Nuorille oma järjestyksenvalvoja Columbukseen

Kauppakeskus Columbus. (Arkistokuva)

Kauppakeskus Columbus. (Arkistokuva)

Nuorten omien järjestyksenvalvojien eli nojien toiminta laajenee. Lokakuun puolessavälissä Vuosaaren kauppakeskus Columbuksessa aloittaa Olli työnsä nuorten omana järjestyksenvalvojana.

Kauppakeskus Columbuksen omistajan Citycon Oyj:n, Securitas Oy:n ja Nuorten Palvelu ry:n yhteistyönä on saatu yksi turvallinen aikuinen lisää nuorten omille vapaa-ajan paikoille. Nojana Olli työskentelee kauppakeskuksen järjestyksenvalvojana, mutta on myös nuorille tuttu ja turvallinen aikuinen kauppakeskuksessa, jolle saa tulla puhumaan mieltä askarruttavista asioista.

– Odotan innolla, että pääsen työskentelemään enemmän nuorten parissa. Toivon nuorten uskaltautuvan keskustelemaan erilaisista asioista kanssani. Autan ja neuvon heitä parhaani mukaan. Tehdään yhdessä Columbuksesta hyvä paikka, Olli tunnelmoi.

– Nojat ovat osoittautuneet nuorille tärkeiksi aikuisiksi, ja nuoret ovat ottaneet heidät hyvin vastaan. Keskusteluja käydään muun muassa koulusta ja harrastuksista, mutta myös kiusaamisesta ja mielen hyvinvoinnista, kertoo Ilkka Puomilahti Nuorten Palvelu ry:stä.

Nuorisokasvatusjärjestö Nuorten Palvelu ry on kouluttanut nojia vuodesta 2015 saakka useisiin Cityconin omistamiin kauppakeskuksiin, joissa Securitas hoitaa järjestyksenvalvontaa. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa kaupallisissa tiloissa aikaansa viettävien nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja turvallisuutta.

Nojia toimii myös Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa, Vantaan Myyrmannissa, Lahden Triossa, Tampereen Koskikeskuksessa ja Lappeenrannan IsoKristiinassa. Ollin kanssa samaan aikaan valmistuukin kolme nojaa, jotka sijoittuvat työpariksi jo Isossa Omenassa ja IsoKristiinassa toimivien nojien avuksi.

– On hienoa saada nojat Columbukseen, sillä meillä on asiasta erinomaisia kokemuksia muista kohteistamme Suomessa. Nojat ovat turvallisia aikuisia, joilla on erityistä osaamista nuorten kohtaamiseen, ja tämä on meille tärkeä arvo. Kokemuksemme mukaan nojat myös rauhoittavat koko kauppakeskusta, mikä tekee kaikkien kävijöiden asioinnista entistä miellyttävämpää, Cityconin keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta kertoo.