Tulenteko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla ulkoilualueilla

Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla. Kuva: Mira Lainiola

Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla. Kuva: Mira Lainiola

Luvattomat nuotiot ovat roihunneet kevään aikana esimerkiksi Itä-Helsingissä Uutelan kalliolla ja rannoilla. Helsingin kaupunki muistuttaa, että tulenteko on sallittua ainoastaan siihen varatuilla rakennetuilla tulipaikoilla. Kaikenlainen tulenteko Uutelassa on kielletty, lukuun ottamatta Nuottaniemen ja Niemenapajan keittokatoksia sekä Uutelan kotaa.

− Luvattomat nuotiot ovat turvallisuusriski myös silloin, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa. Erityisesti kuiva ruovikko ja rantaruohikko syttyvät äärimmäisen herkästi nuotiosta leviävistä kipinöistä, muistuttaa Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

Avotulenteko ja puuaineksen kerääminen vaativat aina maanomistajan luvan

Avotulenteko ei ole jokaisenoikeus. Siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla. Avotuleksi katsotaan tuli, joka voi levitä kipinöimällä tai maaperän kautta. Kertakäyttögrillit, risukeittimet ja pienet pallogrillit katsotaan pelastuslaissa avotuleksi, joten myös niiden käyttö luontoalueilla on kielletty kaupungin virallisia tulipaikkoja lukuun ottamatta.

Puiden kaataminen ja vahingoittaminen sekä puumateriaalin kerääminen maastosta eivät kuulu jokaisenoikeuksiin eivätkä ole sallittua Helsingin kaupungin luontoalueilla.

– Liiku luonnossa vastuullisesti, jälkiä jättämättä, myös luonnonvaraiset eläimet ja muut ulkoilijat huomioiden. Tarkista etukäteen millaisella alueella liikut, sillä luonnonsuojelualuilla on omat rauhoitusmääräyksensä. Suojelualueiden uudet rauhoitusmääräystaulut esittävät ulkoilijan kannalta oleellisimmat säännöt, luontovalvoja Mari Ahrenberg kertoo.

Tulenteko luonnonsuojelualueilla ja Suomenlinnassa on aina kielletty

Tulenteko ja grillaaminen on kaikilla Helsingin luonnonsuojelualueilla kielletty. Helsingin nykyisillä suojelualueilla ei ole kaupungin virallisia tulipaikkoja. Avotulenteko ja grillaaminen on lisäksi kokonaan kielletty Suomenlinnassa linnoitus- ja puistoalueilla.

Helsingin puistoalueilla saa grillata, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa

Helsingissä puistoalueilla grillaamiseen on maanomistajan eli Helsingin kaupungin lupa. Grillejä saa puistossa käyttää palamattomalla kovalla alustalla, mutta ei nurmialueilla. Nuotioiden teko on puistoissakin kielletty.

Puistoalueille on viime vuosina rakennettu useita uusia grillipaikkoja asukkaiden toiveesta osallistuvan budjetoinnin hankkeissa.

Maastopalovaroituksen aikana puistoissa grillaaminen on kielletty.

Vastuullinen tulenteko

  • Tarkista aina etukäteen Ilmatieteenlaitoksen varoitukset -sivulta, onko maastopalovaroitus voimassa. Maastopalovaroituksen aikana Helsingin kaupungin hallinnoimilla ulkoilualueilla tulenteko on sallittu ainoastaan hormillisilla tulipaikoilla, joista valtaosa on keittokatoksia.
  • Tuo mukanasi omat polttopuut tai grillihiilet. Älä milloinkaan revi materiaalia luonnosta. Vain muutamilla Helsingin kaupungin ylläpitämillä tulipaikoilla on polttopuuhuolto.
  • Käsittele tulta aina erityisellä varovaisuudella, estä tulen irtipääsy ja hoida sammutus huolellisesti. Sytyttäjä on aina vastuussa tulesta.
  • Hävitä käytetyt ja jäähtyneet grillihiilet tai kertakäyttögrillit asianmukaisesti vain niille varattuihin roska-astioihin. Älä laita kuumia hiiliä roska-astiaan.