Turturikyyhky – harvinainen vierailija Vuosaaressa

Turturikyyhky puussa.

Vierailija turturikyyhky Hiekkajaalanrannassa. Kuva: Toivo Toivanen

Vuosaaressa marraskuussa tavattu turturikyyhky (Streptopelia turtur) on Suomessa äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu lintulaji. Pieni – suunnilleen suuren rastaan kokoinen – kyyhky asuu Suomessa maatalousympäristössä, ja se muuttaa elo–lokakuussa trooppiseen Afrikkaan. Lämpiminä vuosina lintua on tavattu Suomessa vielä joulukuussakin. Pitkäpyrstöinen ja nopea lentäjä palaa Afrikasta touko–kesäkuussa.

Muita kyyhkylajeja pienempi ja hoikempi turturikyyhky pesii Kaakkois- ja Etelä-Suomessa arviolta noin viiden parin voimin. Suomessa koko ajan harvinaisemmaksi muuttuvan linnun pelätäänkin poistuvan Suomen pesimälajistosta lähivuosina, mutta Euroopassa sen pesimäkannaksi on arvioitu 3,5–7 miljoonaa paria. Välimeren seudulla lintua metsästetään paljon muuttoaikoina.

Turturikyyhky munii kaksi munaa toukokuun lopussa, ja molemmat emot hautovat munia. Haudonta-aika kestää 13–14 vuorokautta, ja poikaset lähtevät lentoon 18–20 vuorokauden ikäisinä. Puussa pesäänsä pitävän turturikyyhkyn tummaa pyrstöä koristaa hyvin erottuva valkoinen kärkivyö. Linnun selässä ja hartioilla höyhenet ovat reunoiltaan kirkkaan ruosteenruskeat. Vuosaaressa harvoin tavattavan turturikyyhkyn ääni on kehräävää turr turr turr -turinaa.

Teksti: Antti Honkanen
Kuva: Toivo Toivanen