Oletko ensisynnyttäjä?

Vauvoja.

Vauvavuoteen mahtuu monenlaisia tunteita, iloa ja onnea uudesta perheenjäsenestä ja tämän kasvun ja kehityksen seuraamista läheltä.

Niin ihanaa kuin vauvan kanssa eläminen onkin, voi ajoittain olla myös raskasta. Pitkät päivät saattavat tuntua joskus yksinäisiltä. On ehkä muutettu toiselta paikkakunnalta, ystävät eivät vielä ole samassa elämäntilanteessa eikä tukiverkostoa löydy läheltä.

Perhetalo Kajuutta Vuosaaressa järjestää Helsingin kaupungin avointa ja maksutonta varhaiskasvatustoimintaa pikkulapsiperheille.

Äiti–vauva-ryhmä

Torstai-iltapäivisin kokoontuu Äiti–vauva-ryhmä erityisesti ensisynnyttäjille. Pienten vauvojen äideillä on mahdollisuus tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin toisiin vauvaperheisiin omalla asuinalueellaan ja saada vertaistukea toisiltaan.

Ryhmässä on sekä ohjattua toimintaa että vapaamuotoista yhdessäoloa. Yhteisiä keskustelunaiheita voivat olla esimerkiksi vauvojen uniasiat, vanhemmuuden ilot ja haasteet, omat voimavarat.

Äiti–vauva-ryhmiä on ollut Perhetalossa jo melkein 20 vuotta, ja moni tuore vanhempi on saanut sen kautta ystäviä sekä itselle että myös lapselleen hänen kasvaessaan. Ystävyydet ovat usein jatkuneet senkin jälkeen, kun vanhemmat ovat siirtyneet jo työelämään ja lapset aloittaneet päivähoidon. Onpa jopa ryhdytty kummeiksi toinen toistensa myöhemmin syntyneille lapsille.

Kommentteja äideiltä

Tässä muutamia kommentteja äideiltä, jotka ovat menneiden vuosien varrella osallistuneet ryhmiin.

”Onneksi uskaltauduin mukaan! Sain mahtavaa vertaistukea ja mukavaa tekemistä yksinäisille päiville. Meidän ryhmä pitää edelleen yhteyttä ja jaamme kokemuksia ja vinkkejä toisillemme. Ihan parhautta!”

”Sai olla välillä vähän surullinen, turhautunut tai väsymyksestä loppu, välillä sitten taas ihan täynnä intoa ja riemua. Upeita ja juuri siinä elämäntilanteessa omaa tilannetta täydellisesti ymmärtäviä äitikavereita.”

”Oli ihana jutella, kuunnella ja jakaa kokemuksia. Edelleen WhatsAppin kautta olemme yhteydessä, vaikka osa jo vaihtanut paikkakuntaakin.”

”Olin vauvavuonna yksinäinen ja ahdistuin siitä, ettei ole mitään tekemistä. Lisäksi ystävyyssuhteet muuttuivat, kun ystävillä ei ollut lapsia. Äiti–lapsi-ryhmä oli hyvä, kun oli sinä päivänä ”pakko” lähteä ulos ovesta ja nähdä ihmisiä. Se todella teki hyvää ja virkisti!”

”Oli todella terapeuttista tavata muita äitejä. Osaa äideistä tapaan edelleen.”

”Ryhmässä olo oli kallisarvoista vertaistukea.”

”Vauvavuosi omalla kohdallani oli tolkutonta hormonihuurua ja unettomuutta, johon luulin varautuneeni – toisin kävi. Jos olisin vuodattanut senaikaisia tuntemuksiani vauvattoman ystäväpiirini parissa, olisi siitä varmaan jäänyt kaikille vähintäänkin outo maku.”

Aikatauluja

Seuraavat Äiti–vauva-ryhmät alkavat:

– 6.2.2020 marras–joulukuussa 2019 ja tammikuussa 2020 synnyttäneet.

– 7.5.2020 helmi-, maalis- ja huhtikuussa synnyttäneet.

– 27.8.2020 touko-, kesä- ja heinäkuussa synnyttäneet.

Ryhmiin ilmoittaudutaan puhelimitse 09 31061796 tai perhetalo.kajuutta@hel.fi

Tervetuloa tutustumaan Perhetalo Kajuutan toimintaan Kallahteen (Kaivonkatsojanpolku 4). Talo on auki maanantaista perjantaihin kello 9–16. Löydät meidät myös Facebookista ja Helsingin kaupungin nettisivuilta.