Korismaajoukkueen kapteeni houkutteli veljensäkin vuosaarelaiseksi

Shawn Huff on koripallopelaaja.

Shawn Huffin hienoimpia hetkiä ovat olleet EM- ja MM-kisat Susijengin riveissä. Viimeisin todella katkera tappio tuli alkuvuodesta MM-karsinnoissa niukasti Venäjälle. – Siitäkin tappiosta jäi silti myös mieleeni ylpeys joukkueesta, en usko, että enempää sydämellä olisimme voineet pelata tuossa ottelussa, joka ratkaisi sen, ettemme yltäneet MM-kisoihin, maajoukkueen kapteeni miettii. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi

Suomen koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff, 35, palasi 15 vuoden ulkomaankierroksen jälkeen takaisin Helsinkiin Korisliigan Seagullsiin pelaamaan. Samalla vuodesta 2012 perheineen Vuosaaressa kesäisin asunut 198-senttinen ison tai pienen laitahyökkääjän paikkaa pelaava Huff vakiinnutti täysvuotisesti kotinsa Vuosaaren Rastilaan.

– Taustalla oli oma halu päästä takaisin synnyinkaupunkiin pelaamaan. Viimeinen kausi Saksassa rupesi tuntumaan jo liikaa työltä, josta ei nauttinut tarpeeksi. Nelihenkisen perheen on aika haastava vaihdella asuinpaikkaa ulkomailla, eikä meillä ollut ulkomailla koskaan samanlaista sosiaalista verkostoa kuin kotimaassa, Huff kertoo.

Torpan Poikien kasvatti lähti Korisliigan Espoon Hongasta vuonna 2004 Yhdysvaltoihin Valparaison yliopiston joukkueeseen pelaamaan. Sen jälkeen mies on ollut ammattikoripalloilija muun muassa Kreikan, Italian, Ranskan ja Saksan pääsarjoissa. Vuodesta 2015 hän on kantanut kapteenin nauhaa Suomen maajoukkueessa, Susijengissä.

Metrolla töihin

– Haluan tuoda Helsinki Seagullsiin kokemusta, osaamista ja vaatimustasoa, jotta joukkueen potentiaali tulee parhaalla mahdollisella tavalla käytettyä, Huff miettii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Rastilassa perheineen asuva Shawn Huff on monelle vuosaarelaiselle tuttu näky polkupyörän selässä tai metron kyydissä. Kuva: Antti Honkanen     

Rastilassa perheineen asuva Shawn Huff on monelle vuosaarelaiselle tuttu näky polkupyörän selässä tai metron kyydissä. Kuva: Antti Honkanen

Hän iloitsee, että pääsee kulkemaan sukkelasti metrolla Vuosaaresta työpaikalleen joukkueen treeneihin ja peleihin Helsingin keskustaan. Lähes kaksimetrinen koripalloilija onkin tuttu näky niin metrossa kuin polkupyörän selässä Vuosaaressa. Monessa muussa maassa ei maajoukkueen kapteenilla ole yhtä helppo kulkea julkisilla paikoilla, varsinkin kun koripalloilijat ovat usein poikkeuksellisen pitkiä eikä heillä ole pelatessaan esimerkiksi kypärää päätä peittämässä, kuten vaikkapa jääkiekkoilijoilla.

– Vaikka Susijengillä on ollut vuosia aikamoinen hype päällä ja meidät on ehkä helppo tunnistaa, niin aika rauhassa saa kadulla kulkea, sillä koripalloilijat ovat aika pienessä roolissa Suomessa. Jos joku tulee juttelemaan koriksesta, niin aina yritän löytää aikaa sellaiseen, ellei ole jonnekin tosi kova kiire, sitten ehtii vain moikkailla, toiseksi eniten Suomen maaotteluita pelannut Huff sanoo.

Kapteeni kahdesti linnassa

Maajoukkueen kapteeniuden Hanno Möttölältä aikoinaan perinyt Huff ei koskaan pelannut ajatellen, että hänestä tulisi joku päivä kapteeni, se rooli kun on muutenkin joukkueurheilussa harvalle myönnetty vastuu ja kunnia. 

– Kapteenius merkitsee minulle etuoikeutta, kiitollisuutta ja vastuullisuutta, Rastilan heittokäsi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Shawn Huff

Shawn Huff on pelannut Suomen koripallomaajoukkueen historiassa toiseksi eniten maaotteluita. Kuva: Antti Honkanen

Koripallomaajoukkueen kapteeniuden lisäksi Huff on siitäkin harvinainen vuosaarelainen, että on ollut kahdesti vieraana Suomen itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa.

– Molemmat kerrat (vuonna 2015 ja 2017) olivat aika ihmeellisiä, sillä en olisi voinut koskaan kuvitella saavani sinne kutsua. Tunnelma oli iloinen, yhteisöllinen ja rento. Oli hauska nähdä tunnettuja henkilöitä rentoina ja rempseinä omina itsenään.

Kohtaamisia korislegendan kanssa

2017 Linnan juhlissa Huff pääsi keskustelemaan hiihtäjälegenda Juha Miedon kanssa. Samankaltainen urheilusuuruuden kohtaaminen tapahtuu ajoittain myös Vuosaaressa, kun hän törmää Suomen koripallomaajoukkueen parhaaseen pistemieheen, Kari Liimoon, joka on asunut vuosia samassa kaupunginosassa.

– Ajoittain näen häntä ruokakaupassa, ja aina minulle tulee kohtaamisissa pikkupojan olo. Pidän Liimoa suomalaisen koriksen ehdottomana legendana, sanoo Huff, jonka yhdysvaltalais-suomalainen isä Leon on puolestaan yksi Suomen pääsarjahistorian parhaita pelaajia.

Muikuilla markkinoilla

Huffin Tilda-vaimo on jo kolmannen sukupolven vuosaarelainen, joka tuntee lähiön kuin omat taskunsa, häneltä Shawn pystyy helposti kysymään apua Vuosaarta koskien.

– Pidän Vuosaaresta, joka on kuin kaupunki kaupungin sisällä – täältä löytyvät tarvittavat määrät luontoa ja palveluita. Esimerkiksi Mosaiikkitorin markkinat ja niiden muikut ovat kesäisin suosikkijuttu meidän perheessä. Olen myös käynyt muun muassa Vuosaaren Joulupolulla ja Kesäjuhlilla, jotka ovat todella kivoja tapahtumia kaikenikäisille, Huff kehuu.

Aurinkolahdessa ja Rastilassa asuneen Huffin suosikkipaikkoja ovat rannat, metsät ja puistot, joihin hän tekee retkiä ja joissa ulkoilee lastensa kanssa.

– Yksi hieno paikka on remontoitu Mustakiven leikkipuisto. Myös Vuosaaren kirjasto ja uimahalli ovat perheemme kovassa käytössä, vapaa-ajalla uintia harrastava korispelaaja sanoo.

Huff ei näe mitään syytä, miksi hän perheineen muuttaisi pois Vuosaaresta. Hän on kehunut kotiseutuaan jopa niin paljon läheisilleen, että pikkuveli Michael päätti tänä vuonna muuttaa Vuosaareen.

Urheilun tulee olla kivaa

Tilda Huff (o.s. Hämäläinen) on SM-tason korkeushyppääjä, jonka ennätys 181 senttimetriä on yhtä korkea kuin hänen pituutensa. Pariskunnan kahteen lapseen saattaakin siirtyä ainakin vanhemmilta perittyä urheilullisuutta sekä pituutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Shawn Huff

Shawn Huff haluasi, että omat lapset löytäisivät itse mieleisen liikuntaharrastuksen. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi

– Oma isäni ei koskaan pakottanut minua koripallon pariin, vaan kasvoin lajiin luontaisesti, aloitinkin koriksen vasta 12-vuotiaana. Haluaisin, että omat lapseni löytäisivät itselle jonkun mieleisen liikuntamuodon. Heitä voi ohjailla kokeilemaan erilaisia juttuja, mutta painostaa ei pidä, Huff painottaa.

Yksi suomalaisen koripallon esikuvista haluaa sanoa myös ammattilaisurasta haaveileville junioreille, että pelaamisen pitää olla kivaa, muuten into lopahtaa helposti.

– Leikkikää ja pitäkää hauskaa pallon kanssa. Urheilu ei saa olla liian vakavaa touhua. Ja tehkää paljon töitä, jos haluatte ammattilaiseksi. Suurin osa ei kuitenkaan saa tästä ammattia, mutta hienon, ystäviä tarjoavan joukkuelajin koriksesta saa loppuelämäkseen niin halutessaan.

Isyys ja urheilu rytmittämistä

Shawn Huff sanoo, että hänen esikoisensa syntymä vuonna 2013 laittoi kaiken aluksi uusiksi, ammattiurheilijan elämä muuttui kertarysäyksellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Koripalloilija Shawn Huff.

Elämänasenteeltaan positiivinen Shawn Huff on löytänyt arkeensa sopivan rytmin. Kuva: Antti Honkanen

– Nykyään kaikki tulee luonnostaan, lapsiperheen arki on todella palkitsevaa, vaikka tietysti ajoittain vaikeaa ja haastavaa. Mutta sellaistahan vanhemmuus on.

Ammattiurheilijalle on todella tärkeää löytää sopiva rytmi treenin, levon ja ruokailun välille. Tuo rytmi on Huffien perheessä löydetty, ja vuosaarelainen koripallosuuruus vaikuttaa tyytyväiseltä niin perhe- kuin työelämäänsäkin. Alkaneella Korisliigan kaudella on Seagullsilla hyvät mahdollisuudet menestykseen, kuten myös Susijengillä selviytyä helmikuussa 2020 alkavista EM-karsinnoista arvokisoihin.

Haastattelu: Antti Honkanen