Prinsessa Pikkiriikin luoja ihastui Vuosaareen

Kirjailija Hannele Lampela.

Huhtikuussa 2019 ilmestyy Hannele Lampelan uusin kirja Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys. – Siinä Pikkiriikki latelee aikuisille tiedoksi asioita, jotka ovat ihan väärin. Hän esimerkiksi ihmettelee, miksi pitää herätä, vaikka on pimeää kuin mörön pyllyssä tai miksi aikuiset eivät ole yhtä viisaita kuin lapset, Lampela kertoo. Kuva: Arto Wiikari

Vuotalossa perjantaina 25.1. esitettävä teatteri Prinsessa Pikkiriikki pohjautuu Espoossa perheineen asuvan kirjailija Hannele Lampelan, 36, Prinsessa Pikkiriikki -lastenkirjasarjaan. Lampela, joka työskentelee lisäksi vapaana toimittajana sekä copywriterina, asui vuosina 2009–2010 Vuosaaren Aurinkolahdessa. Kahden pienen lapsen äidiltä ilmestyy keväällä neljäs itsenäinen Pikkiriikki-kirja Otavan kustantamana. Tämän lisäksi sarjasta on julkaistu yksi kahden kirjan yhteisnide, ja Lampela on ehtinyt kirjoittaa kaksi muutakin kirjaa: tieto- ja lastenkirjan.

Hannele Lampelan hullunkurisista Pikkiriikki-tarinoista on tullut todella suosittuja lapsiperheiden parissa, mutta esikoiskirjansa vuonna 2016 julkaissut kirjoittamisen moniosaaja ei osannut odottaa oikeastaan minkäänlaista menestystä alkaessaan kirjailijan työhön.

– Kun kirjoitin ensimmäistä Pikkiriikkiä, en uskonut hetkeäkään edes saavani kustannussopimusta, sillä hyviä kirjoittajia on Suomessa niin järjettömästi ja kuulin, että vain yksi tuhannesta saa sopimuksen, Lampela kertoo.

Kirjoihin omia kokemuksia

Sittemmin muutamassa vuodessa Lampelalle on ehtinyt kertyä lukuisia hienoja muistoja epävarmalta alalta. Pikkiriikin kuvittajan Ninka Reitun kanssa heillä on ollut huikeita hetkiä miettiessään uusia prinsessa-seikkailuja. Eniten Lampelan sydäntä kuitenkin lämmittävät pieniltä lukijoilta tulevat palautteet ja kunnianosoitukset.

– Esimerkiksi eräs pieni lukijani vietti Pikkiriikki-synttäreitä, joista sain kuvia. Se oli todella ihmeellistä ja itkettävää.

Lampela ammentaa Pikkiriikin touhuihin paljon omasta elämästään: hänelle sattui lapsena jos minkälaista kommellusta.

– Olen esimerkiksi karannut kylille pelkissä pikkuhousuissa, kun olin 5-vuotias, koska kastelin mekkoni ja likaisessa mekossa ei saa mennä ihmisten ilmoille. Että terveisiä äidille!

Ammatin haasteena raha

Toisaalta kirjailija sanoo, että Pikkiriikin meno on paljon hurjempaa ja itsevarmempaa kuin hänellä lapsena. Ylivieskasta lapsuutensa elänyt Lampela kertoo olleensa pelokas ja ujo lapsena. Tarinoita hän on aina rakastanut ja omannut erinomaisen mielikuvituksen. Pari vuotta sitten vapaaksi kirjailijaksi ja toimittajaksi ryhtyminen vaati rohkeutta ja uskoa itseensä.

– Tässä ammatissa taloudellinen pärjääminen on ollut suuri haaste. Luotto omaan tekemiseen pitää olla kova, kun palkkapäivä ei koitakaan joka kuukausi säännöllisesti ja takuuvarmasti, kuten vakituisessa työssä.

Raskaimpana asiana kirjailijan työssä Lampela pitää hetkiä, ”jolloin teksti ei suju ja tuntuu, että tuottaa täyttä kuraa.” Pahinta on, jos koko kirja jää lukijoilta ja kriitikoilta täysin huomaamatta. Kirjailijalta vaaditaankin Lampelan mukaan rautaisia hermoja.

– Esikoiseni ilmestyttyä menin kirjakauppaan katsomaan uutta teostani, ja se pieni kirjapolo oli siellä tuhansien ja taas tuhansien huikeiden kirjojen seassa, jossain ihan pahnan pohjimmaisena. Silloin tuli olo, että hienoa oli saada kirja julki, mutta lukeekohan sitä kukaan koskaan.

Kirjoittaminen ei lopu

Lampela haaveilee siitä, että hän pärjäisi taloudellisesti pelkästään kirjoittamalla kirjoja, mutta vielä se ei ole mahdollista. Onneksi ammatissa on enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia.

– Työelämä on pitkälti oman pään sisällä leikkimistä ainakin lastenkirjoja kirjoittaessa. Lisäksi rakastan sitä vapautta, jonka kirjailijan työ tuo mukanaan. Plussia on niin paljon, että suuretkaan miinukset eivät saisi minua lopettamaan kirjoittamista. Ikinä, Lampela pohtii.

Umpirakastuneen muistoja Vuosaaresta

Kansallisteatterissa kantaesityksensä ensi-iltaa syksyllä 2018 viettänyt Prinsessa Pikkiriikki -teatteria esitetään 25.1. Hannele Lampelalle tutussa paikassa, Vuotalossa, missä hän kävi kirjastossa vähintään kerran viikossa asuessaan Aurinkolahdessa vuosikymmenen vaihteessa.

– Vuosaaressa luonto on lähellä, mutta Helsingin keskustaankin on lyhyt matka. Siellä on myös hyvin palveluja, kuten kirjasto, Lampela muistelee aikojaan itähelsinkiläisenä.

Lampelan elämässä Vuosaarella on siksikin suuri rooli, että hän asui täällä umpirakastuneena saman katon alla ensimmäisiä hetkiään nykyisen aviomiehensä, lastensa isän kanssa. Kahden pojan äiti kaipaa yhä välillä ”Aurinkolahden upealle rannalle” tai ”juoksulenkille mahtavaan kaupunginosaan”.

Prinsessa Pikkiriikki teatteriesitys.

Prinsessa Pikkiriikki -teatterin kantaesityksen ensi-ilta oli 22.9.2018 Kansallisteatterissa.

Lastenteatteria kaikenikäisille

Vuotalossa seuraavaksi esitettävä Prinsessa Pikkiriikki saa tarinan äidiltä varauksettoman hyväksynnän.

– Kun näin palasen esitystä ensimmäisen kerran, piti ihan itkeä hämmästyksestä ja ilosta. Sillä onhan tosi kummallista nähdä itse keksimänsä tyypit livenä lavalla! Teatteri Vapaa Vyöhykkeen Pikkiriikki on vielä niin huikea ja onnistunut, ihan esikuvansa oloinen ja näköinen teos, Lampela kehuu.

Lampelan mukaan Prinsessa Pikkiriikki on kohdennettu lapsille, mutta se sopii myös aikuisille.

– Esitys kannattaa mennä katsomaan, jotta saa nauraa ja huomata, että elämässä on myös vasen näkökulma, kun vain osaa katsoa.

Teatteri Vapaan Vyöhykkeen Prinsessa Pikkiriikki esitetään Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) perjantaina 25.1.2019 kello 18. Suomenkielinen, 3–6-vuotiaille suositeltu esitys kestää 40 minuuttia, ja liput maksavat 6 euroa. Lisätiedot ja liput: vuotalo.fi ja lippu.fi

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Arto Wiikari / Otava