Vuosaaren keskustaan nousee tornitaloja

Vuosaaren metroaseman läheisyyteen nousee 2020-luvulla lähes 2 800 uutta asuntoa. Tavoitteena on, että alueelle tulisi 5 000 uutta asukasta. Tällä hetkellä Vuosaaressa on noin 40 000 asukasta. Luvassa on lähivuosina kaksi tornitaloa ja kaksi kokonaan uutta asuinkorttelia; kaupunkilaisille niiden rakentaminen näkyy jo loppuvuodesta tilapäisinä liikennejärjestelyinä.

Parhaillaan alueelle on rakenteilla 900-paikkainen Vuosaaren uusi lukio, joka otetaan käyttöön syksyksi 2021. Sen myötä lukiopaikat Vuosaaressa lisääntyvät ja myös iltakäyttöä varten saadaan lisää tilaa Vuotalon ja Vuosaaren Urheilutalon tarjontaa täydentämään.

Vuosaaren metroaseman viereen Mosaiikkikortteli

Mosaiikkikortteli tulee Vuosaaren metroaseman, Urheilutalon ja Columbuksen väliin.

Mosaiikkikortteli tulee Vuosaaren metroaseman, Urheilutalon ja Columbuksen väliin. Mallinnuskuva: Helsingin kaupunki / Asemakaavapalvelu

Mosaiikkikorttelissa on käynnissä suunnittelukilpailu, jossa Vuosaaren metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue on tarkoitus muuttaa tehokkaaksi ja toiminnoiltaan monipuoliseksi osaksi Vuosaaren keskustaa.

Mosaiikkikorttelin sijaitsee keskeisesti Mosaiikkitorin varrella, yhdessä kauppakeskus Columbuksen, kulttuurikeskus Vuotalon ja Vuosaaren Urheilutalon kanssa. Metro- ja paikallisbussiliikenteen terminaali sijoittuvat aivan korttelin viereen.

Kortteliin tavoitellaan noin 20000 k-m2 asuinrakennusoikeutta ja toimi- ja liiketilaa vähintään 4 000 k-m2.

Kilpailu ratkaistaan alkuvuoden aikana, minkä jälkeen laaditaan asemakaavamuutos. Rakentaminen voi alkaa arviolta vuonna 2023.

Vuosaaren sote-keskuksen yhteyteen nousee seniorikeskus

Myös Vuosaaren tulevasta seniorikeskuksesta ja siihen liittyvistä lähes 200 vanhusten tehostetun palvelun ryhmäkotiasunnosta on parhaillaan käynnissä suunnittelukilpailu. Se päättyy toukokuussa 2021. Varsinainen suunnitteluvaihe alkaa kilpailun jälkeen, kesällä 2021, ja rakentaminen arviolta keväällä 2023.

Seniorikeskus rakennetaan palvelukeskus Albatrossin yhteyteen. Ne muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden, Vuosaaren sote-keskuksen.

Uusia asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja

Helsingin kaupunki rakennuttaa Maustetehtaankadun, Gustav Pauliginkadun ja Vuotien rajaamalle tontille kolme 8-kerroksista taloa kaupungin vuokra-asunnoiksi ja yhden 16-kerroksisen asumisoikeustalon. Kokonaisuuteen sijoittuu myös päivittäistavarakauppa katutasoon.

Rakennusten suunnittelu käynnistynyt, ja rakentamisen arvioidaan käynnistyvän loppuvuonna 2022 ja kestävän noin kolme vuotta.

Luvassa 33-kerroksinen tornitalo

Skanska rakentaa Vuosaaren keskustaan tornitalokoteja. Havainnekuva: Skanska

Skanska rakentaa Vuosaaren keskustaan tornitalokoteja, joista on näkymät merelle yli Aurinkolahden kattojen. Vuosaaren metroaseman ja kauppakeskus Columbuksen viereen on tarkoitus rakentaa tornitalot, joista toinen on 24-kerroksinen ja toinen 33-kerroksinen. Vuosaaren tämän hetken tunnetuimmassa tornitalo Cirruksessa on 25 kerrosta.

Kahteen rakennukseen on suunnitteilla noin 500 asuntoa. Rakentamisen on suunniteltu käynnistyvän keväällä 2021.

Metallinhohtoa Columbuksen kupeeseen

Gustav Pauligin kadun alkuun tulevan Sitadellin havainnekuva. Havainnekuva: Bonava Suomi Oy

Gustav Pauligin kadun alkuun tulevan Sitadellin havainnekuva. Havainnekuva: Bonava Suomi Oy

Bonava suunnittelee ja rakentaa metallinhohtoisten julkisivujen korttelin, jossa korkein rakennus kohoaa 16 kerrokseen asti. Korttelin koilliskulmaan ensimmäisenä nouseva uudisasuinrakennus on 14-kerroksinen. Ylimpien kerrosten kodeista on näkymät joko meren ja Aurinkolahden suuntaan tai kohti kaupunkia.

Kortteliin rakennetaan asuntoja yksiöistä perheasuntoihin ja niin omistus- kuin vuokra-asuntojakin. Talojen keskelle syntyy korttelipiha, josta löytyy tilat oleskelulle ja lasten leikeille. Bertha Pauligin kadun varrelle ja Paahtajanaukion reunan rakennusten alimpiin kerroksiin tulee liiketiloja.

Bonavan uusi asuinkortteli rakentuu vaiheittain tulevina vuosina, rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2020.

Kahvikortteli täydentyy

Helsingin Barista. Havainnekuva: YIT

Helsingin Barista. Havainnekuva: YIT

YIT:n Kahvikortteli on noussut Pauligin entisen kahvipaahtimon alueelle. Alue sijaitsee metroaseman ja merenrannan välissä, muutaman minuutin kävelymatkan päässä kummastakin. Korttelissa myös oma sisäpiha jokaisella tontilla.

Keväällä 2021 valmistuu Helsingin Barista -yhtiö, jossa on koteja yksiöistä suurempiin perheasuntoihin. Kahvikortteleiden viimeisen pihapiirin Helsingin Päämaistajan rakentaminen käynnistyy joulukuussa 2020. Korttelin rakentaminen jatkuu Helsingin Pressolla kesällä 2021.