Amanda Kotajalla tähtäimessä paralympiakulta

Amanda Kotaja Sveitsissä kisoissa kesäkuussa 2019.

Vuosaarelaisella ratakelaaja Amanda Kotajalla on hieno viikko takanaan: ensin 24-vuotias urheilija valittiin kesän 2020 paralympialaisiin ja seuraavaksi hän osallistui nuoresta iästään huolimatta jo kolmatta kertaa Linnan juhliin.

– Linnan juhliin pääseminen on ollut hieno kunnia, Suomen itsenäisyys on iso juttu minulle. Edustan ylpeydellä Suomea ulkomailla, meillä on valtavan hieno ja turvallinen kotimaa olla ja toteuttaa itseään, Kotaja sanoo.

Kolminkertainen T54-luokan maailmanmestari on oiva osoitus terveestä itseluottamuksesta, tahdonvoimasta ja periksiantamattomuudesta. Synnynnäisen selkäydinvamman vuoksi pyörätuolilla liikkuva Kotaja on lapsesta saakka ollut liikunnallinen. Vampulassa varttunut tyttö urheili pyörätuolissa muiden lasten mukana esimerkiksi liikuntatunneilla. Ensimmäiset leikkimieliset kisansa hän yleisurheili 7-vuotiaana, tavoitteellinen pyörätuolikelauksen harjoitteleminen alkoi 13-vuotiaana.

Huippu-urheilijat samassa korttelissa

Satakuntalaista Vampulan Urheilijoita yhä edustava Kotaja muutti vuonna 2011 Helsingin Lauttasaareen päästessään Mäkelänrinteen urheilulukioon. Vuonna 2014 hän muutti Katajanokalle, josta puolestaan lakkiaisvuonna 2015 Vuosaaren Aurinkolahden Kahvikortteliin. Nykyistä asuinpaikkaa ei ole tarvinnut harmitella.

– Vaikka tulen aina olemaan vampulalainen, olen viihtynyt Vuosaaressa erinomaisesti. Liikun paljon luonnossa, jota on kotini lähelle. Ja täältä pääsee nopeasti metrolla tai autolla esimerkiksi keskustaan tai Espooseen, missä pääsääntöisesti treenaan. Lisäksi Aurinkolahti on rauhallista seutua, ratakelaajahuippu Toni Piispasen naapurustossa asuva Kotaja kertoo.

Kelausta kotimaisemissa

Yhteistyökumppaneiden tuella Kotaja pystyy urheilemaan täyspäiväisesti, joten almanakassa on 4–5 kovan tehon harjoitusta viikossa. Niiden lisäksi Kotaja tekee päivittäin liikkuvuusharjoitteita ja kehonhuoltoa, mutta myös palauttavaa kelaamista, hierontaa, fysioterapiaa ja uintia kuuluu viikko-ohjelmaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Amanda Kotaja harrastaa kesäisin melomista, tässä hän meloo Vuosaaren edustalla.

– Vuosaaren Urheilutalon kuntosalilla ja Heteniityntien urheilukentällä teen aika ajoin omatoimitreeniä, rullailen Uutelassa ja Kallahdenniemessä. Nyt kesällä löysin melomisen, jota harrastan Ramsinrannan Natura Vivasta saaristoon lähtien. Melontaretket ja luonnossa liikkuminen ovat minulle enemmänkin henkisiä rentoutumiskeinoja kuin fyysistä harjoittelua, marraskuussa 100 metrin ratakelauksen MM-kultaa Dohassa ylivoimaisesti voittanut Kotaja miettii.

Vuosaaren esteettömyyteen Kotaja on tyytyväinen, sillä hän pääsee liikkumaan pyörätuolilla jopa luontopoluilla, mikä on maalaistytöksi itseään kutsuvalle huippu-urheilijalle tärkeä asia. Esimerkiksi Kauppakeskus Columbuksessa ja Aurinkolahden rantabulevardilla pääsee liikkumaan pyörätuolilla huoletta.

Leo-Pekka Tähti teki kelauskapulat

Kotaja Ratina heinäkuussa Tampereen Ratinan stadionilla heinäkuussa 2019.

Heinäkuussa 2019 rullaustyyliin tuli suuri muutos, kun hän alkoi harjoitella toisen suomalaisen paraurheiluhuipun, Leo-Pekka Tähden tekemillä kelauskapuloilla. Niistä löytyi apua edelliskauden käsivaivoihin.

– ”Lepen” tekemät kapulat meinasivat alkuun lentää monet kerrat seinään, sillä hanskoista kapuloihin vaihtaminen ei ole yksinkertainen juttu, varsinkin starttitekniikka muuttui paljon. Vaadittiin tekniikan harjoittelua pitkään pienillä tehoilla, mutta viimein pari viikkoa ennen Dohan MM-kisoja tekniikka loksahti kohdilleen, Kotaja iloitsee.

Juuri lähdöt ovat olleet vuosaarelaisen ratakelaajan suurimpia vahvuuksia lajissa, jossa vaaditaan yläkropalta paljon voimaa ja räjähtävyyttä.

– Olen aika voimakas mutta kevytrakenteinen, siksi räjähtävyys on yksi vahvuuteni. Eniten kehitettävää löytyy vauhdin säilyttämisessä koko matkan ajan, kertoo Tokion paralympialaisissa 100 ja 400 metrille osallistuva Kotaja.

Paralympialaisten hienot hetket ja alamäet

Vuosaarelainen paraurheilutähti sanoo suoraan, että hänen tavoitteenaan on voittaa satasen kultaa Tokiosta. Unelman eteen on kuitenkin tehtävä joka päivä töitä, sillä ratakelauksen huipulle on tunkua muun muassa Kiinasta, missä laji kehittyy tällä hetkellä huimaa tahtia.

Yksi hienoimmista urheiluhetkistä Kotajan uralla liittyy sekin paralympialaisiin.

– Sijoituin ensimmäisenä arvokisakesäni 2012 Lontoon paralympialaisissa 100 metrillä neljänneksi, ja 80 000 ihmistä oli katsomossa. Kisani meni reippaasti yli odotusten, kehitykseni oli ollut todella nopeaa, kaikki oli uutta ja ihmeellistä.

Rion paralympialaiset 2016 olivat Kotajalle puolestaan pettymys, varsinkaan 100 metrin kuudes sija ei miellyttänyt kovin odotuksin kisoihin matkannutta naista ollenkaan. Rion jälkeisissä haastatteluissa ratakelaaja sanoi, että sairastelusta johtunut valmistelukauden rikkonaisuus vaikeutti kisaamista. Lisäksi hän myönsi, ettei pystynyt nollaamaan jännitystä ja paineita tarpeeksi hyvin tuolloin. Kotaja onkin puhunut Rion pettymyksen jälkeen henkisen valmennuksen tärkeydestä huippu-urheilussa. Hän valmistuu tämän vuoden lopussa liikuntaneuvojaksi, noista opinnoista on varmasti ollut hyötyä myös urheilun henkisen puolen kehittämisessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Amanda Kotaja.

Amanda Kotaja ratakelaamassa.

Ohjenuorana liikunnan monipuolisuus

Huippu-urheilijan urasta haaveileville nuorille Kotaja haluaa korostaa sitä, että jokainen löytäisi oman tapansa liikkua ja urheilla. Lisäksi kannattaa liikkua monipuolisesti, kaikki liikuntalajit kun auttavat ja tukevat jollain tapaa toisiaan.

– Tärkeintä on löytää liikunnan riemu. Positiiviset kokemukset liikunnasta ovat auttaneet minutkin saavuttamaan unelmiani urheilussa, positiivisen elämänkatsomuksen omaava Amanda Kotaja kannustaa.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Amanda Kotajan kotialbumi