Tubettava räppäri Seksikäs-Suklaa uskoo positiivisuuteen

Seksikäs-Suklaa (vasemmalla) ja Dosdela.

Seksikäs-Suklaa (vasemmalla) ja Dosdela.

26-vuotias tubettaja, räppäri ja juontaja Seksikäs-Suklaa, oikealta nimeltään Luyeye Konssi, on nykymedian hallitseva hahmo, jonka elämä on kuljettanut Angolasta Suomen Saloon ja sieltä yläasteikäisenä Itä-Helsinkiin. Mieheen on voinut törmätä monet kerrat myös Vuosaaressa.

– Vuosaaressa asuu paljon kavereitani, esimerkiksi James Nikander (entiseltä artistinimeltään Musta Barbaari) on vuosaarelainen, ja Iyouseyas Bekele Belayneh (artistinimeltään Prinssi Yusuf) asui pitkään Vuosaaressa, kunnes muutti Vantaalle, Konssi luettelee.

Moni Konssin sketsivideoista on kuvattu Vuosaaressa, ja onpa hänen ensimmäinen juontokeikkansakin ollut Vuosaaren lukiossa neljä vuotta sitten. Nykyään Roihuvuoressa asuva Konssi asui ennen Vuosaaren kyljessä Mellunkylän Fallpakassa.

– Lenkkeilin paljon Vuosaaressa tuohon aikaan. Pelasin myös jalkapalloa kolme vuotta FC Viikingeissä vanhemmissa juniori-ikäluokissa. Se oli mukavaa aikaa.

Tasa-arvoisuus Vuosaaren valtti

Kavereiden ja videoiden lisäksi Konssia houkuttelee Vuosaaren vierailuille lähiömme monikulttuurisuus ja tasa-arvoisuus.

– Vuosaaressa köyhät ja rikkaat käyvät samassa kaupassa, terveyskeskuksessa ja kirjastossa – se on hieno asia. Esimerkiksi Afrikassa näin ei ole, mutta Itä-Helsingissä ollaan tasavertaisia, täällä on totuttu erilaisuuteen.

Konssin mielestä Suomessa käytetään televisio- ja videotuotannoissa liian vähän aitoja kuvauspaikkoja. Hänen on helppo kuvata Vuosaaressa, sillä täällä hän ja moni katsoja viettää muutenkin aikaansa.

– Vuosaaressa suosikkipaikkani on Aurinkolahti, sillä siellä voi leikkiä päivän olevansa miljonääri ulkomailla, Konssi nauraa.

Angolasta Saloon

Konssi haluaa olla nuorille esimerkki siitä, että tekemällä ja uskomalla omaan asiaansa voi päästä Suomessa mihin vain. Hän muutti perheineen Angolasta Saloon ollessaan 9-vuotias. Ala-asteella koulun ainoan tumman pojan elämä oli välillä hankalaa.

– Yksi henkilö loi luokkaamme negatiivista energiaa kiusaamalla. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä vähemmän viihdyin koulussa. Yläasteella minun oli todella hankala keskittyä koulunkäyntiin, mutta silloin opin sanomaan vastaan kiusaajilleni, Konssi kertoo.

Oman itsensä pomona

Konssi on peruskoulun jälkeen valmistunut matkailuvirkailijaksi sekä suorittanut käsikirjoittajan perusopinnot kansanopistossa. Tällä hetkellä hän tuottaa sosiaaliseen mediaan lyhyitä huumorivideoita yhdessä ystävänsä Dosdelan (oikealta nimeltään Hanad Hassan) kanssa. Sen lisäksi roihuvuorelainen julkaisee räppiä Monsp-levy-yhtiön tallissa. VG+-räppärin kanssa tehdyllä Bandida-kappaleella on lähes 10 miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssä.

– Vuoden verran olen harjoitellut yrittäjyyttä, ollut itseni pomo. Siinä on paljon kaikenlaista uutta opittavaa. Teemme Monspilla monet asiat itse alusta loppuun. Mielestäni peruskouluun olisikin hyvä saada enemmän liiketoimintaa ja yrittäjyyttä opettavia pakollisia kursseja, ettei sitten vanhana tule verot ja muut maksut yllätyksenä, Konssi sanoo.

Vapaa-ajallaan Konssi käy kuntosalilla.

Vapaa-ajallaan Konssi käy kuntosalilla.

Positiivisuudesta voimaa

Alkuvuodesta 2018 Konssi ja Hassan seikkailivat Elisa Viihteellä omassa Supisuomalaiset-sarjassaan. Mies unelmoikin omasta televisiosarjasta valtakunnallisessa verkossa. Haave ei välttämättä ole kovinkaan kaukana, sillä tällä hetkellä hän tavoittaa valtavan määrän ihmisiä pelkästään Instagramissa, jossa Seksikkäällä-Suklaalla on lähes 60 000 seuraajaa.

– En halua sanoa olevani räppäri tai tubettaja, vaan ilmaista itsenäni monella eri tapaa. Seksikäs-Suklaa on hahmo, mutta siihen kumpuaa paljon minusta itsestäni, Konssi selittää.

Positiivinen mies ammentaa iloisuutta ja hyvää energiaa elämäänsä muistelemalla niitä aikoja, kun hän on työskennellyt raksalla ja kaupan kassalla, eikä rahaa ole riittänyt kuin makarooniin ja ketsuppiin. Itse asiassa viitisen vuotta sitten kassalla työskennellessään Konssi keksi Seksikäs-Suklaa-artistinimen.

– Vanhempi asiakas harmitteli kassalla, ettei hänen nuoruudessaan Suomessa ollut kaltaisiani tummia seksikkäitä suklaita. Toivottavasti törmään vielä siihen rouvaan, hän vaikutti hyvältä tyypiltä, Konssi muistelee iloiten.

Koulupuvuilla kiusaamista vastaan?

Kaikenlainen ylimielisyys, turha valittaminen, negatiivisuus ja luistaminen sovituista asioista saa Konssin ärsyyntymään. Mies on mukana koulukiusaamista vastustavassa Break the Fight -kampanjassa. Hänet sai vihastumaan jonkin aikaa sitten julkaistu lehtiartikkeli, jossa kerrottiin, että koululaiset kiusaavat toisiaan halpojen vaatteiden tai puhelimien takia.

– Lapset ovat samanarvoisia, ehkä monissa muissa maissa käytössä oleva yhtenäisten koulupukujen käyttäminen vähentäisi ongelmaa. Lisäksi kiusaamisesta pitäisi puhua yhteiskunnassamme vieläkin enemmän, jotta se saataisiin kitkettyä, Konssi miettii.

Tekemällä oppii

Kymmenen vuoden päästä Konssi haaveilee tuottavansa televisio-ohjelmia ja omistavansa talon, jossa asuu vaimo ja lapsi.

– Pihassa pitää olla Volvo S90, oma mökkikin olisi mukava. Ja olen luvannut tekeväni myös iskelmälevyn, joten suunnitelmia riittää, Konssi listaa.

Konssi on tähän mennessä elämäänsä ollut monelle nuorelle hyvä esimerkki siitä, että matkan varrelle kannattaa asettaa tavoitteita ja pitää positiivisuus menossa mukana. Nuoria hän patistaa olemaan sellaisia kuin haaveilee, uskomaan unelmiinsa.

– Mutta pelkkä haaveilu ei johda mihinkään, siksi pitää tehdä, sillä vain tekemällä oppii!

Haastattelu: Antti Honkanen