Kaupunkisoutuveneet rantautuvat Vuosaareen

Kaupunkisoutuveneet.

Kaupunkisoutuveneet tulevat kesällä Aurinkolahden rannalle. Kuva: Skipperi

Tänä kesänä Helsingissä voi nauttia merestä kaupunkiveneellä soutelemalla, kun vuokravälitysyritys Skipperi aloittaa toiminnan Laajalahdella Munkkiniemen Café Torpanrannan yhteydessä, Töölönlahdella Finlandia-talon Café Verandan yhteydessä ja Vuosaaren Aurinkolahden uimarannan tuntumassa. Lisäksi venepistettä kaavaillaan Herttoniemeen. Palvelu käynnistyy toukokuun aikana ja toimii 25 euron kausimaksulla. Veneen voi varata käyttöönsä verkkopalvelussa ja souteluaika meriretkeä kohden on kolme tuntia.

Kaupunkisoutuveneiden saapuminen on osa Helsingin merellisen strategian toteuttamista, helsinkiläisten merellisen reviirin laajentamista ja rantojen haltuunottoon kannustamista. Samalla palvelu tukee myös Helsingin liikkumisohjelman tavoitteita.

– Jatkamme meren ja lähisaariston saavutettavuuden parantamista ’Meri kuuluu kaikille’ -teemamme mukaisesti. Metroa, kaupunkipyöriä ja -veneitä yhdistämällä merellinen Helsinki on yhä paremmin myös ilman omaa venettä liikkuvien ulottuvilla, merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula iloitsee.

– Merellisessä strategiatyössä ja Helsingin merellisyyden vahvistamisessa saadaan paras lopputulos, kun asioita tehdään yhdessä, kuten nyt Skipperin kanssa. Toinen merkittävä askel on se, että vesiliikenteen aikataulut saatiin tälle kesäkaudelle ensimmäistä kertaa lisättyä Reittioppaaseen yhteistyössä HSL:n, Espoon kaupungin ja vesiliikenneyrittäjien kanssa, Perttula jatkaa.

Kaupunkiveneverkosto idästä länteen

Skipperi kartoitti venepisteille riittävän suojaisat ja kahdelle tai kolmelle veneelle sopivat paikat yhdessä Helsingin kaupungin ja jo valmiiksi rannoilla toimivien kahvilayrittäjien kanssa. Aluksi paikkoja on Munkkiniemessä, Töölönlahdella ja Vuosaaressa. Käynnistyskesän jälkeen veneiden määrää pyritään lisäämään ja neljättä venepistettä kaavaillaan Herttoniemeen.

– Merellisen Helsingin kehittäminen on nimenomaan yritysyhteistyötä sekä uusien konseptien ja kokeilujen mahdollistamista, joiden onnistumiseksi kaupunki tekee töitä kumppanina. Kaupunkiveneet ovat palvelu, jota asukkaat ovat kovasti toivoneet ja jonka toteutumisen halusimme yhdessä varmistaa, Helsingin kaupungin alueidenkäyttö ja valvonta -yksikön tiimipäällikkö Iiro Grönberg toteaa.

Matala kynnys merelle

Veneilytoimittajat ry palkitsi Skipperin viime kesänä Espoossa lanseeraamat kaupunkiveneet vuoden 2018 veneilytekona.

– Lanseerauskausi oli menestys ja saimme houkuteltua uusia käyttäjäryhmiä vesille. Espoosta saatu kokemus osoittaa, että kaupunkiveneet liikuttavat erityisesti ikäihmisiä ja ideoimme nyt keinoja, joilla veneistä tehdään yhä helpommin käytettäviä myös vähemmän voimia omaaville, Skipperin perustaja Kristian Raij kertoo.

Helsingin kaupunkisoutuvenepisteet

  • Laajalahti, Kahvila Torpanranta, Munkkiniemenranta 2
  • Töölönlahti, Finlandia-talo, Café Veranda, Karamzininranta
  • Vuosaari, Aurinkolahden uimaranta