Vuoden Luontokuva -kilpailun lintusarjan voitto Markus Varesvuolle

Kiiruna lentää.

Tällä kuvalla kiirunasta Markus Varesvuo voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun lintukuvasarjan. Sarjaan lähetettiin peräti noin 3500 kuvaa. Kuva: Markus Varesvuo

Monin huomionosoituksin palkittu vuosaarelainen lintuvalokuvaaja Markus Varesvuo kertoo, miten Vuoden Luontokuva -kilpailun lintukuvasarjan palkittu kiiruna-kuva syntyi.

– Olen ollut kymmeniä kertoja kuvaamassa riekkoja ja kiirunoita Utsjoella Inarissa erityisesti talviolosuhteissa. Kiirunan käyttäytymisen olen vuosien varrella oppinut ja tiedän, että kevään lähestyessä ne muuttuvat pelottomammiksi koiraiden vallatessa omaa reviiriään. Kun tällainen luottavainen yksilö tulee vastaan, tilanne kannattaa hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti, Markus Varesvuo kertoo.

– Ruokailukuvien ja tiukkojen lähikuvien lisäksi kiinnosti myös lentokuvien ottaminen, sillä olosuhteet olivat siihen erinomaiset. Jäin vastatuulen puolelle sopivalle etäisyydelle odottamaan lentoonlähtöä. Bonuksena hienolle lentotilanteelle kuvaan tuli linnun varjo, mikä teki tästä erityisen kiinnostavan valokuvan, Varesvuo kuvailee.

– Taidekehystämö ja Galleria Ars Longassa oleva uusi näyttelyni on laajempi kuin keväinen näyttelyni, ja puolet noin 70 kuvasta on sellaisia, joita ei ollut ensimmäisessä näyttelyssä. Lisäksi mukana on myös ihan tuoretta materiaalia, Varesvuo sanoo.

Näyttelyssä on myynnissä Varesvuon iso ja näyttävä valokuvateos, Valokuvia linnuista, josta on englannin- ja ranskankielisten alkuperäisversioiden lisäksi tehty suomenkielinen painos. Kirjassa on 384 sivua, 334 kuvaa ja painoa kevyet 2,5 kilogrammaa. Aukeaman mitaksi tulee kuutisenkymmentä senttiä, joten kuvat pääsevät hyvin oikeuksiinsa. Valokuvaajia saattaa kiinnostaa tieto, että kirjassa on myös jokaisen kuvan tekniset tiedot loppuhakemistossa. Kirjaa on siis saatavilla Ars Longassa vuoden loppuun asti erikoishintaan 42 euroa.

Vuosaarelaiset lintu- ja luontokuvaajat, käykääpä tutustumassa Markus Varesvuon upeisiin kuviin ja ottamassa oppia siitä, mihin kuvausharrastus voi hienoimmillaan johtaa!

Haastattelu: Eero Honkanen