Biolämpölaitos valittiin kansainvälisen arkkitehtikilpailun finaaliin

Vuosaaren biolämpölaitos sijaitsee Vuosaaren voimalaitosalueen nykyisten, 1990-luvulla käyttöön otettujen maakaasuvoimalaitosten pohjoispuolella, Vuosaaren sataman yhteydessä.  Kuva: Helen Oy

Vuosaaren biolämpölaitos sijaitsee Vuosaaren voimalaitosalueen nykyisten, 1990-luvulla käyttöön otettujen maakaasuvoimalaitosten pohjoispuolella, Vuosaaren sataman yhteydessä. Kuva: Helen Oy

Kansainvälisen World Architecture Festival -arkkitehtikilpailun esivalintatuomaristo on valinnut Vuosaaren biolämpölaitoksen vuoden 2024 kilpailun kymmenen finalistin joukkoon palkintokategoriassa WAF Completed Buildings: Production energy and Logistics.

Vuonna 2022 tuotantonsa aloittaneen Vuosaaren biolämpölaitoksen kaukolämpöteho on yli 260 megawattia, ja sen tuottama kaukolämmön energia vastaa noin neljännestä Helenin kaukolämmön tuotannosta. Laitoksen pääpolttoaineita ovat erilaiset metsähakkeet ja metsäteollisuuden sivutuotteet, kuten puunkuori ja puuhake.

– Vuosaaren biolämpölaitos on tärkeä osa hajautettua ja kestävää energiajärjestelmää. Laitos täydentää osaltaan Helenin monipuolista energiapalettia ja sen merkitys vain korostuu Helsingin lämmittämisessä nyt kun olemme sulkeneet Hanasaaren voimalaitoksen ja Salmisaaren hiilivoimala aloittaa viimeisen lämmityskautensa ensi syksynä, kertoo Helenin lämmöstä ja jäähdytyksestä vastaava johtaja Timo Aaltonen.

– Olemme valinnasta erittäin kiitollisia ja samalla hyvin ylpeitä kohteestamme. Vihreässä siirtymässä mukana oleminen on aivan erityistä, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Kivinen Kivinen Rusanen -arkkitehtitoimistosta.

Kilpailun finaali järjestetään marraskuun alussa Singaporessa, jossa Kivinen tiimeineen esittelee kohteen muiden finalistien rinnalla.