Koronaviruksella laajat vaikutukset

Koulut on suljettu, kuvassa Merilahden peruskoulun rakennus.

Koulut on suljettu, kuvassa Merilahden peruskoulun rakennus.

Korona-tilanne päivittyy jatkuvasti. Suomen tilanteesta löytyy ajankohtaista lisätietoa osoitteesta valtioneuvosto.fi ja thl.fi.

Suomen hallitus totesi maanantaina 16.3. yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen antamat linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Linjauksiin voi tutustua osoitteessa valtioneuvosto.fi.

Hallituksen antamilla linjauksilla on suuri vaikutus helsinkiläisiin, kaupungin työntekijöihin sekä lasten ja nuorten arkeen, heidän perheisiinsä ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Helsingin kaupungin koronaviruskoordinaatioryhmä kokoontui maanantaina 16.3. käsittelemään hallituksen linjauksia ja päätti uusista toimenpiteistä Helsingissä.

Helsingin kaupungin kouluissa ja oppilaitoksissa siirryttiin kotona tapahtuvaan opetukseen keskiviikkona 18.3. Tämä koskee perusopetusta, lukioita sekä ammatillista koulutusta. Opetus järjestetään verkko-opetuksena ja kotiopiskeluna. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan tällä viikolla normaalisti.

Perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus järjestetään niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Esiopetusta tarjotaan lähiopetuksena kaikille niille lapsille, jotka eivät voi jäädä kotihoitoon riippumatta siitä, onko esiopetus järjestetty koulun vai päiväkodin tiloissa. Samoin erityisoppilaiden lähiopetus järjestetään.

Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu, mutta vanhemmille suositellaan, että varhaiskasvatuksessa olevat lapset pidetään kotihoidossa mahdollisuuksien mukaan. Näin saadaan turvattua varhaiskasvatus niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät kriittisillä aloilla. Suositus tuli voimaan jo tiistaista 17.3. alkaen ja koskee sekä Helsingin omia päiväkoteja, että yksityisiä päiväkoteja.

Vapaa-ajan palvelut kiinni

Vapaa-ajan palvelut suljettiin hallituksen linjauksen mukaan keskiviikosta 18.3. alkaen. Siksi esimerkiksi Vuotalon toimintaa ei ole ja kirjasto on suljettu. Kulttuurin- ja vapaa-ajan toimiala hakee vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluja sekä tehdä nuorisotyötä.

Uimahallit, jäähallit ja monet muut liikuntapaikat ovat toistaiseksi suljettuja, eikä Vuosaaren seurakunnassa ole yleisöttömiä jumalanpalveluksia lukuun ottamatta muuta yleisötoimintaa. Monien seurojen ja yhdistysten toiminta on tällä hetkellä keskeytetty kokoontumisten, kokousten, harjoitteiden ja otteluiden osalta, muun muassa vuosaarelaisten jalkapalloseura FC Viikinkien ja jääkiekkoseura Viikinkien toiminta on toistaiseksi keskeytetty.

Kiireettömät vastaanottoajat peruttu

Vuosaaren terveysaseman tiloja.

Vuosaaren terveysaseman tiloja.

Terveysasemien kiireettömät vastaanottoajat perutaan toistaiseksi. Asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä terveysasemalle, vaan hänelle soitetaan tai lähetetään tekstiviesti ajan peruuttamisesta. Vuosaaren terveysasema palvelee 18.3.2020 alkaen toistaiseksi kello 8–16.

Jos sinulla on kiireellistä arvioita vaativia ylähengitysinfektion oireita, soita koronavirusneuvontaan, älä mene omalle terveysasemalle. Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin arviota vaativat potilaat, ohjataan koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Soita aina ensin koronavirusneuvontaan tai Päivystysapuun. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. Asemille ei ole ajanvarausta.

Koronavirusneuvonta palvelee ma–pe klo 7–20 numerossa 09 310 10024. Muina aikoina voit olla yhteydessä Päivystysapuun, p. 116 117.

Koronavirusneuvonnasta ja Päivystysavusta saat ohjeet, kuinka sinun tulee toimia.  Tarvittaessa sinut ohjataan vastaanotolle Laakson tai Malmin koronaterveysasemalle tai sairaalaan.

Laaksossa asiakkaita palvellaan kiireellisyysjärjestyksessä. Asemalle ei ole ajanvarausta. Valtaosa korovirukseen sairastuneista toipuu hyvin tarvitsematta lääkärin hoitoa noin  viikon kotilevolla. Oireita voi tarvittaessa lieventää kipu- ja särkylääkkeillä.

Vakavissa henkeä uhkaavissa tapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Korona-tilanne päivittyy jatkuvasti. Suomen tilanteesta löytyy ajankohtaista lisätietoa osoitteesta valtioneuvosto.fi ja thl.fi.