Friidut on kuin toinen perhe!

Friidut.

Keväällä 2019 Tanja Karjalainen koki, ettei jäähallille meneminen ollut enää mielekästä ja rakkaus lajiin oli hiipumassa – jotain oli tehtävä. Keskustelu joukkuekaveri Henni Halmeen kanssa poiki ajatuksen uudesta joukkueesta, jossa puhalletaan yhteen hiileen ja tavoitellaan päämäärää. Harrastusmahdollisuuksien sekä -pelaajien kartoitukseen osallistuivat pelaajat Petra Grönroos ja Anu Heikkinen. Siitä alkoi Friidujen tarina, jota kirjoitetaan nyt reilun 20 pelaajan sekä valmennustiimin voimin.

Joukkueen perustaminen toi esiin haasteita. Kapteeni Tanja sai ajatuksen, ettei Viikingeillä ollut naisten joukkuetta ja otti yhteyttä seuran puheenjohtaja Petri Konttilaan. Viikinkien historia kantaa 1970-luvulta tähän päivään, mutta aikanaan naiskiekkotoiminnan pioneerit uupuivat. Friidut osallistuvat kaudella 2019–2020 Jääkiekkoliiton naisten eteläisen alueen light-harrastesarjaan. Pelaajien ikähaitari vaihtelee 15–51 vuoden sekä harrastuskokemus 2–21 vuoden välillä. Sarjakokoonpano kasattiin loppukevään try out -jäiltä, jonne löysi kävijöitä eri joukkueista Etelä-Suomen alueelta.

Joukkueen päävalmentajana toimii Kimmo Mäntynen ja hänen apukäsinä taitava apuvalmentajajoukko. Joukkueen tavoitteena on vaatimattomasti kevään 2020 finaali sekä sarjan voittaminen.

– Friidut on energinen, innostunut ja hyvän joukkuehengen omaava porukka, missä kaikilta löytyy kova halu kehittyä oman harrastuksensa parissa, maalailee päävalmentaja Mäntynen.

Valmennustyön mielekkyyttä tukee joukkueen ja yksittäisten pelaajien oivallukset – sekä aito innostus lajia kohtaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Friidut.

Jääkiekko ei myöskään ole taloudellisin harrastusmuoto. Friidujen sekä Viikinkien pääyhteistyökumppanina toimii talotekniikka-alan asiantuntijayritys Virel Yhtiöt. Yhteistyö Virelin sekä Friidujen välillä tukee yrityksen myynnin ja näkyvyyden strategiaa etenkin itäisen Helsingin alueella, joka on yhtiölle tärkeä markkina-alue.

Virelin toimitusjohtaja Vesa Virkkiä motivoi Viikinkien yleisilme sekä positiivinen toiminta.

– Naiskiekko tulee meidän arvojen ja yhteiskuntavastuun kautta esille – koemme tärkeäksi olla osaltamme mukana vahvistamassa ja tukemassa yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa.

– On selvää, että jääkiekko on suomalaisten suosituin urheilulaji. Koska mekin olemme Avainlippu-yritys, nivoutuu tässä yhteen suomalaisuus. Naisjääkiekon kehittyminen viime vuosina on ollut huimaa ja meille on tärkeää olla tukemassa sen kehityksen jatkoa myös tulevaisuudessa, Virkki päättää.

Teksti ja kuvat: Katja Kirjavainen