Vuosaaressa viime vuonna 235 lintulajia

Arosuohaukka lentää.

Arosuohaukka (Circus macrourus). Koiras muutolla Helsingin Vuosaaressa 9.4.2018. Kuva: Jari Kostet

Vuosaaressa havaittiin vuonna 2018 ennätykselliset 235 eri lintulajia. Kaupunginosalle kokonaan uusia lintulajeja oli joukossa neljä: kesäkuussa nähdyt keisarikotka ja etelänkiisla, syyskuussa täyttömäeltä havaittu munkkikorppikotka ja lokakuussa Kallvikinniemessä kuvattu taigakirvinen. Muita harvinaisuushavaintoja olivat mm. kaksi kyhmyhaahkaa, lyhytnokkahanhi, leveäpyrstökihu, yli kymmenen jalohaikaraa, turturikyyhky, harjalintu, isokirvinen, lapintiainen, neljä taigauunilintua ja tunturikiuru.

Täyttömäki tunnetaan hyvänä petolintujen muuton seurantapaikkana, eikä se pettänyt harvinaisten petolintulajien suhteen. Eri päiväpetolintulajeja havaittiin vuoden aikana yhteensä 22. Keisarikotkan ja munkkikorppikotkan lisäksi nähtiin mm. yhdeksän haarahaukkaa, kaksi pikkukilju- ja kaksi kiljukotkaa, punajalkahaukka ja noin viisi eri arosuohaukkaa.

Taigakirvinen puussa.

Taigakirvinen. Kuva: Kimmo Heiskanen

Aivan nappisuoritus vuosi ei ollut, sillä puuttumaan jäivät esimerkiksi kaulushaikara, helmipöllö, pähkinänakkeli ja kirjosiipikäpylintu, jotka ovat lähes jokavuotisia vieraita Vuosaaressa.

Havaittujen lintulajien määrä on kasvanut parantuneen tiedonkulun ja lisääntyneen retkeilyn ansiosta. Yllättävää oli, että Vuosaaressa havaittiin peräti viisi lajia enemmän kuin Helsingin parhaana lintupaikkana pidetyn Viikin–Vanhankaupunginlahden alueella.

Vuonna 2016 Vuosaaressa tavattiin 231 lajia ja vuonna 2017 229 lajia.

Teksti: Jukka Hintikka