Belgiassa pelaava Casper Terho jahtaa paikkaa Huuhkajien vakiokasvona

Casper Terho ehti kesäkuussa treenaamaan myös Heteniityn urheilukentälle. Samaisella nurmikentällä hän teki 1–2-voittomaalin 21.9.2019 Kakkosen ottelussa Klubi 04:n riveissä FC Viikinkejä vastaan. Kuva: Antti Honkanen

Casper Terho ehti kesäkuussa treenaamaan myös Heteniityn urheilukentälle. Samaisella nurmikentällä hän teki 1–2-voittomaalin 21.9.2019 Kakkosen ottelussa Klubi 04:n riveissä FC Viikinkejä vastaan. Kuva: Antti Honkanen

Vuosaaresta Belgian Brysselin esikaupunkialueelle loppuvuodesta 2022 muuttanut ammattijalkapalloilija Casper Terho, 21, teki debyyttinsä Suomen A-maajoukkueen eli Huuhkajien riveissä Portugalia vastaan pelatussa ystävyysottelussa 4.6.2024. Nuorukainen tuli sisään toisella jaksolla pelin ollessa 3–0 Portugalille. Hetken Terhon vaihdon jälkeen Teemu Pukki teki kaksi maalia, mutta ottelu päättyi Portugalille 4–2.

– Oli helkkarin siisti fiilis, kun ”Rive” (päävalmentaja Markku Kanerva) soitti ja kysyi mukaan EM-kisoihin valmistautuneita Portugalia ja Skotlantia vastaan pelattaviin matseihin. Yksi suuri unelma toteutui siinä, sanoo nuorisomaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluva keskikenttäpelaaja.

Valitettavasti Ronaldo ei EM-kisoihin valmistavassa ottelussa pelannut, mutta yli 43 000 katsojaa ja kamppailut laidassa Canceloa vastaan tekivät vaikutuksen Terhoon.

– Vähän normaalia enemmän Huuhkaja-debyytti jännitti minua, mutta Pukki sanoi ennen kentälle menoa, ettei meillä ole mitään hävittävää, Rive kehotti luottamaan omiin vahvuuksiin. Muutenkin joukkue ja taustat ottivat minut tosi hyvin ja kannustavasti vastaan, suurimman osan porukasta tunsin jo ennestään. Toki pientä kuittailua sain, kun istuin joukkueen bussissa vahingossa Pukin paikalle, Terho naurahtaa.

Kesälomalla treeniä Vuosaaressa

Seuraavassa ottelussa 7.6. Skotlantia vastaan Terho oli avauskokoonpanossa Glasgow’ssa pelatussa maaottelussa, jossa oli yli 40 000 katsojaa. Tuo ottelu päättyi 2–2. Maaotteluiden jälkeen Terho lähti viikon lomalle Kreikkaan tyttöystävänsä kanssa.

– Kreikassa pääsi kokonaan pois futiskuvioista, mikä teki hyvää pääkopalle. Sen jälkeen vietin pari viikkoa perheen ja läheisten kanssa aikaa Vuosaaressa ja mökillä. Kreikan loman jälkeen treenasin joka päivä pari kertaa päivässä jotain urheilua fyysisen valmentajani Niklas Virtasen ohjeiden mukaan.

Heinäkuun alussa Terholla koitti paluu seurajoukkue Royale Union Saint-Gilloisen (Union SG) riveihin Brysselin esikaupunkialueelle. Joukkue jäi toukokuun lopussa päättyneellä kaudella hopealle pisteen päähän Belgian liigan mestaruudesta. Myös toissa kaudella mestaruus lipesi joukkueen käsistä viimeisen pelin viime minuuteilla, mutta hiukan balsamia haavoille antoi vuoden 2024 Belgian cupin mestaruus, kun joukkue voitti toukokuussa cup-finaalissa Royal Antwerpinin 1–0.

Avauksessa Anfieldilla

Myös seurajoukkueensa viime kauden euro-ottelut ovat jääneet Liverpoolia pienestä asti kannattaneen Terhon mieleen.

– Olin Eurooppa-liigan lohkovaiheen pelissä syksyllä 2023 avauskokoonpanossa Anfieldilla Liverpoolia vastaan, ja perhe oli katsomossa. Se on hieno muisto, vaikka hävisimmekin 2–0 ja missasin yhden hyvän maalipaikan. Jalkapalloura kestää niin lyhyen aikaa, että olen pyrkinyt nauttimaan näistä hetkistä.

Maaliskuussa 2024 Terho pääsi kokemaan turkkilaisen jalkapallokulttuurin intohimon, kun hän pelasi Istanbulissa pelatussa Konfrenssiliigan neljännesvälierässä Fenerbahcea vastaan täydet minuutit. Union SG voitti ottelun 0–1, mutta putosi yhteismaalein pois jatkosta.

– Tunnelma oli mieletön, mutta mekkala unohtui ja kääntyi voimavaraksi heti alussa pelin otettua vallan.

Tähtäimessä tasaisempi suorittaminen

Terho pääsi juhlimaan 9.5.2024 Belgian cup-mestaruutta, kun Union SG kukisti finaalissa Royal Antwerpin 1–0. Kuva: Royale Union Saint-Gilloise

Terho pääsi juhlimaan 9.5.2024 Belgian cup-mestaruutta, kun Union SG kukisti finaalissa Royal Antwerpin 1–0. Kuva: Royale Union Saint-Gilloise

Henkilökohtaisesti Terhon ensimmäinen täysi sarjakausi Belgiassa sujui miehen omasta mielestä suhteellisen hyvin, joskin epätasaisesti. Peliminuutteja ja vastuuta tuli alkukaudesta loppukautta enemmän, vastoinkäymisenä oli pieni nilkkavamma. Terho olisi kaivannut otteisiinsa tasaisuutta, myös muita kehityskohteita omissa ominaisuuksissa on kunnianhimoisen miehen mielestä pitkä lista, vaikka esimerkiksi räjähtävyydessä, pääpelissä sekä puolustuspelaamisessa on tapahtunut kehitystä Belgiassa.

– Haluan kehittyä muun muassa siinä, että pystyisin keskittämään juoksusta laadukkaasti molemmilla jaloilla. Myös vasemman jalan vedossa on kehitettävää, vaikka se hyvä jo onkin. Huipulla pitää osata pelata monipuolisesti eri pelipaikoilla, koskaan ei tiedä, jos vaikka oma pelipaikka tai joukkueen ryhmitys vaihtuu, miettii Terho, joka operoi usein oikeana wingbackina.

Oivariinista helpotusta Suomi-ikävään

Kymmenisen kilometriä Union SG:n harjoituskeskusta asuvan Terhon on ollut pakko opetella aikuistumista Belgiassa, jossa hän asuu yksin. Miehestä onkin kuoriutunut kotonaan oiva ruuanlaittaja, vaikka seuralla onkin oma kokki, joka tekee tarvittaessa aamupalat ja lounaat harjoituskeskuksessa.

– Pidän varsinkin jälkiruokien kokkailusta. Suomalaista maitoa oli aluksi ikävä Belgiassa, mutta sitten löysin Brysselistä suomalaisen Merimieskirkon, jonka yhteydessä on kahvila, kirjasto ja kauppa, josta saa ostettua esimerkiksi Oivariinia. Hauska sattuma on, että paikan omistaja on ex-vuosaarelainen Union SG:n kannattaja, käyn paikassa noin kerran kuussa.

Vapaa-aikanaan Terho käy golfaamassa, katsoo kotonaan sarjoja tai pelaa Pleikkaria. Perheen ja läheisten vierailut ilahduttavat urheiluhullua jalkapalloilijaa, joka pelaa tyttöystävänsä kanssa mielellään esimerkiksi tennistä. Liikkumista maaseutumaiselta kotipaikkakunnalta suurempiin kaupunkeihin on helpottanut oma auto, Belgian kodista Brysselin keskustaan ajaa noin 30 minuutissa.

– Olen tutustunut muutamaan Brysselissä opiskelevaan suomalaiseen, joista on tullut ystäviäni. On ollut tärkeä päästä puhumaan suomea samanhenkisten ihmisten kanssa, Terho miettii.

Uusi kausi, uusi valmentaja

Casper Terho on tuttu näky lomillaan Vuosaaressa, jossa hänen perheensä yhä asuu. Kuva: Antti Honkanen

Casper Terho on tuttu näky lomillaan Vuosaaressa, jossa hänen perheensä yhä asuu. Kuva: Antti Honkanen

Union SG:n viime kauden saksalainen päävalmentaja siirtyi täksi kaudeksi Bundesliigan St. Paulin peräsimeen. Uutena päävalmentajana aloitti belgialainen Sébastien Pocognoli. Royale Union Saint-Gilloisen kausi alkoi Belgian Super Cupin voitolla heinäkuun lopussa, kun se kukisti Club Bruggen 2–1. Mestareiden liigan karsinnan kolmannella kierroksella joukkue hävisi Slavia Prahalle, mutta jatkaa pelejään Eurooppa-liigan uudessa liigavaiheessa. Belgian liigassa kuudesta ensimmäisestä pelistä on saldona kaksi voittoa ja tasapeliä sekä yksi tappio.

Nyt alkaneella kaudella Terholle on tullut minuutteja vaihtelevasti, mutta kausi on vasta alussa. Puistopolun peruskoulun urheiluluokan käyneellä miehellä on vankka luotto, että töitä tekemällä on mahdollista vakiinnuttaa paikkansa avauskokoonpanossa. Viimeksi sunnuntaina 25.8. suomalainen pelasikin täydet minuutit 0–0-tasapelissä vierasottelussa Sint-Truidenia vastaan. Terhon sopimus belgiseuraan ulottuu kesäkuuhun 2026.

– Jalkapallossa ei oikein tiedä ikinä, mihin päätyy. Uusia pelaajia ja valmentajia voi tulla joukkueeseen, ja pienetkin asiat saattavat vaikuttaa peliaikaan. Minulla on alkaneesta kaudesta positiivinen ja odottavainen fiilis. Tavoitteeni ovat aina olleet korkealla, haluan pelata seura- ja maajoukkueissa mahdollisimman paljon. Yksi unelmistani on se, että olen arvokisoihin säännöllisesti etenevän Suomen A-maajoukkueen runkopelaaja, Terho kertoo.

Maajoukkuepelit jatkuvat

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue kohtaa EM-karsinnoissa vieraissa Armenian perjantaina 6.9. Sen jälkeen joukkueen seuraava EM-karsintapeli pelataan Tampereen Tammelassa tiistaina 10.9. Romaniaa vastaan. Edellisessä U21-maajoukkueen EM-karsintapelissä Terho iski 1–2-voittomaalin Montenegron verkkoon sekä syötti ottelun avausmaalin. Joukkueella on vielä mahdollisuudet edetä lohkostaan EM-karsintojen playoff-vaiheeseen.

– Mihin maajoukkueeseen valitaankin, siellä annetaan aina kaikkensa. Näen Suomen tulevaisuuden positiivisena, sillä meillä on paljon lahjakkaita pelaajia maajoukkueissa, joiden kesken kilpaillaan pelipaikoista -ja ajasta. U21-maajoukkueella on hyvät mahdollisuudet päästä seuraaviin EM-kisoihin. Vaikka päätähtäimeni on taistella Huuhkajien riveissä, on U21-maajoukkueen pelit ihan yhtä tärkeitä, Terho analysoi.

A-maajoukkueen pelit Uefa Nations Leaguessa alkavat puolestaan Kreikan vieraana Pireuksessa lauantaina 7.9. Seuraavassa Huuhkajien ottelussa ei vastus ainakaan helpotu, kun vastaan tiistaina 10.9. asettuu kesän EM-kisojen kakkonen Englanti Lontoon Wembleyllä.

Päävalmentaja Markku Kanerva julkaisi Huuhkajien joukkueen Kansojen liigan otteluihin Kreikkaa ja Englantia vastaan keskiviikkona 28.8. Terho ei tullut valituksi Huuhkajien syyskuun peleihin, mutta jatkaa Suomen edustamista U21-maajoukkueen riveissä tärkeissä EM-karsintapeleissä.

Haastattelu: Antti Honkanen

Juttuun on lisätty jälkikäteen tieto Terhon syyskuun 2024 maajoukkuepelien jatkumisesta U21-maajoukkueen mukana.