Apua lääkäripulaan on olemassa

Uudistuksilla, kuten Medicubexilla, ei ole merkitystä, elleivät ne ole aktiivisesti käytössä.

Uudistuksilla, kuten Medicubexilla, ei ole merkitystä, elleivät ne ole aktiivisesti käytössä.

Vuosaaren terveysasemalla pönöttää puhelinkoppimainen Medicubex, joka taannoin kovalla tohinalla otettiin meille koekäyttöön. Sen avulla piti hoitaa vastaanotolle tulevien potilaiden mittaukset sydänfilmiä myöten ennakkoon vartissa, ja potilaalle piti olla enemmän aikaa.

Miten kävi? Kallis pömpeli seisoo tyhjillään. Moniko potilas edes tietää, mikä se on? Kuinka moni on sitä käyttänyt tai edes osaa sitä käyttää? Sen hyödyntäminen tulisi aloittaa välittömästi.

Terveysaseman toiminta on tehostettavissa yksinkertaisilla toimenpiteillä muutenkin. Lääkäreiden työajasta valtava osa menee kirjauksiin ja muihin paperitöihin. Tuo aika on suoraan pois potilastyöstä. Lääkäreitä emme tähän hätään saa lisää. Eikä viime viikon Vuosaari-lehden yleisönosastolla töihin ilmoittautunut entinen tapahtumajärjestäjä liene ensisijaisin palkattava.

Mallia voimme ottaa piskuisesta naapurikunnasta. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella Nummelassa on kohta vuoden päivät ollut tekoälyassistentti lääkäreiden apuna. Suomalaista Gosta Aide -innovaatiota alettiin kehittää Aalto-yliopistossa jo yli kymmenen vuotta sitten.

Lyhyt aikaväli on Nummelassa kokemusperäisesti osoittanut, että kun aiemmin lääkärin päivästä meni paperitöihin noin 3,5 tuntia, tekoälyassistentin käyttö lyhensi ajan 40 minuuttiin. Tekoälyn kirjaukset vaativat tietenkin lääkärin huolellisen tarkistuksen.

Yhdysvalloissa kokeilu on laajemminkin käytössä, mutta Suomessa on onneksi tiukempi regulaatio.

Voisiko Vuosaari olla ensimmäinen kaupunginosa Helsingissä, joka alkaa helpottaa työvoimapulaa modernin generatiivisen (GenAI) tekoälyn keinoin? Asiantuntijuutta ja myös käyttökokemuksia olisi helposti saatavilla.

Pekka Löfman