Luontolähtöistä senioritoimintaa Itä-Helsingissä

Täällä ei hötkyillä, ei lasketa askelia eikä suoriteta matkaa. Pieni porukka helsinkiläisiä senioreita etenee Uutelan helppokulkuisilla metsäteillä ihmetellen luonnon yksityiskohtia, tuoksuja, ääniä ja tuntoja. Välillä pysähdytään vain aistimaan luonnon läsnäolo ja nauttimaan siitä. Jossain kohtaa ohjaaja opastaa vapaaehtoiseen harjoitukseen.

– Tässä rauhoittuu ihan eri tavalla, kun ohjataan pysähtymään ja ihmettelemään. Itsekseen kun lähtee, niin se helposti menee vain lenkin suorittamiseksi eikä huomaa sitä luontoa siinä ympärillä, eräs osallistujista kertoo.

Osa osallistujista on lähtenyt mukaan, kun ei yksin oikein tule lähdettyä liikkeelle, joku ei uskalla yksin liikkua luonnossa ja joku kaipaa elämäänsä luonnon tuomaa rauhaa. Mistä toiminnassa oikein on kyse?

– Meidän seurassamme voi lähteä nauttimaan lähiluonnosta porukassa tai kahdestaan työntekijän kanssa, Omakotisäätiön senioritoiminnan luontokoordinaattori Anne Rauma sanoo.

Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat paljon tutkittuja ja kiistattomia: luonnossa oleskelu muun muassa laskee verenpainetta, stressi ja ahdistuksen tunne lievittyy, mieli piristyy ja keho vetreytyy. Keväällä 2024 käynnistynyt 3-vuotinen sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Mielen voimavaroja luonnosta -hanke pyrkii tuomaan nämä hyvinvointivaikutukset helsinkiläisten +65-vuotiaiden hyvinvoinnin tueksi.

Hankkeen toiminta-alueena ovat Vuosaari, Puotila, Vartiokylä, Itäkeskus ja Marjaniemi, mutta mukaan maksuttomaan toimintaan voi tulla mistä päin Helsinkiä tahansa. Hankkeessa on kotiympäristöön tuotavaa yksilötukea, monipuolista ryhmätoimintaa sekä vapaaehtoistoimintaa. Suositut Luonnosta Virtaa -ryhmät ja opastetut kävelyt lähiluonnossa pyörivät ympäri vuoden, uutuutena lokakuussa on alkamassa esimerkiksi Ystäväpiiri Vuosaaren kirjastolla ja Olkkari-toiminta yhteisötalolla.

– Osallistuakseen ei tarvitse olla eräretkeilijä eikä sijoittaa vaelluskenkiin, suunnittelemme toiminnan aina osallistujien lähtökohdista ja tarpeista. Pirauta vaan meille niin jutellaan lisää! luontohankeohjaaja Laura Annila kehottaa.

Omakotisäätiön senioritoiminta tarjoaa luontotoiminnan lisäksi monenlaista yhteisöllistä tekemistä ja tukea helsinkiläisten kotona asuvien +65-vuotiaiden arkeen: liikunta- ja keskusteluryhmiä, tapahtumia, yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa sekä tukea arkiliikkumiseen. Tarvittaessa ikäihmiselle etsitään vapaaehtoinen juttelu- ja ulkoiluystäväksi. Toiminta on maksutonta.

Lisätietoja hankkeesta

Lisätietoa toiminnasta saa osoitteesta www.omakotisaatio.fi/senioritoiminta/ tai sähköpostilla senioritoiminta@omakotisaatio.fi tai soittamalla
050 313 3736 / luontokoordinaattori,
050 341 6670 / luontohankeohjaaja, vapaaehtoistoiminta,
050 324 8119 / liikkumiskoordinaattori,
0400 270 622 / elämänoteohjaaja, vapaaehtoistoiminta,
050 571 0119 / kehittämiskoordinaattori.