Kahvila Kampelan toiminta kilpailutukseen

Olen vuosaarelaisena asukkaana ja kaupungin liikuntajaoston jäsenenä huolestuneena pistänyt merkille Kahvila Kampelaan liittyvän kilpailutuksen.

Vaikuttaa siltä, että Vuosaaren Urheilukalastajien hallitus mielii kahvilatilastaan lisää tuottoa kassaan venepaikkatulojensa lisäksi.

Ymmärrän toki, että yksityisellä venekerholla on oikeus päättää kilpailutuksesta. Toisaalta kun nykyisen pitkäaikaisen ja erittäin hyväksi havaitun toimijan sopimus on loppumassa, niin olisi ollut luontevaa käydä ensin dialogia jatkosta hänen kanssaan. Haluja tähän olisi kuulemma ollut.

On tärkeää ymmärtää se, että Helsingin kaupungin tontilla sijaitsevasta Kahvila Kampelasta on muodostunut vuosien saatossa yksi Vuosaaren kiinnostavimmista nähtävyyksistä ja nautintopaikoista. Ja kaikki tämän on valtaosin nykyisen yrittäjän pitkäaikaisen ja uutteran työn tulosta.

Hän on luonut alueelle tapahtumia, kuten Vuosaaren Joulupolku ja Helsingin Venetsialaiset. Näillä tapahtumilla on ollut suuri merkitys alueen yhteisöllisyyden positiivista kehittymistä ajatellen. Ja yhteisöllisyys koskee niin asukkaita, vierailijoita kuin alueen yrityksiä ja muita toimijoita. Esimerkiksi Vuosaaren Joulupolku -tapahtumaa rakentaa vuosittain 50–60 yhteisöä, kymmenistä tuhansista vierailijoista puhumattakaan.

Kyseinen yrittäjä on ollut aktiivisesti mukana Vuosaaren alueen kehittämisessä laajemminkin, mm. Visit Vuosaari -hankkeessa ja näin osaltaan myötävaikuttamassa siihen, että Vuosaari sai elokuussa 2017 Vuoden kaupunginosa -tunnustuksen.

Kahvila Kampela ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään venekerhon ja Urheilukalastajien jäseniä palveleva kahvila. Sijainti merkittävän ulkoilualueen Uutelan ja yhden kaupungin hienoimman asuinalueen Aurinkolahden kupeessa on tehnyt siitä uniikin kohteen, jonne tullaan pidempääkin.

Suuri huoleni tässä liittyykin siihen, että onkohan kyseisen venekerhon hallituksessa oikeasti sisäistetty Kahvila Kampelan merkitys Vuosaarelle, vuosaarelaisille, helsinkiläisille ja vierailijoille.

Olisi melkoinen riski vaihtaa yrittäjää ja toki voi miettiä sitäkin, että kuinka reilua olisi antaa jonkun toisen kerätä tehdyn työn hedelmät. Taloudellinen tosiseikka on kuitenkin se, että Vuosaaren Urheilukalastajien kilpailutuksessa tavoittelema korkeampi vuokra vaikuttaa nostavasti kahvilan hintoihin. Mennään siis samalla meidän asiakkaiden kukkarolle ja palvelutasokin saattaa uuden toimijan myötä laskea. Ja miten käy suosituille ilmaistapahtumille, jos yrittäjä vaihtuu?

En varmasti pysty olemaan asiassa täysin objektiivinen, sillä olen saanut tehdä vuosia yhteistyötä Riina Dursunin kanssa. Totean vain loppuun, että häntä ei valittu muutama vuosi sitten turhaan vuoden itähelsinkiläiseksi yrittäjäksi.

Pekka Löfman,
vuosaarelainen asukas,
Helsingin kaupungin liikuntajaoston jäsen