pelaajat ovat eri taustoista lähtöisin, mitä pidän yhtenä FC Viikinkien suurena vahvuutena.

Ayisat Yusuf on selvästi innoissaan työstään FC Viikingeissä, jossa hän on ensimmäistä kertaa poikajoukkueiden vastuuvalmentaja. Kesällä kahden joukkueen tapahtumia on yhteensä noin kahdeksan kertaa viikossa.

Jalat maassa, unelmat korkealla

Juttelemassa valmentajavelho Arsène Wengerin kanssa. Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

Juttelemassa valmentajavelho Arsène Wengerin kanssa.
Kuva: Ayisat Yusufin kotialbumi

– FC Viikinkien puolelta minua on kannustettu ja tuettu todella hyvin ottamaan esimerkiksi vastuuta harjoitussuunnitelmien laatimisessa. Minulla on valmentamiseen nöyrä asenne, mutta tavoitteet korkealla: haluaisin joskus valmentaa Suomen tai Nigerian naisten maajoukkuetta.

Yksi Yusufin haave liittyy toiseen kotimaahan Nigeriaan ja SheFootball-säätiöön.

– Haluaisin rakentaa säätiölle oman stadionin Nigeriaan. Maa-alue minulla on jo hankittu, mutta ehkä tulevaisuudessa saan sinne rakennettua myös pienen stadionin.

Vielä ei voi varmaksi sanoa, toteutuvatko valmentaja-jalkapallovaikuttaja Yusufin haaveet, mutta sen voi jo todeta, että Nigerian ja Suomen kansalaisuuden omaavan naisen positiivinen, määrätietoinen ja sisukas elämänasenne parantaa mahdollisuuksia unelmien toteutumiseen.

Teksti: Antti Honkanen