Vuosaaren sillan remontti viivästyy puoli vuotta

Vuosaaren silta on remontissa.

Kuvassa keskellä kevyelle liikenteelle tarkoitettu Raittisilta, joka otetaan käyttöön ensi viikolla. Sillan pituus on 416 metriä ja leveys noin 6,5 metriä. Oikealla metrosilta ja vasemmalla autosilta. Kuva: Eero Honkanen

Alkukesällä 2017 alkanut Vartiokylänlahden ylittävän Vuosaaren sillan remontti ja kevyelle liikenteelle tarkoitetun uuden Raittisillan rakentaminen ovat täydessä vauhdissa. Urakka sisältää vuonna 1966 valmistuneen sillan remontin, uuden Raittisillan rakentamisen, taitorakenteet siltojen päissä sekä katurakenteet.

Projektinjohtaja Jukka Repo Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta, onko Vuosaaren siltaremontti aikataulussaan, mitä on vielä tekemättä?

– Urakalle myönnettiin nyt syksyllä lisäaikaa kuusi kuukautta, joten se valmistuu joulukuussa 2019. Korjattavan sillan etelänpuoleinen kansi on vielä remontoimatta. Lisäksi katurakenteita ja viherrakenteita tehdään vielä siltojen kummallakin puolella.

Vuosaaren siltaa remontoidaan.

– Urakoitsijan kannalta siltaremontin liikennejärjestelyt ovat sujuneet erittäin hyvin. Ruuhkia ei ole syntynyt, ja Vuosaaren sillalla on noudatettu liikennesääntöjä. Toivommekin, että liikenteessä jatketaan samaan malliin sillan valmistumiseen asti, sanoo siltaurakan työpäällikkönä toimiva Matti Rekilä Kreate Oy:stä. Kuva: Eero Honkanen

Miksi urakka tarvitsee puoli vuotta lisäaikaa, onko töiden aikana ilmennyt jotain yllättävää?

– Yllätyksiä ovat olleet korjattavan sillan kannen betonin sekä rakenteiden huonompi kunto kuin etukäteen tehdyt tutkimukset osoittivat. Se on vaikuttanut korjaussuunnitelmien muuttamiseen työn aikana, mikä on puolestaan vaikuttanut aikatauluun ja kustannuksiin. Lisäksi sillan huolellisen suunnittelun ja toteutuksen tarkoituksena on ollut säilyttää sillan kantavuus entisellään, jotta jatkossakaan ei tarvita painorajoituksia.

Pysyykö urakka budjetissaan?

– Remontti on budjetissaan, eikä 20 miljoonan euron kustannusarvioita olla ylittämässä. Tämän hetken tietojen mukaan sen alle jäädään 10,5 prosenttia. Summat tarkentuvat urakan lopussa.

Milloin uusi kevyeen liikenteen silta avautuu?

– Raittisilta avataan kevyelle liikenteelle viikon 48 lopussa, siis ensi viikolla. Samalla autoliikenne siirtyy sillan pohjoiselle kannelle.

Raittisilta avautuu viikolla 48.

Vuosaaren metrosillan ja autosillan väliin valmistunut kevyen liikenteen Raittisilta otetaan käyttöön viikon 48 lopussa eli ensi viikolla. Silta on 416 metriä pitkä ja 6,5 metriä leveä. Vuosaaren sillan arvioitua heikompi kunto puolestaan viivästyttää siltaremontin valmistumista puolella vuodella. Koko projektin pitäisi olla valmis joulukuussa 2019. Havinnekuva: HKR

Onko sinulla jotain lisäkommentteja koskien urakkaa?

– Graffititaidetta on tullut aika paljon työmaan tukimuureihin ja siltoihin. Taiteilijat voisivat toteuttaa teoksensa vaikkapa jonnekin Helsingin laillisista maalauspaikoista, nyt niiden poistamiseen kuluu turhaa aikaa ja rahaa.

Haastattelu: Antti Honkanen